Polský sympaťák Blachowicz se pokusí porazit arogantního Rockholda

Polský sympaťák Blachowicz se pokusí porazit arogantního Rockholda zdroj: Profimedia

Dnes vám představíme dva zástupce polotěžké váhy, kteří se utkají na UFC 239.

Jan Blachowicz

Jan Blachowicz patří momentálně k nejpopulárnějším polským bojovníkům. Narodil se 24. února 1983 v Cieszyne. Patří ke skvělým grapplerům a velice talentovaným thaiboxerům.

S MMA začínal v roce 2007 a i přes úvodní prohru už v druhém zápase nastoupil pod největší polskou organizací KSW, kde bavil neskutečně dobrou prací na zemi a ukončením plno soupeřů před limitem.

Jan Blachowicz zdroj: Profimedia

V roce 2009 se odstěhoval do amerického San Diega, kde trénoval s Tomaszem Drwalem a bohužel to pro něj nebylo úplně šťastné období. Při jednom z tréninku se pokoušel o takedown a těžce si poranil koleno. Musel podstoupit operaci křížového vazu, a to ho na rok a půl úplně vyřadilo a vrátil se do Polska.

Návrat do KSW po zranění byl pro něj vskutku epický. Během jednoho večera nejdříve vypnul po třech a půl minutách kopem do hlavy Brazilce Julia Brutuse a po minutě a půl na zemi uškrtil Wojciecha Orlowskiho. Po třech letech evidoval osm výher a pouhou jedinou prohru, kdy se mu ozvalo koleno a on musel vzdát a vyhrál titul v polotěžké váze a dvakrát obhájil.

S takovou statistikou po něm ale logicky sáhla UFC a on začal trénovat pod Alliance MMA, kde má jako sparring partnery Alexandera Gustafssona, Phila Davise, Joeyho Beltrana nebo Dominicka Cruze. V zápasech se na americkém kontinentu ze začátku nějakou dobu hledal a chvíli už to vypadalo, že se bude muset vrátit zpět do Evropy.

Jan Blachowicz - Alexander Gustafsson zdroj: Profimedia

Od roku 2017 se ale markantně zvednul, zaznamenal čtyři vítězství v řadě, kdy dokázal porazit i Jareda Cannoniera a Jimiho Manuwu. Poslední zápas ale opět nezvládl. V pražské O2 areně v únoru nastoupil do hlavního zápasu proti Thiagu Santosovi. Neuhlídal si kontr na začátku třetího kola, dostal nasypáno a poprvé ve své dlouhé MMA kariéře ho někdo udolal údery.

Blachowicz je sympaťák a má rád Čechy. Na turnaji v O2 Areně nastupoval na písničku Jožin z Bažin, má prý rád knedlíky a pokud by měl být superhrdina, chtěl by být zaklínačem Geraltem.

Luke Rockhold

Luke Rockhold se narodil 17. října 1984 v americkém Santa Cruz do sportovní rodiny. Jeho starší bratr Matt je profesionální surfař, otec hrál basketbal v Evropě a jeho matka byla zanícenou tenistkou. On sám trénoval od 6 let judo, v pozdějším věku pak přešel na řeckořímský zápas, a ještě později na jiu-jitsu.

V tom exceloval a když vyhrál několik turnajů, rozhodl se v roce 2006 vstoupit do světa MMA. Začal trénovat v San Jose a jeho trenér Javier Mendez ho díky syrovému talentu a dobře mířeným kopům označil jako budoucího šampiona.

V roce 2008 tak vstoupil pod křídla organizace Strikeforce, kde během čtyř let vyhrál všech devět zápasů a z toho pouhé dva skončily uplynutím časomíry. Když tomu přičteme získaný a dvakrát obhájený titulový pás, tak nám tato jednoduchá rovnice dá jediný výsledek. Vstupenku do UFC.

Luke Rockhold - Yoel Romero zdroj: Profimedia

Tam dostal v květnu roku 2013 okamžitě hlavní fight, který mu ale krutě nevyšel. Vitor Belfort ho ukončil ostrým kopem z otočky hned po dvou a půl minutách. To ho ale nezlomilo a po čtyřech hodně atraktivních výhrách dostal šanci bojovat o titul i zde. Zvládl ho excelentně. Po dvou vyrovnaných kolech s Chrisem Weidmanem, se ve třetím krásně vyhnul nemotornému kopu z otočky, strhl soupeře na zem, dostal se do full mountu a kladivy ho ukončil.

Hned za půl roku měla být odveta, ale Weidman se zranil, a tak ho nahradil totální outsider Michael Bisping. Rockhold jej už jednou porazil a nutnost bránit titul proti provokujícímu, "držkatému" Angličanovi jej viditelně štvala. I do klece vstupoval s výrazem, že tohle chce mít rychle za sebou... Bisping jej po třech a půl minutách sestřelil levým hákem a dorazil na zemi. Tím skončila Rockholdova krátká éra šampiona.

Luke Rockhold - Michael Bisping zdroj: Profimedia

Zatím poslední zápas měl Rockhold v únoru 2018, kdy se s Yoelem Romelem utkal o dočasný titul (interim). Romero zvítězil knokautem a jako by potvrdil, že s každým rokem je Rockhold kvůli shazování víc a víc zranitelný. Rockholda od té doby trápily problémy s nohou a v prosinci 2018 oznámil přesun do polotěžké divize. Vysvětlil to tím, že bojuje se snižováním váhy a to mu způsobuje četná zranění na tréninku.

Luke Rockhold se kdysi zdál být nezastavitelný. Tuto auru ztratil prohrami s Bispingem a Romerem. Moc fanoušků si nezískal ani svými slovními přestřelkami s Anthony Smithem (viz náš článek) a celkovou arogancí, s níž přistupuje k většině soupeřů. Bude ale nesmírně zajímavé sledovat, zda přestup do polotěžké váhy nevrátí jeho starou formu.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články