Usman je stále šampionem welterové váhy UFC! Obrátil zápas a Burnse nemilosrdně ukončil ve třetím kole

Usman je stále šampionem welterové váhy UFC! Obrátil zápas a Burnse nemilosrdně ukončil ve třetím kole Kamaru Usman - Gilbert Burns | zdroj: Getty Images

Kamaru Usman potřetí obhájil svůj šampionský pás. Přežil těžký začátek a Gilberta Burnse poslal ve třetím kole k zemi.

Šampion Kamaru Usman zažil za svoji kariéru jedinou porážku a i proto se v UFC během čtyř let propracoval až na trůn welterové váhy, když připravil o pás Tyrona Woodleyho. Od té doby už stihl dvakrát obhájit. Dnes ho však podle mnohých čekala nejtěžší zkouška jeho bohaté kariéry.

Jako vyzyvatel proti němu totiž nastoupil jeho bývalý dlouholetý tréninkový kolega Gilbert Burns. Ten v UFC ze začátku, kdy bojoval v lehké váze, tolik nezářil, ale po přestupu do welterové váhy začal získavat na sebejistotě, což také vyústilo v sérii šesti vítězství. To a výborná znalost soupeře mu papírově dávala oproti ostatním bojovníkům, kteří se šampionem vkročili do klece, velkou výhodu.

A Burns byl hned ze začátku velice nebezpečný. Pravým hákem za ucho málem srazil Usmana na zem a pořádně jím otřásl. Počáteční nápor ale Usman přežil a po minutě zachytil svému soupeři high kick a shodil ho na zem. Tam se za ním ale nepouštěl a snažil se ležícího Burnse okopávat z postoje, čímž získal čas na svoji regeneraci. Dvě minuty před koncem prvního kola se však Brazilec dostal do postoje, kde opět začal úřadovat. Do závěřečného gongu trefil několik slušných pravých a levých háků, ke kterým přidal pár tvrdých low kicků.

Do druhého kola dostal Usman od svého trenéra Trevora Wittmana za úkol ostřelovat Burnse svým rychlým jabem, což také začal plnit. To začalo nést své ovoce, protože i přesto, že byl Burns ze začátku aktivnější a dařilo se mu trefovat svůj cíl, Usman si svým jabem začínal získávat respekt. Postupně se tak dostal zpět do zápasu a v půlce prostřední části několika tvrdými údery s Burnsem slušně otřásl.

Z ničehonic jsme koukali na úplně jiný duel. Burns se dostal do obrovských problémů a Usman pouštěl jeden jedovatý jab za druhým. I proto se Brazilec rozhodl jít na zem, aby svého soupeře nalákal do příznivější pozice. Na to mu ale Usman neskočil a nechal si ho od rozhodčího postavit zpátky na nohy, kde ho naklepával jako maso na řízky. K větší akci už mu scházel pouze časový limit.

To co Usman nestihl na konci druhého kola, si vynahradil na začátku toho třetího. Po dvaceti vteřinách poslal Burnse tvrdým jabem na zem, kde ho okamžitel začal tlouct hlava nehlava a bylo jasné, že se blíží konec. To po pár sekundách také Herb Dean usoudil, že Gilbert Burns má dost a zápas ukončil ve prospěch staronového šampiona Kamaru Usmana.

"Cítím se úžasně," řekl v pozápasovém rozhovoru Usman. "Tohle bylo opravdu tvrdé. Nemůžete si nevážit toho, co Burns udělal v téhle divizi. Sestřeloval jednoho chlapa za druhým, aby se dostal až do tohohle bodu. Ale v kleci jsem jiný než v gymu. A to dneska poznal."

Vítěz: Kamaru Usman - 3. kolo TKO (0:34)

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články