„Polish power“ Jan Blachowicz jde ulovit brazilského aligátora „Jacarého“ Souzu

„Polish power“ Jan Blachowicz jde ulovit brazilského aligátora „Jacarého“ Souzu zdroj: Profimedia

Jacaré Souza dostal pro svůj debut v polotěžké váze velký oříšek v podobě polského bijce, Jana Blachowicze.

Jacaré Ronaldo Souza je v MMA legenda a pojem, který je znám především skvělým grapplingem. Možná by bylo lepší říct perfektním grapplingem. Jacaré je totiž jedním z nejlepších zápasníků brazilského jiu jitsu vůbec. Za svou kariéru se stal osminásobným vítězem světa v BJJ a to 3x i v kategorii bez váhového limitu. Jeho finálový zápas s Rogerem Graciem z roku 2004, který je rovněž mnohými považován za nejlepšího zápasníka BJJ na světě, je dodnes neuvěřitelný.

Gracie v zápase nasadil Jacarému armbar, který ale Jacaré odmítl odplácat a tak mu Gracie zlomil ruku. Jacaré pokračoval v boji pouze s jednou rukou, aby následně ukořistil výhru na body. V MMA je Jacaré Souza obávaným bojovníkem, který dokázal hezky skloubit svůj nebezpečný grappling s tvrdým strikingem.  Za svoji bohatou kariéru bojoval s nejlepšími bojovníky své doby a než se usadil v UFC, prošel si také organizacemi Dream a Strikeforce.

Jacarého největšími zbraněmi jsou jeho BJJ a jeho tvrdé údery. Ze svých 26 výher ukončil soupeře před limitem ve 22 případech – 14 na submisi a 8 na KO. V zápase se bude pravděpodobně snažit vyvíjet na Blachowicze tlak a dostat ho pod svoje tvrdé údery a následně jej zpracovat v klinči a na zemi. Jelikož se zápas odehrává v Brazílii, je jasné, že se bude chtít Jacaré před domácím publikem vytáhnout, a že ho jeho fanoušci poženou dopředu.

Ačkoliv Jacaré byl vždycky obávaným soupeřem, nikdy nedostal šanci na souboj o titul ve střední váze, a tak se po střídavých úspěších a neúspěších ve střední váze rozhodl zkusit štěstí o patro výš a namířil si to do polotěžké váhy.

Jeho soupeř, Jan Blachowicz, je také veteránem UFC a v současné době je na 6. pozici v žebříčku polotěžké váhy. Blachowicz je univerzál, který se nebojí dominovat jak v postoji, tak na zemi. Ze 32 zápasů dokázal vyhrát 24 a z toho 6 jich ukončil na KO a 9 na submisi. Zajímavé je, že Blachowicz nedávno přivítal do polotěžké váhy „kolegu“ Jacarého ze střední váhy, bývalého šampiona, Luka Rockholda. Polský zápasník Rockholdovi brzy ukázal, že polotěžká váha je místem pro velké kluky a knockoutoval ho ve druhém kole krásným levým hákem při rozvázání z klinče.

Středním vahám se obecně v polotíze moc nedaří. Dalším příkladem může být nedávno až příliš optimistický Chris Weidman, který při svém debutu v polotíze dostal KO v prvním kole od Dominicka Reyese. Prohra v polotěžké váze se nevyhnula ani legendě jakou je Anderson Silva, který prohrál na body s Danielem Cormierem. Zde je ale nutno podotknout, že Silva vzal zápas naprosto bez přípravy a asi jen 3 dny předem, když zaskakoval za Jona Jonese.

Na otázku, zda se Jacaré obává váhové a výškové převahy Blachowicze Brazilec odpověděl, že je z BJJ zvyklý měřit síly s většími soupeři, a že mu to nikdy nedělalo větší problémy.

Ani Blachowicz (36 let), ani Souza (39 let) už sice nejsou nejmladšími a dalo by se říct, že svá nejlepší léta mají za sebou. Pořád se jim ale daří vzdorovat času a často si odvážejí bonusy za zápasy nebo za výkony večera. Jestli Jacarému nová váhovka „sedne“, nebo jestli jej Blachowicz pošle do říše spánku jako jeho ostatní kolegy ze střední váhy, se dozvíme už tuto sobotu.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články