Dana White se přimluvil za íránského wrestlera, kterého chtějí popravit

Dana White se přimluvil za íránského wrestlera, kterého chtějí popravit zdroj: Profimedia

Ať je Dana White jakýkoliv, když jde do tuhého, je na něj spolehnutí a dokáže se postavit za dobrou věc.

Včera na svůj Instagram nahrál video, ve kterém žádal o milost pro slavného Íránského wrestlera Navida Afkariho, kterého v politickém procesu v Íránu odsoudili k smrti.

27 letý Navid Afkari byl totiž před dvěma lety zatčen při účasti na pokojné protivládní demonstraci. V následném vykonstruovaném procesu byl obviněn z vraždy pracovníka bezpečnostní agentury, ke které se nakonec přiznal. Jeho rodina ale trvá na tom, že jeho přiznání bylo získáno mučením, a že Afkari nic takového neudělal.

Afkari byl nedávno odsouzen k trestu smrti, a když se o tom dozvěděl Dana White, snažil se mu pomoct. Dokonce kontaktoval i prezidenta USA, Donalda Trumpa, aby se za íránského wrestlera přimluvil.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

#SaveNavid

Příspěvek sdílený Dana White (@danawhite),Zář 3, 2020 v 6:15 PDT

„Ahoj, já jsem UFC prezident Dana White a tento týden noviny New York Times napsaly příběh o velice slavném zápasníkovi z Íránu, jehož jméno je Navid Afkari. Účastnil se pokojného protestu v Íránu a bude za to popraven.“

„Doneslo se se to ke mně. Za prvé je tenhle chlap lidská bytost a za druhé je jedním z nás, mohl by být jedním z mých bojovníků. A jediná věc na kterou jsem přišel bylo zavolat prezidentovi a zjistit, jestli by mohl tomuto muži pomoct. On řekl: ‚Podíváme se na to, promluvím se svým týmem a uvidíme, jestli je tady něco, co můžeme udělat, abychom mu zachránili život‘. Takže dneska prezident sdílel tweet, který je přiložen k tomuto videu a já bych taky rád řekl, že já taky s úctou a s pokorou žádám vládu Íránu, prosím nezabíjejte tohoto muže a ušetřete jeho život.“

Prezident Trump, se kterým má Dana White velice dobrý vztah se mladého wrestlera skutečně zastal a na Twitteru sdílel prosbu adresovanou íránské vládě, aby tohoto nevinného člověka nepopravili:

„Slyšel jsem, že Írán chce popravit skvělou a populární wreslterskou hvězdu, 27 letého Navida Afkaraie, jehož jediné jednání bylo, že se zúčastnil protivládních demonstracích na ulicích. Protestovali proti ‚zhoršující se ekonomické situaci a inflaci v zemi.‘“

K tomu ještě prezident Trump dodal:

„… Lídrům Íránu, velice bych si vážil, kdybyste ušetřili život tohoto mladého muž a nepopravili jej. Děkuji Vám.“

Íránské vztahy s USA jsou už dlouhodobě na bodě mrazu, a je tedy otázka, jestli taková přímluva obou vlivných mužů na íránskou vládu vůbec nějak zapůsobí. Každopádně snaha se cení a doufejme, že k politické vraždě nevinného bojovníka nedojde.

Zdroje:  BJPenn.com

Nejnovější články