Chimaev vysvětlil, proč tak moc trénuje, a prozradil, s kým by letos rád změřil síly v kleci

Chimaev vysvětlil, proč tak moc trénuje, a prozradil, s kým by letos rád změřil síly v kleci Khamzat Chimaev | zdroj: Profimedia

"Když už něco děláš, měl bys do toho dát duši. Proč tím jinak mrhat časem?" říká rozjetý UFC bojovník Khamzat Chimaev. Z tréninku v Thajsku moc nadšený není.

Letošní rok by Khamzat Chimaev za určitých okolností mohl zakončit s šampionským opaskem přes rameno. On sám se nemůže dočkat, až znovu vstoupí do klece a někoho přejede. Dočká se ale zřejmě nejdříve až začátkem dubna, kdy by se měl střetnou s Brazilcem Gilbertem Burnsem, který aktuálně okupuje druhou příčku v žebříčku welterové váhy. Nic ale ještě není podepsáno, a tak čečensko-švédský bojovník vyrazil do vyhlášeného Tiger Muaythai gymu v Thajsku.

"Pracuju tady na všech aspektech boje jako obvykle. Dělám hodně thajské lapy - kolena, lokty, kopy. Ještě jsem neměl moc šanci ukázat své schopnosti v postoji, ale tvrdě na tomto aspektu boje pracuji. Brzy můj postoj uvidíte. A wrestling také. Doufám, že mi někdo bude slušně vzdorovat. Bohužel to v UFC ještě nikdo neudělal. Uvidíme," povzdechl si "Borz" v rozhovoru pro RT Sport nad úrovní dosavadních soupeřů, z nichž žádný nevydržel vzdorovat alespoň do druhého kola. On sám by rád absolvoval plných 5 kol, aby mohl pochybovačům ukázat, že mu fyzička určitě neodejde. Na trénincích je prý podle trenérů s přibývajícím časem dokonce lepší a techničtější. Uvítal by dle svých slov také delší delší materiál k tomu, aby se na základě svých chyb mohl dále zlepšovat.

Trénink v Thajsku ho zatím moc nenadchl, vadí mu zejména únik informací. "Je tu mnohem více amatérů než profesionálních bojovníků. A oni pořád natáčí, nechápou, že není dobrý nápad natáčet sparingové tréninky a dávat je na internet. Pravděpodobně je to dobré pro gym, lidé něco natočí, dají to na net a tělocvična se stane populárnější. V mém gymu ve Švédsku se nesmí natáčet. Máme sice hodně videí, ale za ty 4 roky, co tam trénuju, tak je nikdo nikam nenahrál."

Naštěstí se ale na místě potkal i s kvalitními kolegy. Z UFC se v Tigeru aktuálně připravuje například Petr Yan či Rafael Fiziev. Asi nejpřínosnější byl pro Chimaeva ale trénink s šampionem welterové divize konkurenčního Bellatoru - neporaženým Yaroslavem Amosovem, který zatím možná uniká radaru mnoha fanoušků. Podle Khamzata by ale snadno mohl bojovat v UFC. "Byl jsem rád, že jsem si s ním mohl zatrénovat. On se něco naučil ode mě, já zase něco od něj. Vždycky si rád zatrénuji s dobrými fightery, on to má 26-0, to znamená hodně," doplnil Vlk.

Obecně prý ale raději trénuje s těžšími chlapy, kteří jsou s ním schopni držet krok. "Nechci se moc vytahovat, ale mám v rukou rány, takže se mnou někteří chlapi nechtějí spárovat. Tady v Tigeru jsem měl pár sparingů a někteří už se mnou nechtějí chodit. Mám jiný přístup - když spáruju, tak tvrdě. Podívejte se na všechny velké boxery, oni nikdy nespárovali lehce. I dneska si ti nejlepší světoví boxeři prostě vezmou helmu a jdou tvrdě. Můžete si online najít videa a uvidíte, jak tam posílají rakety."

V nedávném rozhovoru Khamzata chválil jeho tréninkový parťák Alexander Gustafsson. Podle toho nikdo netrénuje tak tvrdě jako on. "Borz" nyní potvrdil, že nejde o žádné fámy. "Ano, trénuji i pětkrát denně, když jsem v přípravném kempu před zápasem. Po zápase to snížím na dva až tři tréninky denně. Teď mám tak tři nebo čtyři."

"Je to všechno o nastavení mysli. Pokud je člověk připraven dělat věci, které druzí nedělají, tak uspěje. Třeba Floyd Mayweather trénoval před zápasy pět až šest hodin. Samozřejmě tak nemůžete trénovat celý rok, ale pár měsíců před fightem můžete, a pak to na měsíc zase snížit. A pak zase několik měsíců tvrdě. Ale já nedokážu bez tréninku žít. Když nemám 2 až 3 tréninky denně, tak jsem ve stresu. Pokud jsou čtyři, cítím se dobře. Po pěti hodinách, když už mě bolí celé tělo, tak jsem spokojený s robotou, co jsem udělal. Když mě nic nebolí a netrpím, tak se cítím blbě, jako bych nic neudělal."

Bojovníci, kteří jen chodí do tělocvičny, ale netrpí tam, podle Chimaeva ničeho nedosáhnou. Hlavní motivací je pro něj prý touha zabezpečit rodinu a až bude peněz nadbytek, rád by se věnoval také charitativní činnosti. "Teď musíš trpět, a pak si budeš užívat život. Kolik let na vybudování kariéry máme? Tak pět, šest, sedm let na bojování. A potom, až získáš všechno, tak si můžeš odpočinout."

Z objemu tréninku pak pramení i Khamzatovo sebevědomí, když jde do zápasu. Ví totiž, že soupeř rozhodně nemakal tolik. Samozřejmě si uvědomuje, že v MMA může rozhodnout jedna rána, po níž přijde KO. I kdyby ale takto padl, bude prý ve své hlavě stále šampionem.

A jak Chimaev vidí svoji blízkou budoucnost? Gilberta Burnse prý svými schopnostmi a silou rozdrtí. Pokud tomu tak bude, nepočítá moc s tím, že by se rovnou střetl s Kamaru Usmanem, který aktuálně léčí zraněnou ruku. Rád by se tedy utkal s vítězem souboje Colby Covington versus Jorge Masvidal, který se odehraje na začátku března. A líbilo by se mu, kdyby pak UFC vložilo do hry alespoň prozatimní pás. Až získá ten legitimní, vydá se na lov dalšího, s jedním se totiž spokojit nehodlá. Dá-li Bůh, rád by se stal šampionem tří různých váhových divizí.

Zdroje:  YouTube - RT Sport MMA

Nejnovější články