Chimaev schytal kritiku za vřelé vztahy s čečenským diktátorem

Chimaev schytal kritiku za vřelé vztahy s čečenským diktátorem Khamzat Chimaev s čečenským vůdcem Ramzanem Kadyrovem. | zdroj: Profimedia

V nejslavnější MMA soutěži je Chimaev považován za excelentního bojovníka, ale v jeho rodné zemi mu vyčítají podivné konexe.

Khamzat Chimaev rozhodně patří k nejrychleji rostoucím hvězdám v UFC a jeho kariérní statistiky, které momentálně činí 10 výher a žádnou porážku, jsou velmi úctyhodné. Není tedy divu, že se o něm už poměrně často mluví jako o budoucím šampionovi.

Tento příběh zněl až doposud krásně, ale Chimaev má bohužel také svou stinnou stránku. Od svých osmnácti let je sice občanem Švédska, pod jehož vlajkou také nastupuje do duelů. Zároveň ale netají vřelý vztah k rodnému Čečensku, a především pak k velice kontroverznímu vůdci této autonomní ruské republiky Ramzanu Kadyrovovi.

S Kadyrovem, jenž je obviňován z porušování lidských práv včetně vražd, únosů, mučení, mimosoudních poprav a čistek zaměřených na komunitu LGBT, se Chimaev stýká prakticky během každé návštěvy Čečenska a v minulosti od něj dokonce jako dárek obdržel luxusní automobil Mercedes Benz (který velice rychle stihl nabourat).

Díky těmto konexím se tak Chimaev nejednou stal terčem kritiky a čím dál tím častěji se do něj pouští také čečenští odpůrci režimu. Ti mu (a také boxerovi Arturovi Beterbierovi) naposledy na kanále 1Adat, který je součástí sociální sítě Telegram, dali pořádně „sežrat“, že se Kadyrova nezřekl ani poté, co jeho vojáci začali vypomáhat Rusku během války na Ukrajině.

„Ukrajinští boxeři Lomachenko a Usyk se postavili na obranu své vlasti před útočníky, zatímco Beterbiev a Chimaev, kteří nazývali Kadyrova svým bratrem, mlčí a sedí v Americe a Evropě,“ napsal jeden z uživatelů (překlad z anglického přepisu serveru Bloody Elbow). „Z Beterbieva se sice stal Kanaďan a z Chimaeva Švéd, ale ani jeden z nich se v zájmu slušnosti nezřekl svého přesvědčení. Jde jim pouze o jejich maximální osobní prospěch.“

„Kde jste, Kadyrovovi sportovci? Proč nejste v první linii? Proč houfně nepochodujete na Ukrajinu a nenecháváte za sebou své zlaté paláce, drahá zahraniční auta a luxusní život? Najednou se prokázalo to, co jsme říkali. Že cesta Achmata Kadyrova (Ramzanův otec a bývalý vůdce) je pouze zástěrkou pro zrádce, zbabělce a pokrytce.“

Podobných komentářů se dají na serveru najít desítky a všechny se nesou ve stejném duchu odsuzování Chimaeva. Do toho se ostatně v nedávné době pustil také zakladatel čečenské organizace na ochranu lidských práv Mansur Sadulajev, který Khamzata označil za nechvalně známého „Kadyrovce“ a také za nástroj diktátorovy propagandy.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Khamzat Chimaev (@khamzat_chimaev)

Samotné vedení UFC se však k podobným věcem nechce vůbec vyjadřovat. Zajímá je především sportovní a byznysová stránka, kterou Chimaev plní velmi poctivě. I proto nastoupí 9. dubna do zápasu proti nynější welterové dvojce Gilbertu Burnsovi a vítěz se velice pravděpodobně stane po Leonu Edwardsovi dalším vyzyvatelem.

Zdroje:  Bloody Elbow

Nejnovější články