Anthony "Showtime" Pettis: Bojovník, který umí ukončit zápas ve velkém stylu

Anthony "Showtime" Pettis: Bojovník, který umí ukončit zápas ve velkém stylu Anthony Pettis | zdroj: Profimedia

Bývalý šampion, který umí zápasit ve velkém stylu, bude chtít obnovit svoji slávu na UFC 246.

Začátkem uplynulé dekády, dřív než Jon Jones ovládl polotěžkou divizi a Conor McGregor pobíral sociální dávky, mělo UFC jinou hvězdu. Chlapíka, který předvádí kombinace jako z akčních filmů a sbírá jeden highlight za druhým. Anthony “Showtime” Pettis, budoucí člen síně slávy UFC, přinesl do MMA dosud nevídané prvky a už přes deset let udivuje fanoušky po celém světě. A již tuto sobotu, na akci UFC 246, jej čeká zápas proti nebezpečnému Carlosu Diego Ferreirerovi.

Anthony pochází z Milwaukee v americkém Wisconsinu a s bojovými sporty začal již v útlém věku. Od pěti let boxoval a trénoval taekwondo, ve kterém získal černý pás. Technické a tvrdé kopy si z taekwonda přinesl do MMA a několikrát jimi soupeře ukončil. Od mala trénoval se svým bratrem Sergiem, který také zápasil v oktagonu UFC (a nedávno přestoupil do Bellatoru). Profesionální kariéru odstartoval v roce 2007 a od dva roky později již zápasil, v té době populární organizaci WEC. Tři ukončení v řadě mu přinesly titulový zápas s Bensonem Hendersonem a v něm se Pettis zapsal do historie. Tvrdá bitva trvala dlouhých pět kol, když Pettis minutu před koncem předvedl něco, co se dá vidět snad jen v Matrixu. Vyskočil pravou nohou na klec a odrazem od pletiva plnou silou trefil Hendersona kopem přímo na hlavu. Benson okamžitě padl na zem, ale nárazem se probudil a v utkání pokračoval. Pettis nakonec zvítězil na body a získal pás, dnes již zaniklé organizace WEC. Takzvaný “Showtime” kick obletěl svět a Anthony získal přezdívku, kterou užívá dodnes. 

Brzy přišla nabídka z UFC, konkrétně z reality show Ultimate Fighter. Pettis sice třináctý ročník nevyhrál, ale smlouvu stejně podepsal. Výhry nad Stephensem, Lauzonem a Cowboyem Cerronem mu zajistily šanci na zápas o titul. Následoval tak druhý souboj s Bensonem Hendersonem, tentokrát o šampionský titul lehké váhy v UFC. Pettis zvítězil v prvním kole na armbar a stal se prvním zápasníkem, který získal tituly ve WEC i UFC. Titul dokázal jednou obhájit, než mu ho sebral Rafael dos Anjos v roce 2015. Tento rok byl zlomový nejen pro Pettise, ale pro celé MMA. Na scénu přišel Conor McGregor a změnil pravidla hry.

Od porážky s dos Anjosem začal “Showtime” ztrácet své kouzlo. Během čtyř let prohrál šest zápasů, nutno podotknout, že s těmi nejlepšími. Eddie Alvarez, Max Holloway, Dustin Poirier, Tony Ferguson, všechno bojovníci, kteří již drželi mistrovský pás. Ač Pettis prohrával, vždy předváděl skvělé zápasy, za které byl mnohokrát finančně odměněn. V posledních třech letech měnil váhové kategorie, z pérové přes lehkou až do welteru. Divize do 77 kilogramů je jednou z nejlepších, ale Pettis se výzev opravdu nebojí. V hlavním zápase UFC Fight Night Thompson vs. Pettis, předvedl další knockout ala “Showtime”. V druhém kole se pravou nohou odrazil od pletiva a ve výskoku trefil Thompsona pravou zadní rukou (tzv. superman punch) a uštědřil mu první knockout kariéry. “Wonderboy” je hvězdou welterové váhy a bývalý kickboxer, kterého se bojí zbytek divize. Pettis se znovu dostal do podvědomí široké veřejnosti a fanoušci netrpělivě očekávali další zápas. Přihlásil se Nate Diaz, který toužil vyřešit dlouholeté spory a jak řekl, tak udělal. Diaz, který se vrátil po tříleté pauze, Pettise naprosto zdemoloval, trápil jej plných patnáct minut a zaslouženě vyhrál na body. Anthony tak pokračuje ve své sérii, když od roku 2016 střídá výhry s tvrdými prohrami.

Anthony je v Americe pořád velkým a uznávaným bojovníkem. Kdysi se jeho fotka dokonce dostala na obal krabičky od cereálií, které kupují miliony amerických rodin. Pettis se tak zapsal do podvědomí širší veřejnosti a nesl pomyslný prapor dřív, než Conor McGregor. Ve svých dvaatřiceti letech má před sebou ještě pár let kariéry a pořád má v oktagonu co ukázat. Co Anthony Pettis neumí, je udělat nudný zápas. A jelikož jeho soupeř Ferreira taky není z nejnudnějších zápasníků, jejich duel bude určitě skvělá podívaná. 

Podívejte se na 5 nejlepších ukončení v podání Anthonyho "Showtime" Pettise:

Zdroje:  UFC

Nejnovější články