Mladý talent vs. UFC rekordman: Lee vs. Oliveira se utkají v hlavním zápase na sobotním UFC

Mladý talent vs. UFC rekordman: Lee vs. Oliveira se utkají v hlavním zápase na sobotním UFC zdroj: Profimedia

Hlavní zápas večera Lee vs. Oliveira nejspíše u bodových rozhodčích neskončí. Oba borci mají na to ukončit toho druhého.

Již zítra se v hlavním městě Brasília uskuteční další turnaj UFC. Tentokrát to však bude poprvé v historii bez diváků a v důsledku opatření proti šíření koronaviru bude hlediště prázdné a zápasy se budou pouze vysílat online.

V hlavním zápase večera se představí americký Kevin Lee proti brazilskému Charlesovi Oliveirovi. Kevin Lee začínal jako většina amerických bojovníků s wrestlingem na střední škole, aby se později naplno začal věnovat MMA. Svůj první profesionální zápas měl v roce 2012 a po sérii sedmi vítězství v řadě si ho zavolalo UFC. Hned jeho první zápas v UFC proti „zuřivému“ Al Iaquintovi, ale prohrál na body. Poté se ale Kevinovi dařilo a po dalších deseti zápasech, ve kterých získal 9 vítězství, se utkal s Tonym Fergusonem o prozatimní titul lehké váhy. Tony ale nedopustil překvapení. Použil své skvělé BJJ a donutil Kevina odplácat na triangle choke ve třetím kole. Kevin Lee potom sice dokázal porazit Edsona Barbozu, ale poté si připsal hned dvě porážky za sebou, z čehož měl jednu z nich na svědomí znovu Al Iaquinta.

Poté, co Kevinův dlouholetý trenér Robert Follis zemřel si Lee řekl, že potřebuje něco změnit a potřebuje najít podobného mentora, jakým mu byl Follis. Toho našel v kanadském Tristar Gymu, ve Firasovi Zahabim. Pod jeho vedením se Leemu povedla zatím jeho poslední výhra, kdy Gregora Gillespieho poslal do říše snů brutálním highkickem v prvním kole a vysloužil si tak bonus za výkon večera. Lee si spolupráci se Zahabim velice pochvaluje a sice je brzy na posuzování z jednoho zápasu, ale jelikož to byl Leeho třetí knockout v kariéře, vypadá to, že mu kanadský vzduch prospívá.

Dvacetisedmiletý Lee má na kontě 18 výher a 5 porážek. V současné době je na osmém místě v lehké divizi a své soupeře dokázal 8 krát ukončit na submisi, 3 krát knockoutovat a 7 krát o jeho výhře rozhodli bodoví rozhodčí.

Jeho soupeř Charles Oliveira bude mít sice výhodu domácího prostředí, ale jelikož se bude turnaj odehrávat bez diváků, moc velký vliv to asi mít nebude. Oliveira je ve svých 30 letech velice zkušeným bojovníkem. Má za sebou už 37 zápasů, a z toho jich dokázal 28 vyhrát. I podle jeho statistik je jasné, že to nejlépe umí na zemi. 18 vítězství na submisi není náhoda, protože Charles začal trénovat BJJ už ve 12 letech a stal se skvělým specialistou na submise. Trochu paradoxně 5 z  jeho prvních 6 zápasů ukončil na KO nebo TKO, ale potom už naplno rozjel svoje grapplerské umění a začal své soupeře likvidovat na zemi. Svůj první profesionální MMA zápas měl už v roce 2008 a po sérii 12 výher bez jediné porážky mu v roce 2011 zavolalo UFC. Tam už měl mnohem větší konkurenci a přišly první porážky proti Jimu Millerovi a Donaldu Cerronemu. Oliveira se tak rozhodl jít o váhu níž, do pérové váhy. Tam výhra střídala prohru, ale proti velkým jménům jako Frankie Edgar, Cub Swanson, Max Holloway a dalším, nedokázal vyhrát. V roce 2017 se vrátil do lehké váhy a ta mu očividně svědčí. Momentálně má za sebou 6 výher v řadě a vypadá ve skvělé formě.

Oliveira je velice nebezpečný zápasník, který když dokáže přenést zápas na zem, je veliká pravděpodobnost, že jej zvládne ukončit. Ne nadarmo drží rekord za nejvyšší počet submisí v historii (13). Zároveň umí udělat skvělý zápas, o čemž svědčí taky nejvíc bonusů za výkon večera (9). Navíc z jeho 37 zápasů jen 3 zápasy skončily u bodových rozhodčích.

Oliveira sice není v postoji nejhorší, ale na nohách bude mít určitě výhodu Kevin Lee. Ten má taky velice dobrý wrestling, takže pro Oliveiru bude zásadní dostat Leeho na zem a tam začít čarovat. Bude zajímavé sledovat, jestli se mu to povede a taky jak moc se Lee zlepšil pod vedením legendárního trenéra.

Hlavní karta UFC Brasília začíná už v sobotu v 11 večer, ale doporučujeme se podívat i na prelims, kde můžete (a musíte) držet palce Davidu Dvořákovi.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články