Anthony "Lví srdce" Smith zkritizoval Procházku s Teixeirou, podle něj oba podali své nejhorší výkony

Anthony "Lví srdce" Smith zkritizoval Procházku s Teixeirou, podle něj oba podali své nejhorší výkony Úniky z pokusů o takedown měl Procházka připraveny | zdroj: Profimedia

Diváky sice bitva mezi Procházkou a Teixeirou zvedala ze židlí a mnozí mluví o nejlepším titulovém zápase v polotěžké váze, ale najdou se i tací, kteří ho viděli jinak.

Bojovník Anthony Smith sledoval titulovou bitvu o trůn polotěžké divize UFC coby člen moderátorského týmu ve studiu televizní stanice ESPN. Hned po zápase řekl, že spíš než submise rozhodla Gloverova únava, ale zároveň dodal, že šlo o jeden z těch nejlepších titulových soubojů, který kdy viděl.

Profesionální odstup si ale neudržel ve chvíli, kdy se začalo řešit, kdo by měl být Procházkovým dalším soupeřem. Přímo u klece na něj totiž čekal Jan Blachowicz a snažil se "největší MMA zápas v dějinách Evropy" s českým šampionem osobně domluvit. S tím ale Smith, kterému aktuálně patří 5. místo v rámci divize, rozhodně nesouhlasí.

"Nechci se vychloubat, ale Dana White už řekl, že zápas Magomed Ankalaev versus já je o pozici vyzyvatele, vítěz dostane titulovou šanci. On je šéf a oba jsme s tím asi počítali. Blachowicz s Rakičem právě bojovali, Aleksandar je zraněný. Jan ten zápas pravděpodobně prohrával až do toho zranění. Takže v podstatě oba prohráli. Já a Ankalaev jsme na vrcholu divize už dlouho a myslím, že tohle je další na řadě."

Pokud by se ale Procházka s Blachowiczem nakonec přecejen utkali, Smith by mírně favorizoval Poláka. "Šance jsou vyrovnané, ale Jiří je dost zasažitelný a Janova polská síla je opravdová. Takže nevím, ale myslím si, že je to stylisticky těžší zápas pro Jiřího než pro Jana."

O něco později se v pořadu The MMA Hour znovu vrátil také k titulové bitvě Procházky s Teixeirou a tentokrát už byl mnohem kritičtější. Zápas to sice podle něj byl divácky atraktivní, ale oba bojovníci ani jejich trenéři s ním nemůžou být spokojení.

"Abych byl upřímný, myslím, že oba ve stejný čas předvedli nejhorší výkony života. Opravdu. Glover poprvé působil trochu staře. Poprvé za nějakou dobu, protože to nebyl ten Glover, kterého jsem dostal já. Ani to nebyl ten, kterého dostal Thiago Santos. Nevím, kdo byl ten chlap, ale naštěstí pro něj podle mě podal svůj nejhorší možný výkon i Procházka. Dělali prostě hrozná rozhodnutí. Kdybyste jejich bojové IQ dali dohromady, tak by v průběhu zápasu nebylo ani dvojciferné. Ani jeden nebojoval vůbec chytře."

Je trochu zvláštní, že taková kritika přichází právě od bojovníka, který si přezdívá "Lví srdce" a v zápasech několikrát sám ukázal velmi tuhý kořínek. Například právě v souboji s Teixeirou v roce 2020, kdy dostával takové bití, že doslova plival vyražené zuby. I proto mu možná brazilský veterán připadal jen jako slabý odvar toho, čemu před dvěma lety sám čelil.

"Glover byl několikrát v mountu (vrchní pozice v boji na zemi), vzal několikrát Procházkovi záda, párkrát ho měl dobře chyceného v submisích," vyjmenoval Smith okamžiky, při kterých jsme při sledování nejspíš všichni trnuli, protože to vypadalo, že je to pro Jiřího konečná. Ten ale nakonec hrobníkovi z lopaty pokaždé utekl. "Nevím, jestli jsem vůbec někdy předtím viděl Glovera takhle ztrácet pozice. Rozdíl v grapplingu je přitom mezi oběma obrovský." 

"Já mám černý pásek v brazilském jiu-jitsu, utáhnul jsem několik světových šampionů, grapplil jsem na zatraceně vysoké úrovni a s Teixeirou jsem úplně pohořel. Nevím, co se stalo, kde byl ten Glover, který mě držel přišpendleného na zádech. Kde byl? Protože to nebyl ten stejný chlap, co bojoval v sobotu večer."

Anthonymu se nelíbila ani Gloverova obrana, zatímco v minulých zápasech ji podle něj měl velmi dobrou, teď se Procházkovým útokům nedokázal uhnout z cesty. Překvapil ho ale i český bojovník. Oba dva se podle něj k tituláku probili naprosto dominantně a všichni předpokládali, že buďto Jiří zvítězí v postoji anebo Glover na zemi. To se, jak víme, nakonec nestalo. 

"Než mě někdo zkritituje, že melu kraviny nebo pomlouvám, tak já nejsem kritický. Myslím, že oba bojovali statečně. Byli to opravdu udatné výkony a nemohl bych se nad tím víc rozplývat, ale jsem také analytik, můžu jejich výkony zanalyzovat a byly příšerné," pokusil se v závěru interview Smith uvést věci na pravou míru. "Jejich trenéři spokojení nejsou, to vám povídám. Z pohledu napětí při sledování to nemohlo být sakra lepší, ale co se týče technických věcí, tak to bylo všechno špatně."

"Lionheart" znovu zopakoval, že by se s Procházkou rád utkal a nabídl také klíč k úspěchu, který prý ukázal už před lety šampionův zápas s King Mo Lawalem. "Každý ho nechává diktovat tempo a tlačit dopředu. Když se Gloverovi v postoji dařilo, tak to byl on, kdo tlačil," myslí si. "Musíte na něj prostě tlačit a když si dá ruce za záda, musíte ho za to donutit pykat, protože on se tam až moc baví. Musíte ho donutit, aby si to neužíval. Když byl Glover na něm, tak se usmíval, poplácával ho po zádech."

Uvidíme, zda bude mít Anthony v budoucnu šanci s českým válečníkem poměřit síly. Jak už bylo řečeno, záležet bude na tom, jak 30. července dopadne jeho souboj s Ankalaevem. Pokud jeden z bojovníků podá dobrý a divácky atraktivní výkon, mohlo by se UFC přiklonit na jeho stranu, jinak dá ale nejspíš přednost Blachowiczovi, který je z marketingového hlediska aktuálně asi nejzajímavější variantou. Joanna Jedrejczyk navíc v nedávném rozhovoru prozradila, že si už slavná organizace v Polsku tajně zamluvila halu.

Zdroje:  ESPN , The MMA Hour

Nejnovější články