Kamaru Usman: Neuvěřitelná kariéra afrického imigranta až na vrchol UFC –⁠ část 2.

Kamaru Usman: Neuvěřitelná kariéra afrického imigranta až na vrchol UFC –⁠ část 2. Kamaru Usman, UFC 235 | zdroj: Profimedia

V druhé části příběhu o šampionovi welterové váhy se dozvíte, jaká byla jeho dosavadní kariéra a jak se vyrovnal s vážným rodinným problémem.

V první části příběhu o nigerijském bojovníkovi a šampionovi welterové váhy UFC Kamaru Usmanovi jsme se zaměřili na jeho dětství v Africe, školní léta a jeho začátky na poli bojového umění. Dnes se podíváme na jeho MMA cestu, která vedla až k tomu, že se stal jedním z nejlepších aktivních fighterů v nejslavnější organizaci na světě.

Ještě během wrestlerské kariéry musel Kamaru překonat nepříjemný zvrat v rodinně. Jeho otec Muhammad Usman, který pracoval jako lékárník, byl v roce 2009 zatčen za pojistné podvody související se zdravotní péčí a později také odsouzen k 15 letům odnětí svobody.

Kamaru na svého otce nezanevřel a naopak se ho se svými sourozenci a matkou snažili navštěvovat ve všech možných chvílích. Jednoho dne v roce 2012 mu zde přes neprůstřelné sklo v návštěvní místnosti také oznámil, že se chce věnovat MMA a potřebuje jeho svolení, na což Muhammad Usman zavzpomínal pro server ESPN.

„Přišel za mnou a řekl, že chce být bojovníkem,“ vyprávěl Muhammad. „Měl v telefonu nějaké tréninkové video a ukázal mi ho přes sklo. Řekl jsem mu, že to není úplně to, co jsem chtěl, aby z něj bylo. Ale dal jsem mu své požehnání.“

Úplné začátky měl Kamaru trochu složitější, protože v prvním zápase sice porazil po celkem slušném výkonu na TKO Davida Glovera, ale následně hned prohrál po submisi, kterou mu připravil Jose Caceres, za což byl od svého trenéra dost kritizovaný. Jeho kouč však v tu dobu nemohl vědět, že to byla až do dnešního dne jediná porážka, kterou Usman inkasoval.

Svou dlouho šňůru vítězství započal Usman v listopadu 2013, když na další technický knockout porazil v prvním kole po dominantním výkonu Rashida Abdullaha. Nebylo proto divu, že se velice rychle dostal do turnaje The Ultimate Fighter, který si díky třem jasným výhrám naprosto podmanil. Tento úspěch navíc znamenal jediné – vstupenku do UFC.

Zde hned v prvním duelu porazil budoucí divizní trojku Leona Edwardse a postupně začal čistit celý žebříček welterové váhy. U všech zápasů, byť vzdáleně, byl i jeho otec, jenž úspěchy svého syna naočkoval i většinu spoluvězňů, kteří s ním sledovali téměř každý UFC turnaj. Během nich prý bylo obsazených všech šest televizí ve vězení a další místnosti pro volnočasové aktivity zely prázdnotou.

„Upřímně, nemohu říci, že existovalo něco, na co bychom se těšili ještě víc,“ řekl pro ESPN Dee Ray, jeden z Muhammadových spoluvězňů. „Tohle nemohlo nahradit vůbec nic. Byla to doba, kdy se sešli opravdu všichni – černí, bílí i Mexičané – a všichni si užívali té slávy. Bylo to jako kdybychom seděli přímo v hale. Nemuseli jsme během turnajů přemýšlet nad tím, čím jsme si v tu dobu procházeli.“

Usman nebyl dlouho součástí PPV a jeho zápasy běžely pouze v rámci klasického televizního vysílání, za což od ostatních bojovníků, a především od Colbyho Covingtona, schytával posměch, že není pro UFC dostatečně atraktivní. Nevěděli však, že o to Kamaru sám požádal, protože si byl vědom toho, že PPV by ředitelství vězení nikdy nezařídilo a jeho otec by ho tak nemohl sledovat.

Kritiky jeho atraktivity pak umlčel tím, že po čtrnácti výhrách v řadě (osmi v UFC) stanul v roce 2019 v titulovém zápase proti tehdejšímu šampionovi Tyronu Woodleymu. Toho dokázal v pětikolové bitvě přetlačit a zvedl tak nad hlavu vytouženou trofej v podobě šampionského pásu pro nejlepšího muže welterové váhy.

V prosinci 2019 navíc zavřel ústa (a to doslova) také Covingtonovi, kterému zlomil v zápase čelist a ve vyrovnané bitvě jej v pátém kole porazil na TKO, čímž si mohl ve svém seznamu zaškrtnout také první úspěšnou obhajobu. Tento měsíc měl pro Usmana navíc dvojnásobnou hodnotu vítězství, protože z vězení pustili jeho otce, kterému zkrátili trest z 15 let na 10.

Muhammad tak konečně mohl být naživo u zbylých Usmanových obhajob, kdy nejdříve naprosto dominantním výkonem po pěti kolech porazil majitele BMF pásu Jorgeho Masvidala a následně si poradil také se svým dlouholetým kolegou Gilbertem Burnsem. S tím měl v prvním kole sice namále, ale nakonec předvedl parádní comeback a po TKO ve třetím kole mohl slavit vítězství.

Nyní bude Usman bojovat o čtvrtou obhajobu. Tou zahajuje druhá kola zápasů, protože všechny soupeře už ve welterové váze alespoň jednou porazil. Na víkendovém turnaji UFC 261 ho tak čeká odveta proti Jorgemu Masvidalovi. Ten neustále tvrdí, že by v prvním zápase za jiných podmínek zvítězil, a proto ho chce Kamaru definitivně umlčet. Hlavní karta začíná v neděli ve 4 hodiny ráno našeho času a tento zápas by měl být na programu okolo půl 7.

Zdroje:  ESPN , Tisková zpráva - UFC

Nejnovější články