Chimaev oznámil kvůli covidu konec kariéry, čečenský diktátor mu to však rychle rozmluvil

Chimaev oznámil kvůli covidu konec kariéry, čečenský diktátor mu to však rychle rozmluvil Chimaev do UFC vlétl jako uragán. | zdroj: Getty Images

Koronavirus si opravdu nevybírá a nyní tvrdě zaútočil na vycházející hvězdu UFC Khamzata Chimaeva. Ten oznámil konec kariéry, ale musel své rozhodnutí přehodnotit.

Začátkem týdne obletěla svět MMA nečekaná zpráva. Vycházející hvězda Khamzat Chimaev ohlásil konec kariéry v důsledku zdravotních problémů způsobených nemocí covid-19. Své rozhodnutí sdělil pomocí sociálních sítí a fanouškům i odborníkům zamotal hlavu. Vyjádření k situaci podal i prezident UFC Dana White, který má o budoucnost potencionálního šampiona velkou starost.

“Myslím, že je to úplně šílené. Situaci jsme s ním probírali a dali mu možnost využít naše lékaře. Problém je v tom, že ten chlap nemá žádnou trpělivost. Chce bojovat každý víkend. Ví, že má schopnosti stát se světovým šampionem a chce to hned. Nechce na nic čekat,” začal White. “Dostal lék s názvem Prednisone, což je opravdu silný steroid, který pomáhá plicím regenerovat a ten blázen s tím chodí trénovat. Měl by si dát pauzu a relaxovat. Měl by projít celým léčebným procesem, ale on trénuje. Tohle prostě nemůžete dělat, když berete takové léky.” 

Nemocí covid-19 se na světě nakazili miliony lidí a výjimkou nejsou ani profesionální sportovci. Nákaza se šíří mezi evropskými fotbalisty, hokejisty NHL a nevyhýbá se samozřejmě ani zápasníkům MMA. Většina sportovců projde nemocí s žádnými nebo mírnými příznaky, objevují se ale i těžké případy, které mohou ovlivnit nejen sportovní kariéru ale i život samotný. Nejednou se již stalo, že profesionální sportovec i měsíce po nákaze nemůže trénovat, protože má potíže s dechem i fyzickou kondicí. Jedním z nich je například francouzský fotbalista Allan Saint-Maximin, který nemoc prodělal během listopadu a nyní má prý problém ujít kilometr běžnou chůzí. 

Potkají stejné trable i Chimaeva? Šéf UFC sice obdivuje Čečencovu touhu znovu bojovat, ale následky způsobené nebezpečným virem budou vyžadovat řádnou léčbu. Khamzat musí trošku zpomalit a nechat lékaře najít nejlepší cestu k uzdravení.

“Milujeme ho proto, že chce neustále zápasit. To je důvod, proč za dva týdny nasbíral milion sledujících na sociálních sítích. Milujeme bojovníky, kteří přitahují zájem a pozornost fanoušků. Ale donutit takového chlápka, aby udělal správnou věc, je téměř nemožné.”

Jak vážné zdravotní problémy bojovníka z renomovaného švédského All Star Gymu skutečně provázejí, neví ani vševědoucí Dana White. “Abych k vám byl upřímný, opravdu netuším, co s ním bude. Opravdu nevím.” 

Chimaev je sice švédský občan, ale kořeny má v dalekém Čečensku a hrdě se k nim hlásí. Jeho přítelem je i nechvalně známý prezident autonomní čečenské republiky Ramzan Kadyrov, kterého mnozí považují za diktátora. Ten prý nemohl uvěřit svým očím, jakmile zjistil, že "Borz" oznámil konec kariéry, a ihned mu zavolal, aby mu rozhodnutí rozmluvil.

“Khamzat mi řekl, že jeho léčba je pomalá a ve snaze být upřímný ke svým fanouškům, rozhodl se jim nedávat naději,” prohlásil Kadyrov, který pro Chimaeva zařídil přesun do Čečenska, kde mu poskytne zdravotní péči a podmínky pro kompletní rekonvalescenci. “Řekl jsem mu, že tato zpráva rozrušila všechny Čečence. Také jsem mu připomněl, že je inspirací pro všechny mladé lidi, kteří od něj vkládají své naděje. Bude si muset na svůj návrat počkat, ale všichni se těšíme, až ho uvidíme zpět v oktagonu.” 

"Během naší konverzace si Chimaev uvědomil, jak moc je jeho kariéra důležitý pro všechny Čečence a slíbil, že udělá vše proto, aby se vrátil co nejdříve. Brzy přiletí do Čečenska, kde dokončí rehabilitaci a začne trénovat. A to znamená, že Khamzat neodchází, zůstane a bude bojovat až do konce!"

"Na Instagram napsal, že mu srdce a tělo šeptaly, že je konec. Ale Čečenský duch a vůle vyhrát v něm křičela "Kupředu!" Takže vím jistě, že Khamzat získá v UFC šampionský pás a dokáže, že je nejlepší z nejlepších!" neskrýval Kadyrov svůj optimismus a na závěr vybídl muslimské fanoušky, aby se modlili za bojovníkův brzký návrat.

Nemoc covid-19 opravdu nelze brát na lehkou váhu. Víme již dlouhé měsíce, že nemoc zasáhla všechny věkové skupiny a mladí sportovci bohužel nejsou výjimkou. Dá se očekávat, že Chimaev dostane rozum, poslechne rady lékařů i odborníků a plně se uzdraví. Raketový vzestup čečenského bojovníka se však každopádně pořádně zpomalil. 

Zdroje:  mmafighting.com

Nejnovější články