Aby zůstal šampionem, musel zmlátit kamaráda. Teď by Usman rád zavřel pusu starému rivalovi

Aby zůstal šampionem, musel zmlátit kamaráda. Teď by Usman rád zavřel pusu starému rivalovi "Nigerijská noční můra", jak se Usmanovi přezdívá, ničí jednoho soupeře za druhým. | zdroj: Getty Images

Kamaru Usman je profesionál, který nemá problém v oktagonu poměřit síly s kamarádem. Příště by však za soupeře měl raději bojovníka, kterého nemá vůbec rád.

Pokud byste hlavní zápas UFC 259 sledovali bez znalosti kontextu, nejspíš byste si řekli, že se Nigerijec Kamaru Usman a Brazilec Gilbert Burns opravdu nemají v lásce. Žádné podání ruky před soubojem, vyhrocené zírání z očí do očí a od první chvíle snaha poslat toho druhého nekompromisně k zemi. Jenže opak byl pravdou, tihle dva spolu prošli několik různých gymů a roky spolu dennodenně trénovali, podporovali se. Navzájem se znají i jejich rodiny. To všechno teď muselo stranou kvůli titulu ve welterové váze.

Původně oba zápasili v jiných divizích. Burns se dostal do UFC jako první a začínal v lehké váze. Kdyby šlo všechno podle plánu, nejspíš by ho ani nenapadlo lézt do zelí svému kamarádovi. Postupem času však zjistil, že už dál nemůže podstupovat drastické předzápasové hubnutí, a v roce 2019 přešel o váhu výš do welterové divize, kde se rychle probojoval na vrchní příčky, krůček od titulu, který držel jeho týmový parťák Usman. Ani to ho nedokázalo zastavit a s vidinou blyštivého šampionského pásu byl ochoten dát kamarádství všanc.

„Před zápasem říkal, že mám něco, co chce, a tak si to jde vzít. Co je víc osobní, než tohle? Někdo, s kým denně trénujete, kouká na váš talíř a říká, že ho chce. Nejsem spokojený se svým, chci ten jeho. A jak říkám, cokoliv řekneš, bude v oktagonu použito proti tobě,“ vysvětlil Usman, jak se v hlavě vypořádal s tím, že bude bojovat proti bývalému tréninkovému parťákovi. Kvůli souboji dokonce změnil gym a z Floridy se přesunul do Colorada, kde se připravoval po boku Justina Gaethjeho „Prostě jsem musel udělat svou práci. Neviděl jsem tam naproti sobě žádnou tvář. Ale jakmile bylo po zápase, tak jsem si uvědomil, že jsem zmlátil někoho, s kým jsem strávil spoustu času a mám ho rád.“

Zápas se odehrál v hale bez diváků, i proto to prý šampionovi ze začátku připadalo, jako by to byl pouze tréninkový sparing. Burns ale vlétl do boje se vší vervou a Usmana tvrdými údery rychle vrátil do reality, protože nechybělo moc a opasek by měl nového majitele. Nigerijský bojovník však zachoval chladnou hlavu a od druhého kola převzal bitvu do svých rukou. Skvělým jabem pak Brazilce postupně doslova zničil. Neskrýval sice radost, ale když z ní vystřízlivěl, uvědomil si, že na druhé straně klece teď brečí jeho zlomený kamarád.

Kamaru Usman - Gilbert Burns Kamaru Usman - Gilbert Burns | zdroj: Getty Images

„Byl to pro mě velmi těžký zápas, s Gilbertem jsme v tomhle sportu vyrůstali společně a sdíleli jsme společný sen být nejlepší na světě. Bylo to ale původně ve dvou různých váhových kategoriích. Bylo to opravdu těžké, ale chtěl bych říct, že jsem na Gilberta pyšný. Hodně lidí ho odepisovalo, když tehdy dostal v lehké váze knockout. Ale on se sebral, vrátil se zpátky na koně, šel o váhu výš a probil se tou divizí. Zasloužil si tam dnes být se mnou a jsem na něj extrémně pyšný.“

Pro Burnse měl Usman pouze slova chvály. Není si sice jistý, jestli ještě někdy bude trénovat po jeho boku v původním klubu Sanford MMA na Floridě, ale rád s ním prý zajde na večeři. V budoucnu se sice možná znovu postaví proti sobě, teď však šampion kouká jinam. Souboji s legendárním Kanaďanem Georgesem St. Pierrem by prý určitě nepohrdnul, ale mnohem raději by teď zavřel pusu Jorge Masvidalovi.

Toho už sice loni v červenci porazil na body, tentokrát by ho však rád ukončil, aby mu jednou provždy zavřel pusu. „Gamebred“ se totiž nedávno nechal slyšet, že posledně měl na přípravu pouhých šest dní a šampionovi zlomil nos, pokud tedy prý příště dostane alespoň tři týdny, vezme mu titul a s plným přípravným kempem si odnese i jeho hlavu. Aktuálně se množí spekulace, že by oba měli být trenéry v příští sérii televizní show Ultimate Fighter (americká obdoba Oktagon výzvy, kde proti sobě bojovníci ze dvou týmů bojují o kontrakt s UFC).

Zdroje:  tisková konference

Nejnovější články