Brazilský turnaj UFC láká na souboj brazilského škrtiče s polským bijcem

Brazilský turnaj UFC láká na souboj brazilského škrtiče s polským bijcem zdroj: Profimedia

Znalci se ale těší i na návrat legendy "Shoguna" Ruy.

Menší, ale pro budoucnost velmi důležitý galavečer UFC Fight Night ze Sao Paula v sobotu nabídne jak místní talenty, tak i ambiciozní vyzyvatele. Seznam všech zápasů včetně prelims najdete zde, ale my si hlavní část turnaje představíme detailně.

Jan Blachowicz vs. Ronaldo Jacare Souza

Lepší hlavní zápas si brazilští fanoušci nemohli přát. Polský silák proti brazilskému krokodýlovi. Jan Blachowicz je bývalý šampion KSW a bojovník, který sahá po titulové šanci. V polotěžké váze porážel jednu hvězdu za druhou. Ilir Latifi, Jared Cannonier, Jimi Manuwa, Nikita Krylov či Luke Rockhold jsou bojovníci, kteří nenašli recept na výbušnost a tvrdé údery polského rodáka. Janko si užíval atmosféru pražského UFC, kde se cítil jako doma.

Zážitek mu ovšem pokazil Thiago Santos, který vítězstvím v druhém kole vykročil za titulovým zápasem. Blachowicz se vrátil v červenci, kdy přivítal Luka Rockholda v polotěžké divizi. Rockhold na vlastní kůži pocítil váhový rozdíl a byl slabším protivníkem. Ve druhém kole skončil na zemi, když schytal tvrdý levý hák přímo na bradu. Blachowicz si tak připsal již 24. výhru v profesionálním oktagonu a sedmou pod křídly UFC. Jon Jones si do titulového zápasu vybral Dominicka Reyse. Další v řadě může být právě polský sympaťák, který miluje české pivo. 

Ronaldo „Jacare“ Souza je brazilský veterán s rekordem 26-7. Několikanásobný mistr světa v brazilském jiu-jitsu zápasil s nejlepšími bojovníky střední váhy. V zaniklé organizaci Strikeforce porazil Tima Kennedyho, Robbie Lawlera či Dereka Brunsona. Od roku 2013 zápasí v UFC a ukončil taková jména, jakými jsou Gegard Mousasi, Vitor Belfort, či Chris Weidman. Ve svých statistikách má 8 KO a 14 ukončení na submission, což je působivá bilance. Bohužel pro Jacareho, špatně zvládal klíčové duely a když už se zdálo, že je titul nadosah, přišla krutá prohra.

Yoel Romero, Robert Whittaker, Kelvin Gastelum a Jack Hermansson byli nad síly skromného rodáka z brazilského města Manaus. S přibývajícím věkem je rozumné netrápit tělo drastickým hubnutím a přesun do polotěžké divize je logickým kariérním krokem. Nutno podoktnout, že si vybral opravdu těžkou úvodní zkoušku. Souza bude mít patrně problém s tvrdostí úderů i silou Jana Blachowicze. Polský rodák bude v duelu favoritem, ale odepisovat brazilského krokodýla se nevyplácí. 

Mauricio Rua vs. Paul Craig

Shogun Rua je žijící legendou bojových sportů. Veterán, který zápasil v největších organizacích světa, potkal v oktagonu to nejlepší, co svět polotěžké váhy přináší. Porazil Overeema, Quintona Jacksona, Chucka Liddella, Forresta Griffina,Giana Villanteho či Corey Andersona. Nad jeho síly byly nepřekonatelný Jon Jones, Alex Gustafsson, Lyoto Machida či Dan Henderson. Všechno skvělí zápasníci a hvězdy polotěžké divize. V úctyhodných sedmatřiceti letech zdaleka nekončí úspěšnou kariéru. Naposledy se ukázal minulý rok, kdy ukončil Tysona Pedra ve třetím kole KO. Shogun se vrací po delší pauze a touží ukázat, že starší generace bojovníku ještě zdaleka nepatří do starého železa.

Paul Craig je skotský válečník, s úžasnými schopnostmi v boji na zemi. 11 soupeřů ukončil na submission a ve svých jedenatřiceti letech má působivý rekord 12-4. Porazil mimo jiné i nám dobře známého Henrique da Silvu, který válčí v Oktagon MMA. Triangle Chokem utáhl Magomeda Ankalaeva i vycházející hvězdu polotěžké váhy Kennedy Nzechukwu. Poslední vítězství vybojoval v září a proti žijící legendě touží potvrdit vzrůstající výkonnost a posun mezi nejlepších 15 zápasníků druhé nejtěžší váhové kategorie.

