Bojovník s přezdívkou Korejská Zombie se chystá na UFC v Busanu zničit Frankieho Edgara

Bojovník s přezdívkou Korejská Zombie se chystá na UFC v Busanu zničit Frankieho Edgara zdroj: Profimedia

Na posledním UFC tohoto roku se odehraje zajímavá bitva o přední příčky pérové váhy.

Chang Sung Jung, mimo svou domovinu známý spíše pod přezdívkou Korean Zombie, je nejvýraznější postavou jihokorejského mma. Není tedy divu, že se na posledním UFC letošního roku v Busanu představí v hlavním zápase večera. Soupeřem mu měla být jednička featherweight divzice, donedávna neporažený Bryan Ortega. Ten však na poslední chvíli musel zápas zrušit kvůli poraněnému křížovému vazu v koleni. Jako záchrana se nabídl Frankie Edgar, se kterým se měl Jung utkat již loni v listopadu.

Jméno Frankie Edgar bylo ještě před několika týdny často skloňováno v souvislosti s možným návratovým zápasem Conora McGregora, který se však nakonec v lednu utká s Donaldem Cerronem. Edgar měl tedy v plánu přejít z pérové váhy do nižší bantamové, kde nejspíš vycítil větší šanci na zisk titulu. Na přivítanou se měl utkat s Cory Sandhagenem, pro kterého by to byl zatím životní zápas kariéry. Ten si však muset ještě chvíli počkat, protože Frankie zatoužil po cenném skalpu korejské zombie. Nečeká ho však nic lehkého, protože v sedmi ze svých osmi zápasů v UFC získal Chang Sung ocenění za submisi, KO nebo výkon večera. To je jednoznačná známka toho, že tenhle nenápadný chlapík nedělá nudné zápasy.

Chang Sung Jung nepatří k nejaktivnějším zápasníkům, avšak díky svým skvělým výkonům rychle vystoupal na přední příčky pérové váhy. Hned svého prvního soupeře v UFC utáhl na techniku zvanou twister, za což později získal dokonce ocenění submise roku. Sám v interview prozradil, že ji poprvé viděl na Youtube a zalíbila se mu natolik, že ji zkoušel na tréninku.

Jak takový twister od zombie vypadá, se podívejte v tomto videu:

Ve druhém zápase pro změnu Marka Hominicka knockoutoval za pouhých 7 vteřin, čímž vyrovnal tehdejší rekord za nejrychlejší KO v UFC a získal ocenění knockout večera. I přes takhle rychlé vítězství se však do oktagonu vrátil až po půl roce. Stanul proti Dustinu Poirierovi v zápase vypsaném na 5 kol. Byla to válka v postoji i na zemi, kde mohl každou vteřinou vyhrát jeden z nich. Nakonec měl větší štěstí Jung, když ve čtvrtém kole nejprve skvěle trefil rukami, následně přidal ještě své oblíbené naskočené koleno, aby pak Poiriera během chvíle rozebral na zemi a utáhl na Brabo choke.

Na sestřih nejzajímavějších momentů zápasu se můžete podívat v tomhle videu:

Korean zombie nemluví anglicky, jeho pravé jméno většina lidí nezvládne ani správně vyslovit, svou relativně velkou fanouškovskou základnu si tedy budoval výhradně skvělými výkony. Nebylo velké překvapení, když mu díky nim byl celkem rychle nabídnut titulový zápas proti José Aldovi. Stalo se tak poté, co se zranil původní vyzyvatel Anthony Pettis. I když v zápase Zombie tahal za kratší konec, stále šampionovi odolával a občas zahrozil, dokud si při zadním háku nevykloubil rameno, čehož Aldo ihned využil a vyhrál TKO.

V říjnu 2014 se měl Zombie vrátit, ale ze zápasu ho opět vyřadilo zranění. Rozhodl se tedy nucené pauzy využít a nastoupil na povinnou vojenskou službu, která v Jižní Koreji trvá dlouhé dva roky. Nakonec se k zápasení vrátil až po více než třech letech začátkem roku 2017. Soupeřem mu byl zkušený Bermudez. Ten hned zpočátku otestoval Korejcovu bradu, ale Zombie dostál své přezdívce a ani to s ním nehlo. Zdálo se však, že se na něm delší zápasová pauza projevila a do tempa se dostával jen velmi pomalu. Pak ale trefil skvěle načasovaný zvedák přesně ve chvíli, kdy se Bermudez předklonil, a bylo z toho KO večera.

Další zápas opět překazilo Jungovo zranění, ale rok čekání se následně fanouškům vyplatil. Zombie se měl původně utkat právě s Frankie Edgarem, který byl kvůli zranění nahrazen neortodoxním Yairem Rodriguezem. Pětikolová bitva byla jedním z těch zápasů, na které se budou lidé dívat i po letech. Jung u rozhodčích na body vedl a vítězství měl už v kapse, přesto netaktizoval a bojoval naplno až do poslední sekundy, kdy si vybral pořádnou porci smůly a padl po úderu loktem. I přes prohru si získal mnoho nových fanoušků. Další pak přibyli na UFC v Greenville, kde hned svým prvním úderem poslal k zemi Renata Carneira, což mu opět zajistilo i bonus 50 tisíc dolarů za výkon večera.

Zombie neochvějně stoupá v žebříčku výš a výš. Zápas s Bryanem Ortegou sliboval další epickou podívanou, avšak nejinak tomu bude s Frankie Edgarem. Ani jeden z bojovníků totiž nepředvádí nudné taktické zápasy. Edgar v podstatě nemá, co ztratit, protože se nejspíš tak jako tak přesune o váhu níž. Výhra by mu však mohla zajistit lepší vstupní pozici a rychlejší cestu k bantamovému titulu. Pro Chang Sung Junga by naopak výhra nad pětkou žebříčku znamenala postup mezi top bojovníky lehké váhy. Pokud by se mu pak podařilo projít i přes nebezpečného Ortegu, titulový zápas by ho už nejspíš neminul.

Zdroje:  Vlastní , MMA Fighting

Nejnovější články