Chimaev zvítězil, ale Brazilec ve strhujícím zápase ukázal, že je čečenský "Vlk" také jenom člověk

Chimaev zvítězil, ale Brazilec ve strhujícím zápase ukázal, že je čečenský "Vlk" také jenom člověk Khamzat Chimaev vs. Gilbert Burns a jejich vzájemný respekt po zápase | zdroj: Profimedia

Chimaev dnes v ostrém testu obstál, ale zadarmo to nebylo. Burns jej donutil sáhnout si na dno a málem mu sebral vítězství.

Khamzat Chimaev je momentálně jedním z největších talentů v UFC a jeho hvězda stoupá neuvěřitelnou rychlostí. Jeho krasojízda, kdy v prvních 4 zápasech ukončil všechny soupeře s takovou lehkostí, že přitom inkasoval jen jediný úder, ohromila nejednoho fanouška, které (stejně jako vedení UFC) zajímalo, zda by Chimaev dokázal stejný výkon podat i proti špičce welterové divize.

Dnes jsme na tuto otázku dostali odpověď, protože UFC před něj postavilo brazilského tvrďáka Gilberta „Durinho“ Burnse, který spolu s Chimaevem udělali úžasný zápas, za který si oba bojovníci vysloužili bonus 50 tisíc dolarů za zápas večera.

Chimaev se stejně jako v předchozích zápasech záhy po startu utkání pokusil o takedown, který schoval za zadní direkt. Oproti minulým utkáním bylo ale hned jasné, že tak jednoduché to s Gilbertem mít nebude, protože ten jeho počáteční tlak ubránil. Po chvíli tahání u pletiva jej ale Chimaev stejně dostal do na zem, avšak díky Gilbertově jiu-jitsu z toho nedokázal vytěžit žádnou lepší pozici a po chvíli se zápas přesunul znovu do postoje.

A tam začala pořádná bitva. Chimaev neustále tlačil a sázel Burnsovi jeden úder za druhým, zatímco Burns se toho taky nebál a ochotně vracel tvrdé rány zpátky čečenskému „Vlkovi“. V jednu chvíli Chimaev zasáhl Burnse přesným a tvrdým jabem přímo na bradu, kterým jej poslal k zemi. Tam se jej snažil ukončit, ale Burns byl při smyslech a tlak dokázal přežít. První kolo však šlo především díky knockdownu za Chimaevem.

I druhé kolo bylo plné brutálních přestřelek, ve kterých si oba borci nic nedarovali. Zajímavé bylo, že Chimaev úplně opustil myšlenku, že by vzal Burnse na zem a snažil se jej přebít v postoji, skoro jako by si chtěl dokázat, že jej zvládne porazit i ve své „vedlejší“ disciplíně. To se mu však po chvíli vymstilo, protože „Durinho“ jej trefil tvrdým pravým hákem, kterým jej evidentně roztancoval a navazující pravačkou jej sejmul k zemi. Tam se jej pokusil nakopnout do hlavy, ale naštěstí minul, protože by to pravděpodobně znamenalo diskvalifikaci. Chimaev se z pudu sebezáchovy nahrnul na Burnsovy nohy a snažil se jej vzít na zem, zatímco ten jej několikrát trefil do zátylku ostrým loktem. Po konci kola se ještě Chimaev snažil dát Burnsovi facku, ale rozhodčí oba borce od sebe naštěstí rychle odtáhl. Druhé kolo šlo bral Gilbert Burns.

Ve třetí části už byli oba borci pořádně unavení, Chimaev znovu tlačil na Burnse, ten jej ostřeloval jabem a následně se pokusil vzít čečenského „Vlka“ na zem. Jenže „Borz“ mu takedown bez větších problémů ubránil a tak se zase oba bojovníci uchýlili do přestřelek, kde chvíli tahal za delší konec jeden a chvíli zase druhý. Khamzat ale vypadal, že toho přece jen natrefoval o něco více a po konci třetího kola od něj dokonce Burns dostal pusu na čelo a následné poplácání, které ale hraničilo s fackou a rozhodčí spolu s ochrankou od sebe raději oba borce odtáhli. Na řadu tak přišli bodoví sudí, kteří ve velice těsném zápase viděli jednomyslně vyhrát Chimaeva na body v poměru 29-28.

V pozápasovém rozhovoru unavený Chimaev prozradil, že netušil, že bude Burns takový tvrďák, a poděkoval mu za zápas:

„On je sakra tvrdý chlápek. Nevěděl jsem, že je tak tvrdý. Ale přišel tady s brazilským srdcem. Znám Brazilce, hodně z nich jsou mými bratry. Děkuji ti za zápas Gilberte, mám tě rád brácho, máš můj respekt. Prostě akorát dělám svoji práci, abych vydělal peníze.“

Vítězstvím nad Burnsem se Chimaev vyšvihl na druhé místo žebříčku a i když zápas pravděpodobně nešel podle jeho představ, přiznal, že je za vítězství rád: „Jsem šťastný. Na tohle jsem čekal hodně dlouho. Mám na kontě 10 ukončení, teď se to nepovedlo ukončit. Teď jsem zakrvácený, jsem unavený, cítím trochu bolest a miluju to!“

Těsným vítězstvím nad Burnsem se Chimaev sice stal jedním z možných vyzyvatelů šampiona Kamaru Usmana, ale především se ukázalo, že „Borz“ je taky jenom člověk, který  krvácí a kterého je taky možné srazit k zemi tvrdými údery. Do špičky welterové váhy však nepochybně patří a uvidíme, jak se mu bude dařit mezi těmi nejlepšími.

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články