Adesanya se zastal komentátora Joe Rogana, který byl nařčen z rasismu

Adesanya se zastal komentátora Joe Rogana, který byl nařčen z rasismu zdroj: Getty Images

Isreal Adesanya kryl na tiskové konferenci záda oblíbenému komentátorovi Joe Roganovi ohledně jeho nedávné kontroverze.

Nejdéle sloužící komentátor UFC a také muž s nejsledovanějším podcastem na světě, Joe Rogan, se nedávno ocitl pod palbou kritiky. Jeden z nejvlivnějších lidí na internetu vysílá své podcasty na platformě Spotify. Zve si tam hosty napříč všemi sociálními bublinami, takže se stane, že se tam objeví opravdu zajímavé osobnosti, ale někdy také lidé s poměrně zvláštními názory. Rogan diskutuje se všemi a ani on nemá většinou úplně konzervativní pohled na svět.

To je trnem v oku jeho odpůrcům, kterým vadí, že ve svém podcastu debatuje s hosty o neověřených informacích a propagoval tak podle nich mnohokrát dezinformace, především ohledně covidu. Proti tomu se ohradil například muzikant Neil Young, který dal Spotify ultimátum, že buďto z platformy odejde on nebo Rogan. Spotify se však Rogana zastalo a umožnilo odejít Youngovi spolu s několika dalšími hudebníky. Joe se poté ještě omluvil a vzkázal, že jeho záměrem rozhodně není šířit jakékoliv dezinformace, ale diskutovat o problémech a dívat se na ně z nejrůznějších pohledů, což ve svých podcastech skutečně dělá. Zdůraznil taky, že i když se o to snaží, nemá vždy pravdu a lidé by informace z jeho podcastu měli brát s rezervou a udělat si o nich obrázek sami.

rogan Joe Rogan | zdroj: Profimedia

Zdálo se, že krize je zažehnána, ale opak byl pravdou. Hned poté se na Rogana totiž vytáhla sestříhaná nahrávka, na níž v průběhu podcastů několikrát vyslovuje slovo „nigger“, které má velice hanlivý význam vůči černochům a jeho použití je v americké společnosti striktně zakázáno všem, kdo nemají tmavou barvu pleti. Nahrávka byla sice sestříhaná a vytržená z kontextu, ale i tak zvedla pořádnou vlnu pozdvižení a spousta lidí znovu tlačilo na Spotify, aby oblíbeného podcastera vyhodilo. Ani tentokrát se to však nestalo a Spotify se za Rogana znovu postavilo, i když se zdviženým prstem.

Mnoho osobností (jako třeba Dwayne „The Rock“ Johnson) se začalo zříkat dřívější podpory Roganovi, ale spousta z nich mu ji naopak vyjádřilo. Mezi nimi i šampion střední váhy UFC, Israel Adesanya, který na jeho obranu vystoupil na tiskové konferenci k jeho nadcházejícímu zápasu s Robertem Whittakerem. Otázka novináře na kontroverzi ohledně Joe Rogana sice směřovala na šéfa UFC Danu Whitea, ale Izzy cítil, že má na odpověď lepší pověření.

„Na tuhle otázku odpovím já, jsem černý, tuhle otázku si vezmu,“ vzal si slovo Adesanya. „V téhle hře je spousta sviní, spousta hadů. Jsem v tomhle zápasovém businessu už od roku 2008 a Joe Rogan je jedním z nejmilejších, nejpohodovějších a nejskromnějších chlapů, se kterými jsem měl to potěšení pracovat. Pochopte to. Vykašli se na ně chlape, ty víš, co se ti snaží udělat. Nemůžete toho chlapa kontrolovat, má teď tu největší platformu na světě, takže tohle je můj ‚nigger‘ Joe Rogan. Vykašli se na ně!“ doporučil Adesanya svému oblíbenému komentátorovi a podcasterovi za souhlasného přikyvování dalšího černošského bojovníka Derricka Lewise.

Rogan bude komentovat víkendový turnaj UFC 271, na kterém se v hlavním zápase večera představí právě šampion Adesanya proti Australanu Whittakerovi. Přítomnost Rogana na komentátorském stanovišti i přes nedávnou kontroverzi tak ukazuje, že šéf UFC Dana White se ztotožňuje s názorem Adesanyi a svého nejznámějšího spolupracovníka přes palubu jen tak nehodí.

Zdroje:  mmafighting.com , youtube - UFC

Nejnovější články