Charles Oliveira vs. Jared Gordon

Charles Oliveira je v soukromí tichý, nenápadný chlapík s brýlemi. Jakmile však vstoupí do oktagonu, stane se mašinou, která má nejvíc submission v historii UFC. Již devět let brázdí vody největší světové organizace a odklepat donutil takové borce, jakými jsou Darren Elkins, Clay Guida, Jim Miller, David Teymur či Will Brooks. Bohužel pro Charlese, velká jména porazit nedokázal. Frankie Edgar, Cub Swanson, Anthony Pettis či Max Holloway byli nad síly sympatického rodáka ze Sao Paula. Nyní se veze na vlně pěti výher v řadě. Sobotní vítězství posune mistra jiu-jitsu mezi TOP deset bojovníků lehké váhy.

Jared Gordon je rodák z drsného Queensu a trénuje pod hlavičkou Renzo Gracie Jiu-Jitsu, což značí skvělé dovednosti v boji na zemi. Za dva roky v UFC třikrát vyhrál a dvakrát skončil na zemi, po tvrdém knockoutu. Bojovník s přezdívkou „Blesk“ ukončil šest soupeřů KO a sedm přetlačil bodovým rozhodnutím. Gordon má rád dlouhé zápasy, plné tvrdých boxerských výměn. Jak si poradit s takedowny a mistrovstvím Charlese Oliveiri v boji na zemi, je těžká hádanka, kterou řeší nejen Gordon, ale celý jeho trenérský štáb.

charles oliviera zdroj: Profimedia

Antonio Arroyo vs. Andre Muniz

Třicetiletý Arroyo s rekordem 9-2 přišel do UFC přes Dana White´s Contender Series. Danu Whita přesvědčil dvěma výhrami nad Diegem Henriquem a především Stephenem Regmanem, kterého ukončil pomocí skvěle nasazeného arm-trianglu. Regman byl třetím soupeřem, kterého touto technikou Arroyo ukončil. Člen brazilského Marajo Brothers Teamu je komplexní bojovník, který těží především ze svých jiu-jitsu schopností.

Andre Muniz se též zúčastnil série Conteder Series. Kontrakt získal na druhý pokus, v srpnu letošního roku ukončil Taylora Johnsona škrcením a stal se právoplatným UFC bojovníkem. Ve svých devětadvaceti letech porazil osmnáct soupeřů, šestnáct ukončil před časovým limitem. Dvanáct ukončení pomocí submission ukazuje, jak skvělým jiu-jitsu bojovníkem Muniz je. Soupeře porážel pomocí triangle choke, guillotine choke či arm-triangle choke. Pestrá škála dovedností, se kterou bude mít problém jakýkoliv protivník.

Markus Perez vs Wellington Turman

První zápas hlavní karty obstará duel domácích borců Markuse Pereze s Wellingtonem Turmanem. Perez je třicetiletý rodák z brazilského Sao Paula a není překvapením, že skvěle ovládá brazilské jiu-jitsu. Než se stal profesionálním zápasníkem, studoval IT technologie a bojovými sporty pouze vyplňoval volný čas. Zlom přišel v roce 2013, kdy si připsal první výhru v profesionálním oktagonu. Do UFC vstoupil s deseti výhrami v řadě, hořkost porážky okusil hned při své premiéře, kdy prohrál na body s Erykem Andersem. V UFC střídá výhru s porážkou, naposledy ukončil Anthony Hernandeze výborně provedeným Anaconda Chokem. Kariérní rekord 12-2 obsahuje 6 ukončení na submission, tři knockouty a tři vítězství na body.

Wellington Turman je mladý brazilský bojovník, který v pouhých třiadvaceti letech odzápasil 18 profesionálních duelů. Z patnácti vítězství 11 ukončil před limitem, pouze třikrát odešel poražen bodovým rozhodnutím. Turman je v UFC úplným nováčkem. Na největší světové pódium vstoupil letos v létě a kontroverzně prohrál po třech kolech. Rodák ze státu Paraná je velkým talentem brazilského MMA a fanoušci si od něj hodně slibují. Naváže na Paula Costu a zamíchá pořadím střední divize? Talent na to rozhodně má.

Hlavní karta začíná v neděli od 02:00 a sledovat ji můžete na stanici Nova Sport 2.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články