Gustafsson má jasno: "Potkal jsem spoustu bojovníků, on ale naprosto vyčnívá," blahořečí Chimaeva

Gustafsson má jasno: "Potkal jsem spoustu bojovníků, on ale naprosto vyčnívá," blahořečí Chimaeva Alexander Gustafsson a Khamzat Chimaev | zdroj: Profimedia

Přestože je o dost lehčí, zatápí Chimaev na tréninku i Gustafssonovi. Ten o jeho kvalitách nepochybuje, nikdy prý nikoho takového neviděl.

Jedním z nejsledovanějších talentů UFC je aktuálně rozhodně neporažený čečensko-švédský bojovník Khamzat Chimaev. Ten sice na začátku loňského roku kvůli covidu málem pověsil rukavice na hřebík, ale nakonec dál neskutečně sebejistým způsobem stoupá žebříčkem welterové váhy a je velice pravděpodobné, že ho dříve nebo později uvidíme bojovat o šampionský pás.

Kde kdo by mohl namítnout, že má Chimaev v UFC odbojované pouhé čtyři zápasy (za to ho v minulosti popotahoval také Nate Diaz), což je naprostá pravda, ale už v nich ukázal, že se s ním rozhodně musí počítat. Ani jeden ze soupeřů proti němu totiž nevydržel v kleci až do konce časového limitu. Nejdéle mu vzdoroval John Phillips, i ten ale vydržel „pouze“ šest minut a dvanáct sekund.

I díky tomuto zápasu zatím Chimaev nepoznal během své profesionální MMA kariéry žádného přemožitele (momentálně má deset výher v řadě) a podle jeho krajana a tréninkového partnera Alexandera Gustafssona,jenž se třikrát pokoušel vybojovat titul v polotěžké váze, se toho v budoucnu mnoho nezmění. Gustafsson se nedávno nechal dokonce slyšet, že by Khamzat mohl bez problému porazit i krále welterové váhy a celého UFC Kamaru Usmana.

„Myslím si, že by ho dokázal uspat,“ prozradil Gustafsson v rozhovoru pro ESPN. „Myslím, že kdyby se jen dotkl jeho brady, tak by tu byla velká šance, že půjde Usman spát. Mám Kamarua rád, protože je to skvělý šampion, který láme rekordy a je radost ho vidět bojovat. Je velmi dobře technicky vybavený a líbí se mi jeho údery i zápasy. Je vidět, že je na vrcholu.“

„Nedokážu si však představit, že by dokázal unést údery od Khamzata. Ten totiž dokáže praštit jako by byl v polotěžké váze. Hodně tvrdě. Je velmi výbušný. Má velice rychlý box a s rychlostí je navíc schopný propojit sílu a přesnost. Musíte si dát pozor na hlavu. Na vlastní oči jsem viděl, jak tenhle chlapík i během tréninku knockoutoval několik lidí.“

Gustafsson, který momentálně rozhodně patří v UFC k těm nejzkušenějším, je dokonce přesvědčený, že by se Chimaev mohl v budoucnu stát nejlepším bojovníkem všech dob, k čemuž by ho měla dovést především jeho neustálá píle a neutuchající chuť stále zlepšovat se a jít po vítězství.

„Setkal jsem se se spoustou MMA bojovníků, ale on mezi nimi naprosto vyčnívá,“ domnívá se Gustafsson. „Je neskutečně odhodlaný a všechny převyšuje už jenom svým trénováním. Nikdo netrénuje jako on. Cestoval jsem po celém světě a viděl jsem plno bojovníků a jejich přípravných kempů, ale tenhle chlap se prostě neunaví. Necítí žádnou bolest a projde úplně přes všechno. Pokud bude takto pokračovat, tak jsem si jistý, že může být jako GSP nebo Nurmagomedov – to znamená tím nejlepším v historii.“

Na to, zda Chimaev dostoupá až na absolutní vrchol si budeme muset ale nejspíš nějakou dobu ještě počkat. Šéf UFC Dana White se totiž od jeho posledního duelu nechal už několikrát slyšet, že na titulový zápas bude muset vybojovat ještě pár výher.

Zdroje:  ESPN

Nejnovější články