Bouřlivák Darren Till jde o váhu výš, kde ho prověří nebezpečný Kelvin Gastelum

Bouřlivák Darren Till jde o váhu výš, kde ho prověří nebezpečný Kelvin Gastelum zdroj: Profimedia

Darren „Gorilla“ Till si ani po dvou tvrdých prohrách zkrátka nehodlá vybírat snadné soupeře.

Rodák z Liverpoolu začal trénovat thajský box, když mu bylo 12 let. O tři roky už zápasil bez chráničů mezi profíky. Život talentovaného mladíka však ovlivnila roztržka před nočním klubem, při níž byl pobodán a nůž jen těsně minul tepnu. Jeho trenér ho pak poslal do Brazílie, aby tam učil thajský box a vyhnul se dalším problémům v rodném městě. Till si prý myslel, že tam zůstane nanejvýš půl roku, ale nakonec vydržel tři a půl. Během té doby také započal svou mma kariéru.

Raketový start

Značnou část svých zápasů Till ukončil před limitem a se sérií 12 výher bez jediné porážky dostal nabídku od UFC. Tam se uvedl ve velkém stylu, když hned prvního soupeře ukončil na zemi lokty. V dalším zápase sice remizoval, ale jeho raketový vzestup to nijak nezbrzdilo. Po dalších dvou zápasech přišla „short-notice“ nabídka na hlavní zápas večera v sousedním Polsku proti veteránovi Donaldu Cerronemu. Do zápasu šel Till jako neporažený, přesto byl proti zkušenému soupeři mírným outsiderem a spekulovalo se o tom, že je to pro něj příliš velký skok v kariéře.

Kovboje však totálně přejel a zápas skončil těsně před koncem prvního kola parádním KO. Till byl na koni a z tohohle Angličana s prořízlou pusou se stala hvězda. Specifický styl boje vycházející z Muaythai, skvělé kontra útoky, velké sebevědomí a možná i specifický liverpoolský přízvuk, to všechno urychlilo Tillův raketový vzestup, protože UFC zavětřilo, že by z něj mohla být nová hvězda první velikosti. Jeho pověstné levačky se navíc pomalu začínala obávat celá welterweight divize. Stačila už tedy „jen“ vydřená výhra nad karatistou Stephenem „Wonderboyem“ Thompsonem a po pouhých 6 zápasech získal mladý Angličan titulovou šanci.

Daren TIll zdroj: Profimedia

Strmý pád

„Jsem jednoduše lepší než všichni ostatní a nemyslím tím jen welter, ale všechny váhy!“ vykřikoval  Till. Sebevědomí ho neopouštělo ani před zápasem se šampionem Tyronem Woodleyem. „Viděl jsem v jeho očích nejistotu,“ řekl po vzájemném staredownu, ale Woodley mu později v zápase ukázal, že se asi jen špatně díval. Po prvním oťukávacím kole totiž vzal „The Chosen One“ Angličana na zem, kde mu nedal nejmenší šanci a utáhl ho na Brabo choke. Přestože to pro Tilla byla první prohra v kariéře, na jeho sebevědomí nezanechala žádné následky. „Tu noc byl lepší než já, ale jsem přesvědčen, že kdybychom zápasili desetkrát, tak vyhraju devětkrát. Věřím, že jsem lepší zápasník.“

I přes prohru zůstával Till na předních příčkách welterweight divize a další šance na titulový zápas mohla přijít brzy. Nejprve však bylo nutné projít přes veterána Jorge Masvidala. Ten šel do zápasu po 2 prohrách a byl jasným outsiderem. Till ho posadil na zadek prakticky hned prvním úderem – svou pověstnou zadní levačkou a vypadalo to na jasný průběh. Během prvního kola sice trefil dobře ještě několikrát, ale Masvidal se jen šibalsky usmíval a ukazoval, že je z jiného těsta. „Street Jesus“, jakoby dopředu věděl, že ve druhém kole pošle svého soupeře k zemi v bezvědomí.

Till po zápase uznal, že za prohrou stálo jeho přehnaně vysoké sebevědomí, kdy se cítil neporazitelný jako superman. Bylo vidět, že tvrdá prohra liverpoolským bouřlivákem otřásla a zprávy o jeho eskapádách začaly plnit titulky bulvárních plátků. Vzpomeňme třeba na situaci, kdy údajně na Kanárských ostrovech ukradl taxík a s partou kamarádů zdemoloval hotelový pokoj.

Till Gastelum zdroj: Profimedia

Všechno nebo nic!

Ve welterové váze Till dost těžil ze své výškové a váhové převahy. Na druhou stranu se objevovaly i zprávy a videa, z nichž bylo jasné, že splnit limit do 77 kg pro něj není vůbec snadné a přechod o váhu výš bude brzy nevyhnutelný. Při oznámení nadcházejícího zápasu to tedy nebylo žádné překvapení. Co však většinu fanoušků šokovalo bylo jméno soupeře. Čelit po přestupu o váhu výš a tvrdém KO hned jednomu z top zápasníků Kelvinu Gastelumovi, to chce pořádnou kuráž. Till přiznává, že se mu to snažil rozmluvit i sám prezident UFC Dana White, ale zároveň se jedná o šanci, kterou zkrátka nemohl odmítnout.

„Ať už vyhraju nebo prohraju, jsem tady, abych zápasil s těmi nejlepšími. Opravdu nechápu, když si někdo vybírá snazší cestu nebo zápasy. Jestli to je cesta, kterou chceš, tak by ses měl pravděpodobně dívat na kariéru někoho jiného. Mám teď na kontě 2 porážky a vzal jsem asi ten nejriskantnější zápas ve střední váze, možná v celém UFC.“

Přesto Till věří, že Gasteluma porazí a pokud to půjde dobře, Kelvin ho nebude moct ani trefit. Angličan bude mít rozhodně značnou výškovou převahu, ale Mexičan nedávno v zápase s Adesanyou ukázal, že mu nedělá problém zápasit proti vyšším bojovníkům, navíc má v rukou KO úder a přechod o váhu výš není pro bojovníky nikdy snadný. Pokud však Till dokáže udržet distanc a bude Gastelumovi ztěžovat zkracování vzdálenosti nebezpečnými koleny, mohl by si dojít pro výhru, která by mu zajistila místo na předních příčkách nabité střední váhy.

Rád bych zápasil s Adesanyou v Liverpoolu

Přestože si mladý Angličan uvědomuje, že má před sebou hodně těžký zápas, nebojí se už teď snít o budoucnosti. Rád by prý zápasil s Israelem Adesanyou na stadionu v Liverpoolu. Pokud hladce přejde přes Gasteluma, a pak dalšího zápasníka z top 5 nabité střední váhy, určitě není tenhle zápas nereálný. S největší pravděpodobností by se však neodehrál na Tillově vysněném stadionu, protože UFC si většinou ty největší zápasy schovává pro domácí americký trh. A tenhle stand-up zápas by rozhodně fanoušky zajímal, avšak Adesanya je teď v pozici, kdy si může své soupeře vybírat a Till si nejprve bude muset zasloužit jeho pozornost, o což se bude snažit už tuhle neděli ráno na ostře sledovaném UFC 244 v New Yorku.

Na nadcházející zápas se můžete naladit tímhle skvělým videem z dílny UFC

Zdroje:  MMA Fighting

Nejnovější články