Český systém vzdělávání rozhodčích v MMA převzalo UFC

Český systém vzdělávání rozhodčích v MMA převzalo UFC zdroj: Profimedia

Česká MMAA zanechala svůj otisk v pravidlech, podle kterých se vzdělávají rozhodčí po celém světě.

Se Zdeňkem Ledvinou, zakládajícím členem asociace MMAA, předsedou komise bojových sportů České asociace univerzitního sportu, zakládajícím členem komise vzdělávání IMMAF, jsem si povídala o systému vzdělávání rozhodčích v MMA.

MMAA je česká národní autorita pro MMA pod záštitou sportovních svazů, která vznikla v roce 2012. Momentálně zastřešuje jak amatérské, tak profesionální turnaje. Zároveň je její doménou rozvoj celé MMA scény v ČR. Působí také na akademické půdě - na středních i vysokých školách.

Jejím unikátním projektem je vývoj a aplikace programu pro vzdělávní rozhodčních. Už v době vzniku asociace vnímali její zakládající členové obrovskou mezeru ve znalosti pravidel MMA a také absenci specializace rozhodčí i trenérů. Dříve bylo standardem, že MMA zápasy rozhodovali lidé z prostředí thajského boxu nebo K1.

"Jen" thaibox a K-1 nestačí

Rozhodli se tuto „díru na trhu“ zaplnit a začali plánovat program vzdělávání. Pomáhal jim v tom vedoucí katedry úpolových sportů na FTVS, pan PhDr. Radim Pavelka PhD. a proděkan celoživotního vzdělávání docent Miroslav Petr PhD.. S organizací dlouhodobě spolupracuje jeden z nejlepších evropských MMA rozhodčích Jakub Müller.

Program vzdělávání se naplno rozběhl v roce 2013 – začínali s kurzem pro rozhodčí 3.kategorie. Ti se zde naučí úplné základy. Hlavně pravidla MMA, způsob bodování. Rozhodčí této kategorie nenajdete přímo v kleci, jsou to ti, co zápasy bodují. Rozhodčí 2. kategorie pak může být hlavním rozhodčím v kleci. Nejprve však v amatérské lize, následně se může posunout k profi zápasům. Rozhodčí 1. kategorie už pak rozhoduje pouze profi zápasy. U 2. a 1. kategorie je také možnost absolvovat dané kurzy v angličtině – má pak možnost rozhodovat i mezinárodní zápasy a rozhodovat při galavečerech.

Stopa vede přes IMMAF

Největším úspěchem tohoto programu rozvoje rozhodčích je mezinárodní přesah. MMMA je jedním z plnohodnotných členů International Mixed Martial Arts Federation (IMMAF). V roce 2015 na konferenci členských států v Paříži prezentoval Zdeněk Ledvina program vzdělávání rozhodčích. Spolu se Zdeňkem přednášel na konferenci také jeho kolega z komise vzdělávání John Kavanagh - trenér Connora McGregora. IMMAF se rozhodlo program kompletně přebrat. Rozhodčí všech kategorií (3. – 1.) se tedy vzdělávají podle českého vzoru. Pod IMMAF spadá i kolos jako je UFC a plně se podrobuje jejím pravidlům.

MMAA ale neusnula na vavřínech. Svůj program chtějí dále rozvíjet – například tím, že se budou více specializovat. Momentálně jsou k dispozici specifické kurzy pro vzdělávání dětí a mládeže. Běží též pilotní projekt pro kurz na instruktora pádové techniky pro základní školy, který má zatím velký úspěch.

Nejnovější články