UFC 258 přinese bratrovražedný souboj o titul, pobijí se o něj dva dlouholetí tréninkoví parťáci

UFC 258 přinese bratrovražedný souboj o titul, pobijí se o něj dva dlouholetí tréninkoví parťáci zdroj: Profimedia

Kamaru Usman a Gilbert Burns spolu dlouhá léta trénovali, kvůli souboji o titul se teď ale jejich cesty rozešly a znovu se potkají až o víkendu v oktagonu.

Spolu s víkendem se nám blíží také další turnaj UFC s číslovkou 258. A především hlavní zápas bude mít opravdu co nabídnout, protože se bude jednat o první letošní „titulák“ v rámci největší americké organizace

Ve welterové váze se proti sobě postaví šampion Kamaru Usman s vyzyvatelem a žebříčkovou jedničkou Gilbertem Burnsem. Tento duel bude o to více peprný kvůli tomu, že Burns a Usman jsou dobří přátelé a dlouhou dobu také bývali týmovými kolegy. Navzájem si v mnoha přípravách předávali zkušenosti, což je vyneslo až do společné konfrontace o krále „welteru.“

O to více otázek vyvolal loňský Kamarův odchod ze společného floridského gymu Sanford MMA a přesun do Coloradského GTC, kde zahájil spolupráci s trenérem Trevorem Wittmanem. Ten má na starost například také Rose Namajunas či Justina Gaethjeho. Začaly se kvůli tomu rojit spekulace, že byl Usman k odchodu donucen, aby se uskutečnil zápas s Burnsem. To však nigerijský šampion rezolutně odmítl v rozhovoru pro server MMA Fighting:

„Prostě jsem došel do bodu, kdy pro růst svojí kariéry potřebuji určité věci. Postupem času jsem začal mít pocit, že mi něco chybí a že potřebuji trochu víc. Je docela složité, když jste v týmu s třiceti kluky a vaši trenéři jsou každý druhý týden pryč.“

„Je pro vás potom těžké získat osobní pozornost, kterou potřebujete, protože vás drží na vrcholu. Ke konci jsem prostě neměl pocit, že se mi jí dostane na sto procent. Staly se ještě nějaké další věci, běžné věci, které teď vůbec neřeším. Ale dopomohly mi k tomu se rozhodnout ještě rychleji. Zúžil jsem pak svůj výběr trenérů na ty, které mám opravdu rád a respektuji je, a o kterých si myslím, že jejich styl práce je pro mě vhodný.“

Usman za svoji kariéru zažil jedinou porážku, která přišla po submisi v jeho druhém profesionálním MMA zápase. V UFC načíná šestý rok. Šampionský pás ve welterové váze vybojoval v roce 2019 po pětikolové bitvě s Tyronem Woodleym a od té doby už ho zvládl dvakrát ubránit. Nyní drží v organizaci sérii 11 vítězství.

Jako bývalý skvělý volnostylař disponuje perfektní obranou takedownů, na které ale sám poměrně často sází. Nepatří sice k nejlepším strikerům, ale jeho wrestling je velice účinný a především na zemi dokážou být jeho údery pěkně nebezpečné. Neztratí se však ani v postoji, což ukázal například v zápase s Colbym Covingtonem. Je často kritizovaný za nudnější styl, ale Usman sází hlavně na sílu a enormní výdrž, která ho v UFC zatím pokaždé dovedla k vítězství.

Burns působí v UFC dokonce o rok déle, ale na rozdíl od nadcházejícího soupeře už několik porážek schytal. Od tvrdého KO, které inkasoval v roce 2018 v prvním kole od Dana Hookera už ale nenašel jediného přemožitele. Momentálně drží šňůru šesti vítězství v řadě a je zaslouženou jedničkou a vyzyvatelem.

Jako správný Brazilec ovládá Burns skvěle brazilské jiu-jitsu ve kterém získal černý pás. Od začátku kariéry se však ukazuje především jako skvělý univerzál, který umí vyvinout tvrdý tlak na zemi i v postoji. I proto mu ve statistikách kromě úspěšných submisí tvoří slušné číslo také počet rozdaných KO. O tom se naposledy přesvědčil například Demian Maia, který jeho úderům zvládl odolávat pouhé dvě a půl minuty.

Kdo nakonec zvítězí, a zda si to tito dva přátelé rozdají v postoji či na zemi, se dozvíme už velice brzy. Hlavní karta turnaje UFC 258 začíná v neděli ve čtyři hodiny ráno a jako obvykle jí můžete sledovat na ESPN nebo na kanále Premiere Sport. Rozhodně nepřijdete ani o naše tradiční reporty.

Zdroje:  MMA Fighting , tisková zpráva

Nejnovější články