Chimaev vlétl na Usmana jako uragán. Poslední dvě kola ale odbouchal se zlomenou rukou

Chimaev vlétl na Usmana jako uragán. Poslední dvě kola ale odbouchal se zlomenou rukou zdroj: Getty Images

Čečenský vlk se do bývalého šampiona Usmana pustil naprosto bez respektu. Usman nápor ustál, ale i tak nakonec prohrál na body.


Khamzat Chimaev platí už teď za postrach welterové a střední divize. A to především díky způsobu, kterým své soupeře přejíždí. Ve svých 13 zápasech nenašel přemožitele a na dnešní turnaj UFC 294 mu UFC nachystalo zápas ve střední váze a soupeře v podobě Paula Costy. Ten ale musel nakonec kvůli stafylokokové infekci zápas odřeknout a UFC tak muselo najít náhradního soupeře jen 11 dní před konáním zápasu. Naštěstí šel kolem bývalý šampion welterové váhy Kamaru Usman, který na nabídku kývnul.

Chimaev už před soubojem provolával, že s Usmanem udělá krátký proces jako tehdy skoro se všemi soupeři. A v prvním kole to tak skutečně vypadalo. Po několika kopech šel Chimaev po takedownu, který Usman sice dobře vysprawloval, ale Čečenec to nevzdával a nakonec vzal Usmana přece jen na zem. Tam mu vlezl na záda a začal jej mlátit a hrozit škrcením.

Jeho kontrola byla tak dobrá, že ani bývalý šampion, který je velice silným a schopným wrestlerem se nebyl schopný z prekérní pozice dostat. Nejblíže tomu byl, když se i s Chimaevem zvedl, aby se dostal ze škrcení a hodil jej přímo na hlavu. To sice způsobilo uvolnění škrcení, ale Čečenec pořád zůstal na Usmanových zádech a bil jej až do konce kola. 

Když Usman po konci prvního kola přicházel ke svým trenérům, jenom nevěřícně a zklamaně kroutil hlavou, protože takovou dominanci od svých soupeřů ještě nezažil.

Druhé kolo ale bylo o poznání vyrovnanější a klidnější. Odehrávalo se skoro celé v postoji a Usman se tak měl šanci vydýchat po náročné první pětiminutovce. Oba měli několik dobrých úderů i kopů, ale zas tak moc se v oktagonu nedělo. V poslední půl minutě vzal přece jen Chimaev bývalého šampiona na zem, ale ten jej dobře svázal, a tak k žádné větší škodě nedošlo.

V poslední pětiminutovce už Chimaev vypadal unavený. Naopak Usman se dostával do tempa a několikrát Čečence dobře natrefoval. Navíc ubránil dva takedowny, což mu dodalo sebevědomí. Třetí takedown ale podcenil a bránil jej ledabyle. Když už si myslel, že je mimo nebezpečí, Chimaev mu chytil single leg a dostal jej na zem. Tam mu opět neudělal žádnou větší škodu, ale Usman zápas v tu chvíli neměl šanci otočit. Na posledních 30 vteřin zápasu se ještě Američanovi přece jen podařilo vstát a spolu s Chimaevem rozjeli pořádnou přestřelku. K ukončení však nedošlo a bylo jasné, že zápas vyhrál čečenský bojovník. To také potvrdili bodoví rozhodčí, i když jeden z rozhodčích viděl zápas jako remízu. 

Po souboji Chimaev prozradil, že si v prvním kole asi zlomil ruku, což mu znemožňovalo s Usmanem wrestlit. To by vysvětlovalo, proč se v dalších kolech povětšinou spokojil se zápasem v postoji.

Výhrou nad Usmanem si každopádně Chimaev zajistil titulovou šanci proti současnému šampionovi střední divize Seanu Stricklandovi. Tento duel bude určitě zajímavý a konečně se ukáže, jestli má Chimaev opravdu na to, aby se stal šampionem.

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články