Bývalá hvězda střední váhy Chris Weidman se střetne s nebezpečným strikerem Uriah Hallem o pozici v nejlepší desítce

Bývalá hvězda střední váhy Chris Weidman se střetne s nebezpečným strikerem Uriah Hallem o pozici v nejlepší desítce zdroj: Profimedia

Americký wrestler proti jamajskému postojáři. Duel Hall vs. Weidman nabídne aktrativní souboj dvou odlišných bojových stylů.

Sobotní turnaj UFC 261 je už druhým turnajem v tomto roce, ve kterém jsou ve hře tři šampionské pásy a fanoušci se mají opravdu na co těšit. Odveta titulového zápasu Usman vs. Masvidal, dvě dámské partie o korunu královny slámové i muší váhy a v neposlední řadě uvidíme souboj v polotěžké divizi mezi Anthony Smithem a Jimmym Crutem. Trošku mimo záři reflektorů, se uskuteční atraktivní souboj bývalého šampiona střední váhy Chrise Weidmana s nebezpečným Uriahem Hallem.

Oba už se spolu jednou utkali před 11 lety a tehdy nedal Weidman Hallovi žádnou šanci a ukončil jej v prvním kole na TKO. Teď tedy bude mít Hall možnost odvety a rozhodně mu bude chtít porážku vrátit.

Uriah “Primetime” Hall (16-9) se narodil na Jamajce, ale celý svůj život žije v New Yorku. Jako spousta přistěhovalců neměl jednoduché dětství, ve škole čelil šikaně, kterou se rozhodl vyřešit pomocí bojových sportů. Začal s kickboxem a později přešel na MMA u kouče Tigera Schulmanna v Tiger MMA. Oplýval nesporným talentem a brzy bylo jasné, že se vydá na cestu profesionálního zápasníka.

V menší americké organizaci Ring of Combat vyhrál šest z osmi duelů a došlo tam i na utkání s Chrisem Weidmanem. Ten do zápasu nastoupil velice sebevědomě a tvrdým levým hákem srazil Halla na zem, kde jej svými pěstmi dokončil. Hall to vysvětloval tím, že byl natolik soustředěn na Weidmanův wrestling, že zapomněl na jeho údery, což se mu stalo osudným

I tak ale Hall svým talentem zaujal prezidenta UFC Danu Whita a v roce 2013 se zúčastnil reality show The Ultimate Fighter, kde naprosto zazářil a prohrál až ve finálovém utkání s Kelvinem Gastelumem. Nejvíce na sebe upozornil kopem z otočky, kterým vypnul Adama Cellu

Dlouhodobá smlouva s UFC na sebe nenechala dlouho čekat a nyní má Hall za sebou již 9 let a 15 utkání pod hlavičkou nejlepší organizace světa. Během této doby narazil na to nejlepší, co střední váha dokáže nabídnout. Dalším impozantním kopem z otočky a poté naskočeným kolenem ukončil Gegarda Mousasiho, Krzysztofa Jotka uspal téměř dokonalým pravým hákem, sílu jeho úderů pocítili i Chris Leben či Bevon Lewis.

I přestože je Hall skvělým technikem, svůj opravdový potenciál však nikdy nedokázal naplnit a v klíčových okamžicích jej většinou "sežrala" nervozita před zápasem. Nutno ale podotknout, že prohrál s těmi opravdu nejlepšími. Nad Hallovo síly byli Robert Whittaker, Derek Brunson či Paolo Costa. Od roku 2018 však vyhrál tři utkání v řadě a v tom posledním ukončil před limitem legendárního “Spidera” Andersona Silvu. 

Uriah se nyní nachází na 9. místě žebříčku středních vah. V šestatřiceti letech rozhodně ještě nepatří do starého železa, ale pokud někde v hloubi duše stále pokukuje po titulové šanci, musí v sobotu bezpodmínečně zvítězit. Porážka bývalého šampiona vždy skvěle rezonuje a rodák z Jamajky by měl otevřené dveře k souboji s absolutní elitou střední váhy. Hall ze svých šestnácti vítězství dvanáct ukončil KO, což jen svědčí o jeho výjimečných postojářských schopnostech.

Vždy měl ale problém se skvělými wrestlery a letecký den mu v sobotu chystá i Chris Weidman. Pokud však Hall udrží utkání co nejdéle v postoji, trefí nějaký svůj tvrdý úder, rozhodně není bez šance porazit bývalého šampiona.

