Bojovníci reagují na zakázaný loket Martina Budaye

Bojovníci reagují na zakázaný loket Martina Budaye zdroj: Getty Images

Nešťastné ukončení zápasu zastínilo jinak skvělý výkon slovenského bojovníka Martina Budaye a zvedlo tlak některým bojovníkům.

První zápas slovenského bojovníka Martina Budaye v UFC zvedl pravděpodobně větší vlnu zájmu, než by si „Bady“ představoval. Důvodem však nebyl ani tak jeho jinak skvělý výkon, nýbrž spíše způsob ukončení zápasu. Chrisu Barnettovi totiž Buday jasně dominoval a do konce utkání chybělo jen pár minut, když mu slovenský borec zasadil tvrdý loket, který dopadl na hranu zátylku.

Rozhodčí Dan Miragliotta loket prohlásil za nedovolený a zápas zastavil, načež se Chris Barnett sesunul k zemi, kde se chytil za hlavu a začal sténat. Je otázkou, jak moc svůj stav přihrával a do jaké míry se chtěl domoci Budayovy diskvalifikace, což by pro něj v tu chvíli byla v podstatě jediná možnost, jak jinak prohraný zápas vyhrát. Sám Martin sice na pozápasové tiskovce řekl, že úder loktem byl opravdu tvrdý, na druhou stranu rána do zátylku většinou není nijak zvlášť bolestivá, ale má spíše vliv na dezorientaci, případně může bojovníka poslat rovnou do bezvědomí.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Luta News Brasil (@lutanewsbrasil)

Ringový sudí Miragliotta se poradil s dalšími rozhodčími, kterým řekl, že loket nebyl úmyslný, takže diskvalifikace Budaye není na místě: „(Barnett) se trochu natočil, zrovna když mu dával ten loket. Takže to nebylo úmyslné, byla to nehoda, ale stejně… nemůže pokračovat, takže to půjde k bodovým rozhodčím,“ zachytily rozhodnutí mikrofony.

Ze zpomalených záběrů ale vůbec není patrné, že by se Barnett nějak natočil v momentu, kdy už loket dopadal a je tak jen stěží obhajitelné, že by loket i jeho umístění nebylo úmyslné. Pokud by však něco mluvilo v Budayův prospěch, je to právě umístění loktu, které bylo na hranici zátylku a povolené oblasti boku hlavy. Navíc v minulosti rozhodčí nejednou nechávali bez povšimnutí mnohem jasnější případy úderů do zátylku.

Sám Martin Buday, který tedy zápas vyhrál na „technické rozhodnutí“, se k incidentu vyjádřil na pozápasové tiskové konferenci:

„Nejsem moc šťastný s tím, jak to skončilo, byla to nehoda, náhodný zásah. Ale všechno šlo podle naší strategie, kterou jsme s týmem vybrali. Takže jsem za to šťastný, jsem šťastný za tu výhru.“ Přiznal však, že měl obavy, že jeho debut v UFC by mohl skončit diskvalifikací. „Ale jak jsem řekl, byla to nehoda, můj účel nebyl trefit jej do zátylku.“

Kontroverzní rozhodnutí vyvolalo poprask i mezi ostatními bojovníky, kterým se nelíbilo, že i přes faul byl Buday prohlášen za vítěze. To umocnilo i další podobně kontroverzní rozhodnutí jen o pár zápasů později, kdy Caio Borralho porazil Gadzhe Omargadzhieva, když jej kopnul kolenem, zatímco byl jeho soupeř na kolenou:

„Jasně úmyslné,“ napsal na Twitter současný šampion těžké divize Francis Ngannou.

„Takže pokud v zápase vedu, tak všechno co musím udělat, je dát zakázaný úder, aby to doktor zastavil a pak vyhraju? Hmmm, zajímavé!“ napsal ironicky Jamahal Hill.

„Jasně úmyslné! Nevím, co za blbosti se honí v hlavách těchto týpků. A rozhodčí řekne, že to byla nehoda. Blbost. Loket na zátylek není nikdy nehoda. Proč je tak těžké pro tyhle *** aplikovat ty podělaná pravidla,“ rozčiloval se Junior Dos Santos, kterému se něco podobného stalo před rokem v zápase s Cirylem Ganem.

„Tohle bylo úmyslné,“ napsal stručně Marlon Vera.

„Nechci rýpat do Caioa nebo Martina, ale pokaždé, když jsem udělal nějaký úder v oktagonu, tak byl úmyslný. Oba měli být diskvalifikováni,“ přisadil si komentátor a bývalý šampion Daniel Cormier.

Je tak škoda, že jinak skvělý Budayův výkon zastínilo kontroverzní rozhodnutí, ale slovenský borec byl jasně lepším bojovníkem a pro příště si snad dá na zakázané techniky pozor.

Zdroje:  mmafighting.com , ufc.com

Nejnovější články