Do třetice všeho dobrého. Zápas o titul welterové váhy mezi Kamaru Usmanem a Gilbertem Burnsem má nový termín

Do třetice všeho dobrého. Zápas o titul welterové váhy mezi Kamaru Usmanem a Gilbertem Burnsem má nový termín zdroj: Profimedia

Dlouho očekávaný souboj o krále welterové divize má nový termín. A Kamaru Usman má šanci překonat rekord legendárního GSP.

Už dvakrát se UFC pokoušelo o zápas mezi Gilbertem Burnsem a současným welterovým šampionem, Kamaru Usmanem a ani jednou to nevyšlo.

Poprvé se oba borci měli utkat už v červenci, na UFC 251, ale Gilbert Burns byl pozitivně testovaný na COVID-19, a tak za něj na poslední chvíli, jen 6 dní před zápasem zaskočil Jorge Masvidal. Ten s Usmanem prohrál na body, ale na to, že byl náhradník předvedl docela dobrý výkon. Navíc je Masvidal mezi fanoušky velice oblíbený a duel dokázal vyhypovat do obřích rozměrů. Není tedy náhodou, že se tento turnaj stal tím nejprodávanějším turnajem v roce 2020.

Podruhé se měli Burns s Usmanem potkat v Oktagonu 12. prosince, ale Usman už v říjnu ohlásil, že na zápas s Burnsem bude potřebovat delší přípravu a zápas odřekl.

Teď nás tedy čeká třetí pokus, se kterým podle brazilského magazínu Combate oba dva bojovníci souhlasili, a který má připadnou na 13. února 2021, v rámci turnaje UFC 258.

A rozhodně se máme na co těšit. Kamaru Usman zatím přejíždí své soupeře jako srnky a v současné době má 12 výher v řadě. Jediný, kdo mu opravdu dokázal zatopit, a s kým se Usman až do posledního kola trápil, byl Colby Covington, kterému Usman zlomil čelist a v pátém kole vyhrál na TKO. Pokud by Kamaru Usman vyhrál i nad Gilbertem Burnsem, pokoří rekord legendárního Georgese St-Pierra za nejdelší sérii výher ve welterové divizi.

Proti Burnsovi to ale rozhodně nebude mít lehké. Tento brazilský bojovník se trochu trápil v lehké váze, ale po přestupu do welterové divize je k nezastavení a na začátku roku dokázal s přehledem porazit Demiana Maiu i bývalého šampiona Tyrona Woodleyho, za což dostal v obou případech bonus za výkon večera a jasně si tím řekl o post vyzyvatele.

Půjde tak o velice zajímavý zápas i z hlediska stylů obou bojovníků. Gilbert Burns je skvělý grappler a mistr světa v brazilskému jiu-jitsu, který dokáže ohrozit submisí z každé pozice a navíc se z něj stal vynikající striker, který v postoji představuje velký problém. Kamaru Usman naopak těží především ze svého skvělého wrestlingu a obrovské síly, díky čemu dokáže svým soupeřům dominovat. Ani v postoji ale není špatný a když na to přijde, umí svým soupeřům i zlomit čelist.

Burns i Usman jsou bývalými týmovými kolegy z floridského Sanford MMA gymu, ve kterém trénuje například i Viktor Pešta. Kvůli vzájemnému zápasu se ale Usman přestěhoval do Colorada, kde trénuje ve spolupráci s Justinem Gaethjem pod dohledem trenéra Trevora Whitmana.

Zdroje:  Essentially Sports

Nejnovější články