Burns se dokázal udržet mezi elitou, "Wonderboy" promrhal poslední šanci na titulový zápas

Burns se dokázal udržet mezi elitou, "Wonderboy" promrhal poslední šanci na titulový zápas Gilbert Burns | zdroj: Getty Images

Gilbert Burns uhájil na turnaji UFC 264 proti Stephenovu Thompsonovi druhou příčku ve welterové divizi.

Brazilský bojovník Gilbert Burns, který před dnešním zápasem držel druhé místo ve welterové váze, se naposledy v UFC ukázal v únorovém titulovém zápase proti svému bývalému tréninkovému kolegovi Kamaru Usmanovi. Šampionovi dokázal několikrát slušně zatopit, ale nakonec nezvládl začátek třetího kola a prohrou po technickém knockoutu přišel o slušnou sérii šesti vítězství v řadě.

Dnes v noci ho čekal čtvrtý Stephen „Wonderboy“ Thompson. Tento americký MMA veterán, jenž si souboj o titul vyzkoušel hned dvakrát, ani jednou však tehdejšího šampiona Tyrona Woodleyho porazit nedokázal, nastupoval do duelu s dvěma výhrami v zádech a s vědomím, že by se v případě vítězství mohl znovu přiblížit pozici vyzyvatele.

Po pomalejším začátku se jako první osmělil Burns, který se po neúspěšné kombinaci pokusil o celkem slušný single leg takedown. Ten mu sice Thompson s vypětím všech sil ubránil, ale i tak skončil natlačený na pletivu, kde čelil nepříjemnému tlaku, jemuž nakonec nedokázal odolat a ocitl se v horizontální poloze. Na zemi ho Burns dokázal poměrně slušně kontrolovat a rozdal mu také pár tvrdších úderů na hlavu, ale do závěrečného gongu soupeře zlomit nedokázal.

Druhé kole se neslo ve velice opatrném stylu. Burns se s Thompsonem neustále střídal ve středu oktagonu a oba borci předvedli několik low a high kicků, kterým však chyběla potřebná razance. Dvě třetiny prostřední části patřily spíše Thompsonovi, jehož kopy byly přeci jen o něco přesnější a v jednom případě dokázal Brazilce z otočky trefit přímo do hlavy. Burns nechtěl ponechat nic náhodě a v poslední minutě si spravil chuť dalším takedownem. Na zemi začal svého oponenta znovu bušit údery hlava nehlava, ale ukončit se mu ho opět nepodařilo.

Do třetího kola vlétli oba borci ve velkém stylu. Thompson znovu dokázal trefit hodně nepříjemný high kick. Na ten odpověděl Burns tvrdou kombinací, po které protivníka natlačil až ke stěně klece, kde se mu ho povedlo dalším strhem opět dostat na zem. Jihoameričan v tu chvíli tušil, že mu tato situace na vítězství stačí a jeho následný pokus o gilotinu byl tak spíše propagační.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Abner William (@oabnerwilliam)

Thompson se sice několikrát snažil vzepřít a postavit, ale bylo evidentní, že na to nemá dostatečnou sílu a v sevření svého soupeře zůstal až do konce zápasu. Verdikt bodových sudí byl sice poměrně těsný, ale i tak nakonec Burns opravdu oslavil vítězství a udržel se tak v přímém kontaktu s elitou welterové váhy. 

Vítěz: Gilbert Burns - na body (29-28, 29-28, 29-28)

Zdroje:  Tisková zpráva - UFC

Nejnovější články