Kamaru Usman zlomil Covingtonovi čelist a obhájil titul ve welterové váze

Kamaru Usman zlomil Covingtonovi čelist a obhájil titul ve welterové váze Kamaru Usman na UFC 245. | zdroj: Profimedia

Nepřátelství mezi oběma bojovníky se v kleci přetavilo v nádherný souboj vůle.

Oba borci si jsou stylově velice podobní a nikdo nevěděl, jak se bude zápas vyvíjet. I přestože jsou oba skvělými wrestlery, nakonec rozhodl striking a ani jeden svůj prvotřídní wrestling nepoužil.

Kamaru Usman vs Colby Covington

Zápas začal svižně a oba borci na nic nečekali a pustili se do sebe. Ani jeden však nebyl zbrklý a šlo vidět, že nechtějí vsadit všechno na jednu kartu. O žádné taktizování ale taky nešlo a jejich taktika byla dát jeden nebo dva údery a stáhnout se. Covington umístil velice dobrý pravý hák na Usmanovu bradu a ten mu to vrátil očividně bolestivým úderem na břicho. První kolo skončilo hodně vyrovnaně.

Druhé kolo se neslo v podobném duchu. Žádné velké taktizování, oba borci si vyměňují dobré údery a žádný z nich nechce couvnout tomu druhému. Covington Usmana několikrát dobře trefil a dostal šampiona do potíží. Při jedné přestřelce dal Covington Usmanovi roundkick, po kterém šampion naznačil, že šel pod pás. Rozhodčí zápas přerušil a dal šanci Usmanovi vydechnout. Opakovaný záznam však ukázal, že kop byl legální a že jej zasáhl těsně nad pás. Usmanovi několikrát umístil dobře mířený úder na spodek a závěr kola patřil spíše jemu. I tak bylo druhé kolo zase velice vyrovnané.

Ve třetím kole dominoval Usman. Covington trochu zpomalil a neměl takový tlak, jaký si dokázal prosadit v minulých kolech. Usman si svojí aktivitou a především frontkicky na spodek a spodními háky začal zjednávat respekt. To však netrvalo dlouho a Covington rozjel svoji kombinaci, při které však strčil prst do oka Usmanovi. Následovalo další přerušení, ale Usman byl v pořádku a tak se v zápase pokračovalo. Po pauze dokázal Usman skvěle trefit čelist Covingtona svým dlouhým direktem a pravděpodobně mu tím zlomil čelist. Toto kolo určitě vyhrál Usman.

V pauze mezi koly byl Covington lehce otřesený a jeho kouč mu radil, aby na Usmana zkusil trochu wrestling. To však Covington vůbec neměl v plánu a do čtvrtého kola vlétl jako uragán a snažil se o ukončení Usmana údery. Několikrát skvěle trefil bradu Usmana a dostal jej do problémů. Usman mu to však nedaroval a oba borci měli v tomto kole skvělé momenty. Covington v tomto kole ukázal velké srdce a diváci pro něj hlasitě skandovali.

Ze začátku pátého kola utržil Covington více a Usmana osekával tvrdými kombinacemi. Usman však po chvilce začal údery vracet a zase z toho byl velice vyrovnaný zápas. Už se zdálo, že zápas budou rozhodovat bodoví rozhodčí, ale Usman to nedopustil a zasáhl Covingtona svým dlouhým direktem přesně na bradu. Covington spadl na zem, ale rychle se stačil zvednout. Další direkt ale usazuje Covingtona zpátky na zem a tentokrát už mu Usman nedovolil vstát a údery na zemi si vynutil u rozhodčího ukončení zápasu. Covington byl z ukončení trochu rozčarován a divil se, proč to rozhodčí stopnul, ale je pravda, že i když nebyl vypnutý, na okamžik se přestal inteligentně bránit a rozhodčí udělal správné rozhodnutí.

Zápas to byl ale velice vyrovnaný a oba borci ukázali obrovskou bojovnost. Především Covington prokázal obrovské srdce, když dokázal v zápase pokračovat i se zlomenou čelistí. Na tvrdost úderů od Usmana ale ani takové odhodlání nestačilo.

Vítěz: Usman - TKO

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články