Chris Weidman: Strmý pád šampiona UFC a miláčka Ameriky

Chris Weidman: Strmý pád šampiona UFC a miláčka Ameriky Chris Weidman | zdroj: Profimedia

Bývalý šampion UFC Chris Weidman má na výběr důchod nebo návrat do střední váhy.

Chris Weidman, bývalý šampion UFC ve střední váze chtěl dokázat, že ještě nepatří do starého železa a po sérii porážek ve střední váze se rozhodl jít o váhu výš. Weidman se dokonce nechal slyšet, že chce „šokovat svět“ a porazit krále polotěžké váhy Jona Jonese. Jeho plány však zhatil hned první soupeř v polotěžké divizi, Dominick Reyes, který Weidmana knockoutoval hned v prvním kole.

Šňůra porážek

Weidman před několika lety svět opravdu šokoval, když porazil legendu střední váhy Andersona Silvu, a to hned dvakrát. Svou neporazitelnost si „All-American“, jak se mu podle jeho wrestlerských úspěchů přezdívá, držel 13 zápasů. Pak ale přišla obhajoba proti Lukovi Rockholdovi, který využil Weidmanovi chyby a po nepovedeném kopu s otočkou ve třetím kole jej sundal na zem a začal jej nelítostně mlátit. Ve čtvrtém kole Rockhold dokonal zkázu, kterou kolo předtím započal a vyhrál na TKO po pořádném ground and pound.

Chris utrpěl svoji první porážku v MMA a jak to tak bývá, vrátit se na vítěznou šňůru není vždycky lehké. Weidman chtěl svoji prohru pomstít co nejdříve, ale protože se oba borci průběžně zranili, rematch se nekonal. Místo toho vzal Weidman zápas proti kubánskému zabijákovi, Yoelu Romerovi. Ten skvěle odhadl Weidmanovu taktiku a po několika Chrisových pokusech o double leg takedown mu tam poslal koleno přímo na spánek, což znamenalo další KO.

Následovala další prohra s Gegardem Mousasim, také na KO kolenem a potom výhra nad nebezpečným soupeřem Kelvinem Gastelumem. Toho Weidman uškrtil na arm triangle a zdálo se, že jen opět na vítězné vlně. Do dalšího zápasu ale nastoupil proti brazilskému aligátorovi „Jacaré“ Souzovi. Zápas to byl dynamický a poměrně vyrovnaný, plný nebezpečných přestřelek. Při jedné z nich Jacaré trefil Weidmana pravým hákem do spánku a bylo znovu vymalováno. Čtvrtá prohra z posledních pěti zápasů - něco, na co Weidman nebyl zvyklý a v čem rozhodně nechtěl pokračovat.

Chris Weidman zdroj: Profimedia

Přestup do polotíhy a další porážka

Po poměrně dlouhé pauze se tak Weidman rozhodl jít o váhu výš, do polotěžké váhy, kde chtěl podle svých slov porazit jejího krále, Jona Jonese. Weidman o Jonesovi řekl: „Měl poslední dva těžké zápasy proti borcům ze střední váhy. Ale nevypadal neporazitelně. Anderson Silva měl mnohem větší auru neporazitelnosti, když jsem s ním bojoval“. Netrvalo dlouho a Jones kontroval svým tweetem: „Hej, zrovna sleduju zprávy, řekněte někdo Chrisovi Weidmanovi, že se mnou určitě nechce bojovat. Hej Chrisi, přestaň. Rozmysli si, jestli budeš mířit na terč na mých zádech, něco by tě mohlo kousnout do zadku“.

Celá konverzace byla však úplně zbytečná, protože než mohl Weidman vyzvat Jonese, UFC mu do cesty postavilo mladého, talentovaného a hlavně dosud neporaženého Dominicka Reyese. Ten měl docela výraznou fyzickou převahu a poté, co ubránil Weidmanův nápor v klinči, ho zakontroval tvrdým levým direktem přímo na bradu. Otřesený Weidman šel na zem, kde jej Reyes dokončil pomocí hammer-fistů.

Chris Weidman zdroj: Profimedia

Co dál?

Weidman tak utrpěl další porážku v řadě, celkem pátou z posledních šesti zápasů, přičemž pokaždé dostal KO, což není ani zdravé, ani dobré pro kariéru v UFC. V pozápasovém interview Weidman řekl, že „se vrátí a bude lepší“, načež prezident UFC Dana White při pozápasové tiskové konferenci řekl, že si bude muset s Weidmanem promluvit. Podle něj by se Weidman mohl vrátit do střední váhy, nebo začít přemýšlet o zápasnickém důchodu.

Jon Jones se nezdráhal „kopnout si“ do poraženého Weidmana a na twitteru mu udělil radu:
„Než přijdete do moji váhové kategorie a začnete mluvit hovadiny, ujistěte se, že projdete přes několik mých vyzyvatelů“.

Těžko říct, jak se bývalý šampion, který byl kdysi dlouho neporažený, dokáže vyrovnat se šňůrou tvrdých porážek a jestli ve svém věku 35 let má stále na to, vrátit se do špičky. Jisté je, že pokud se rozhodne pro další zápas, potřebuje se dostat na vítěznou vlnu.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články