Charles Oliveira se konečně dočkal šance a o víkendu hodlá rozjet válku s Tonym Fergusonem

Charles Oliveira se konečně dočkal šance a o víkendu hodlá rozjet válku s Tonym Fergusonem zdroj: Profimedia

Brazilský bojovník Charles Oliveira dostal po 7 výhrách v řadě vstupenku mezi elitu a hodlá ji využít.

Už o víkendu, na turnaji UFC 256, bude mít Charles Oliveira (29-8-1) konečně možnost dostat se mezi elitu lehké váhy. V cestě mu ale bude stát obávaný Tony Ferguson, který je i přes porážku s Justinem Gaethjem stále na třetím místě v žebříčku a představuje pro kohokoliv velkou hrozbu.

Oliveira čekal na tuto příležitost velice dlouho. I přes své skvělé výkony je totiž z nějakého důvodu v UFC dost přehlížený a UFC dost dlouho otálelo, než mu nabídlo bojovníka z top pětky. Přitom málokterý bojovník se může pochlubit takovými rekordy, jako právě Oliveira.

Ten drží rekord nejvíce ukončení submisí v historii UFC (14) a spolu s Donaldem "Cowboyem" Cerronem drží také rekord pro nejvíce ukončených zápasů v historii UFC (16). Aby toho nebylo málo, tak je také nejvíce oceňovaným bojovníkem za výkon večera (10x).

Oliveirův rekord v počtu nejvíce submisí v historii UFC není náhodný. Oliveira je vynikající grappler, který má skvělý zabijácký instinkt a když se dostane na zem, je to jako sledovat umělce, který tvoří své mistrovské dílo. Jeho Jiu-Jitsu je velice agresivní a Oliveira je na takové úrovni, že si může dovolit opustit známé pravidlo „position before submission“ (pozice před submisí), aby využil sebemenší příležitost pro chycení svého soupeře do škrcení nebo páky.

„Taková je moje hra. Soustředím se na příležitosti, které se mi dostanou. Když vidím příležitost, jdu do toho a ukončím to. Ne každý umí bojovat. Musíte to mít rádi, musíte si to užívat. Já to zbožňuju,“ řekl Oliveira o své strategii.

I přestože je Oliveira především excelentním grapplerem, jeho striking šel v poslední době hodně nahoru a ve svém posledním zápasem s Kevinem Leem ukázal, že je hrozbou i v postoji. Pro Tonyho Fergusona, který je sám velice komplexním bojovníkem a navíc držitelem černého pásu v BJJ pod Eddiem Bravem, tak bude Oliveira velice důstojným soupeřem. Pořádnou bitvu slibuje i sám Oliveira:

„Všechny zápasy, které jsem v UFC měl byly pořádné války. Pořád chodím dopředu a vždycky je z toho velká bitva. A tento zápas s Tonym nebude výjimka.“

Oliveira si ale nepřipouští, že by s Tonym Fergusonem mohl prohrát a považuje se za lepšího bojovníka:

„Mám lepší striking, mám lepší BJJ a můj wrestling je taky lepší. Jsem připravený. On měl svůj moment, ten je ale pryč. Teď nadešel můj čas.“

Ať už vyhraje kdokoliv, tento souboj je žhavým kandidátem na zápas večera a rozhodně doporučujeme si nařídit budíka na neděli ráno. Pokud byste zaspali, můžete si samozřejmě přečíst náš report ze zápasu.

Zdroje:  UFC , Sherdog

Nejnovější články