„Chci být dvojitý šampion,“ představil Volkanovski svůj plán. V čem se liší od předchůdců?

„Chci být dvojitý šampion,“ představil Volkanovski svůj plán. V čem se liší od předchůdců? Alexander Volkanovski si titul UFC vydřel. | zdroj: Profimedia

Australský šampion pérové váhy Alexander Volkanovski se chce dostat do exkluzivního klubu šampionů dvou různých váhových kategorií.

Alexander „Veliký“ Volkanovski, Australan s řecko-makedonským původem a současný šampion pérové váhy UFC, má před sebou tento víkend snad konečné vyřešení rivality s Maxem Hollowayem. Jak už to u bojovníků ale občas bývá, vyhlíží už vzdálenější budoucnost.

V rozhovoru pro australské noviny The Daily Telegraph nastínil svůj plán na získání statutu dvojitého šampiona: „Chci jít o váhu výš a držet oba pásy, být šampionem obou divizí. Myslím to naprosto vážně. Věřím, že to dokážu udělat.“ Nejde o převratnou novinku, tímto scénářem se zabýval už v rozhovorech před svou zatím poslední obhajobou proti Chan Sung Jungovi.

Plánuju zůstat v pérové váze, i kdybych začal bojovat o divizi výš. Chci proplouvat v obou,“ vyjádřil se v březnu pro MMA News s vizí stát se dalším členem prestižního „double-champ clubu“ a zařadit se tak po bok jmen jako Daniel Cormier, Conor McGregor nebo Amanda Nunes. Alexův plán se ale v něčem přece jen liší.

Bojovníci samozřejmě mají rádi představu, že budou dvojití šampioni, ale já chci držet oba pásy a přitom zůstat aktivní,“ nastínil svou vizi s velkým důrazem právě na poslední slovo. V minulosti jsme totiž prakticky neviděli situaci, kdyby bojovník v UFC byl skutečně držitelem titulu ve dvou váhových kategoriích a přitom v nich skutečně aktivně svůj pás obhajoval. Světlou výjimkou byla jen Amanda Nunes. Jedním z důvodů, proč se jí to dařilo, aniž by jednu z divizí na další čas blokovala, byl ale stav ženské pérové váhy. Ta nebyla schopna kvůli personální nedostatečnosti produkovat dostatek vyzyvatelek a při vší úctě byli matchmakeři UFC rádi, když do titulového zápasu dokázali postavit alespoň částečně důstojnou soupeřku. Tento stav bohužel stále trvá.

S touto myšlenkou souvisí také další argument Volkanovskiho pro jeho výlet do těžší divize. Mužská pérová divize je totiž také v trochu zaseklém stavu, i když z jiných důvodů, než ta ženská. Zvláště v případě, jestli Alex o víkendu porazí Hollowaye, bude se mu další soupeř hledat poměrně obtížně. Druhého v žebříčku, Briana Ortegu už porazil, třetí Rodriguez prohrál svůj poslední zápas a čtvrtý Josh Emmett nebo šestý Arnold Allen nejspíše budou muset ještě jeden zápas vyhrát, aby byli považování za právoplatné vyzyvatele. Proto si chce Australan na chvíli odskočit mimo a sledovat, kdo si vybojuje právo se s ním napříště utkat o titul v pérové váze.

Tohle je můj plán. Tenhle rok chci prostě tři zápasy, ale ten poslední musí být ten správný. Po tomhle chci získat i druhý pás. Moje divize je ve stavu, kde se zatím vyjasní situace s dalšími vyzyvateli a já můžu mezitím jít pro ten status dvojitého šampiona,“ přiblížil s tím, že v lehké váze by se chtěl o titul bít ještě letos. Komplikací by ale mohl být fakt, že lehká váha netrpí podobnými neduhy jako ta pérová, a přestože v současnosti nemá šampiona, jelikož Charles Oliveira o pás přišel kvůli nenavážení, tak o zájemce o titulový zápas zde rozhodně není nouze. Alexův příchod by tak nesli samotní zápasníci asi dost nelibě. Na druhou stranu UFC podobné příběhy miluje a i Dana White se vyjádřil ve smyslu, že Alexovi v ničem bránit nebude.

Volkanovski samozřejmě vždy dodává, že se teď plně soustředí na třetí zápas s Maxem, ale to mu rozhodně nebrání plánovat do budoucna. Ale neříkej hop, dokud jsi nepřeskočil, takže doufejme, že se Volkanovski skutečně plně koncentruje na blížící se další odvetu s Maxem Hollowayem, protože jej rozhodně nečeká nic snadného.

Zdroje:  The Daily Telegraph , Sports Illustrated , MMA News

Nejnovější články