“The All-American” Chris Weidman je prototyp sportovce, kterého ve Spojených státech doslova milují. Hrdý patriot, který do klece nosí státní vlajku, bývalý úspěšný středoškolský sportovec, kterému jen těsně unikla nominace na Olympijské hry. Rodák ze státu New York od mala sportoval a nakonec si vybral wrestling, ve kterém byl nadmíru úspěšný. Na střední škole sbíral jeden úspěch za druhým a probojoval se až mezi ty nejlepší - do divize NCAA, kde se stal šampionem a získal také ocenění "All-American", odkud také pochází jeho přezdívka.

Již tehdy si budoval základy pro úspěchy v MMA, které přišly až v pozdějších letech. V roce 2007 bojoval o nominaci do amerického národního týmu, který odcestoval na Olympijské hry do Pekingu. Weidmanovi nominace o kousek unikla, a proto se rozhodl naplno věnovat MMA. Zpočátku žil v nuzných poměrech, přebýval ve sklepě svých rodičů, naplno ale trénoval a toužil se stát slavným bojovníkem v oktagonu. V roce 2009 si odbyl premiéru v profesionálním oktagonu a odstartoval veleúspěšnou kariéru. V organizaci Ring of Combat vyhrál 4 zápasy a zaujal pozornost UFC. Při své premiéře v roce 2011 porazil na body Alessia Sakaru, mimo jiného přetlačil i Demiana Maiu a v roce 2012 ukončil krásně trefeným loktem Marka Munoze a přiblížil se titulovému utkání.

Na trůnu střední váhy tehdy seděl Anderson Silva, který byl tehdy považován za neporazitelného a do té doby válcoval jednoho soupeře za druhým. Silva je známý counterpuncher, který se vyhýbá úderům svých soupeřů, skvěle čte hru a je téměř nemožné ho pořádně zasáhnout. Bývalý brazilský šampion však své schopnosti přecenil, dělal si z Weidmana legraci a ten toho dokonale využil. Spidera vypnul levým hákem na bradu a jako první tak dokázal Silvu v UFC ukončit a právem získal pás světového šampiona střední váhy.

Odveta na sebe nenechala dlouho čekat, ale měla pro Silvu ještě více devastující konec. Brazilský bojovník chtěl totiž kopnout Weidmana svým lowkickem, jenže ten mu jej tvrdě vyblokoval svým kolenem a Silva si tak zlomil holeň vejpůl.

Weidman svůj titul ještě dvakrát obhájil. Porazil na body Lyota Machidu a v prvním kole doslova rozmlátil dalšího brazilce Vitora Belforta. V roce 2015 však prohrál s Lukem Rockholdem na TKO, přišel o mistrovský titul a nastartoval úpadek své úžasné kariéry. Od té doby prohrál s Yoelem Romerem, Gegardem Mousasim, Ronaldo Souzou či Dominickem Reysem (v polotěžké váze). Především porážka s “božím vojákem” Romerem, obletěla svět. Na turnaji UFC 205, prvním MMA turnaji ve státě New York, vypnul Romero Weidmana tvrdým naskočeným kolenem, po kterém zůstal bývalý šampion ležet v krvi na podlaze oktagonu. Na vítěznou vlnu znovu naskočil v loňském roce, kdy porazil Omari Akhmedova po třech kolech na body.

Weidman stále žije v New Yorku a trénuje v gymu Serra-Longo Fight Team, který patří bývalému šampionu UFC Mattu Serrovi a dlouholetému kouči Rayi Longovi. Mezi jeho sparing partnery patří mimo jiné i Stephen Thompson, neporažený kickboxer a bývalý titulový vyzyvatel welterové váhy, který je shodou okolností Weidmanův švagr.

Ve svých šestatřiceti letech míří Weidman pomalu do sportovního důchodu. Ve své kariéře dokázal vystoupat na úplný vrchol a stal se opravdovou sportovní celebritou. Nyní se nachází na 11. místě žebříčku UFC a pokud chce ještě jednou zabojovat o mistrovský primát, musí v sobotu bezpodmínečně zvítězit a ukázat, že v sobě stále má ten potřebný oheň a touhu vyhrávat.

V utkání bude chtít určitě prosadit svůj wrestling a nedopřát Hallovi boj na dlouhou vzdálenost, ve kterém Hall exceluje. Jeho oblíbenou metodou vítězství je vzít soupeře na pletivo, tam ho trápit svou silou a vše pak dokončit na zemi pomocí tvrdého ground & pound. Pokud si dá pozor na Hallův nebezpečný striking, mohlo by se mu to povést. Jak zápas dopadne se dozvíme v neděli, kolem půl 5 ráno.

Zdroje:  ufc.com , youtube - UFC

Nejnovější články