Beneil Dariush hodlá všechno riskovat a ukončit nebezpečného Tonyho Fergusona, jakmile bude mít příležitost

Beneil Dariush hodlá všechno riskovat a ukončit nebezpečného Tonyho Fergusona, jakmile bude mít příležitost zdroj: Profimedia

Beneil Dariush je nadšený, že konečně dostane kvalitního soupeře v podobě Tonyho Fergusona. Ten zase bude chtít odčinit dvě porážky v řadě.

O víkendu nás čeká další číslovaný turnaj, tentokráte UFC 262, na kterém budou hned dva vysoce postavené souboje v lehké váze. V hlavním zápase si to o uvolněný šampionský pás po Khabibu Nurmagomedovovi rozdají Charles Oliveira a Michael Chandler, ale my se dnes zaměříme na co-main event, ve kterém nás čeká také velice zajímavý duel mezi Tonym Fergusonem a Beneilem Dariushem.

Ferguson (20-4) se dlouhé roky vyhříval mezí absolutní špičkou lehké váhy, odkud kosil své soupeře jak pomocí knockoutů tak i submisí. Během dlouhé vítězné série dvanácti zápasů v řadě se mu podařilo získat také prozatímní pás, o který však vinnou zranění přišel a s tehdejším držitelem titulu Nurmagomedovem se neutkal.

Zápas s Khabibem Nurmagomedovem byl pro Tonyho Fergusona zkrátka prokletý. Pětkrát se měl s Dagestáncem utkat a pětkrát tento souboj nevyšel. O „zatím“ poslední možnost přišel Tony vloni na jaře, když už byl tento duel opět domluvený, ale všemu udělala přítrž pandemie koronaviru a s ní spojené uzavření hranic téměř po celém světě.

Z tohoto důvodu se musel Ferguson utkat o další prozatímní pás s Justinem Gaethjem. Tomu sice zvládl v krvavé bitvě vzdorovat až do pátého kola, ale pod nátlakem soupeřových silných úderů byl nakonec nucen odstoupit v polovině závěrečné části. Jeho krásná vítězná šňůra byla tehdy u konce a amerického bojovníka s mexickými kořeny začala řada fanoušků odepisovat.

Ferguson poté poměrně dlouho hledal dalšího soupeře. Chvíli to sice vypadlo, že se utká s Dustinem Poirierem, jenž si ale nakonec vybral Conora McGregora a Tonymu se nakonec nepovedlo vyjednat ani souboj s Michaelem Chandlerem. Nakonec se tak až v prosinci utkal s rozjetým Charlesem Oliveirou, což nebyla úplně nejlepší volba.

Brazilec totiž Fergusonovi v úvodu duelu málem zlámal ruku a všechna tři kola ho naprosto dominantně uválel, čímž mu připravil druhou porážku za sebou, jenž byla také prozatím poslední. Nyní má šanci na druhý reparát a nadšeně hlásí: „Obklopil jsem se novými lidmi, kteří jsou neskutečně hladoví. A hlad mám konečně zase i já!“

I teď ho ale čeká další nebezpečná zkouška v podobě potencionální hvězdy UFC. Íránsko-americký bojovník Dariush totiž momentálně drží šňůru šesti výher v řadě, díky čemuž vystoupal až na devátou příčku žebříčku lehké váhy. Stejně jako Ferguson je navíc schopný své soupeře ukončit z jakékoliv pozice a platí tudíž za skvělého univerzála.

I přesto, že Dariush dostal za poslední čtyři z pěti duelů padesátitisícový bonus za výkon večera, působil v poslední době trochu trpce. Několikrát totiž do tisku zmínil, že není úplně spokojený s výběrem soupeřů a chtěl by se už posunout mnohem výše.

Jeho výraznější vzestup však pozastavila hlavně jeho chyba, kdy v srpnu před turnajem UFC: Lewis vs. Oleinik nenavážil a musel bojovat v rámci domluvené váhy. Tudíž neměl i přes vítězství žádnou šanci na postup žebříčkem. Teď se konečně vysněné šance dočkal a v případě vítězství může velice brzy patřit mezi kandidáty na post vyzyvatele.

Nechce však rozhodně usnout na vavřínech a ví, jak nepříjemný souboj ho čeká a kolik Ferguson vydrží. „Jestli budu chtít toho chlapa ukončit, tak v momentě kdy ucítím krev, budu muset být ochotný všechno risknout a jít po něm,“ řekl Dariush v nedávném rozhovoru pro MMA Fighting. „Zdá se mi totiž, že kdykoliv mu někdo ublíží, tak se Tony stane ještě divočejším, než do té chvíle byl.“

Zda uvidíme vzestup Dariushe nebo další pád Fergusona se dozvíme už v neděli, kdy turnaj UFC 262 otevírá své brány. Hlavní karta začíná ve 4 hodiny ráno a vy se jako vždy můžete těšit na naše reportáže, které vás budou informovat o tom nejzajímavějším, co se událo.

Zdroje:  mmafighting.com , Tisková zpráva - UFC

Nejnovější články