Dana White viděl vyhrát poraženého Reyese, přesto prý s výsledkem nic nenadělá

Dana White viděl vyhrát poraženého Reyese, přesto prý s výsledkem nic nenadělá zdroj: Profimedia

Práce bodových rozhodčích na uplynulém UFC 247 vzbudila velké rozčarování, někteří bojovníci volají pro transparentnějším systému bodování.

 

Dana White mohl být s uplynulým UFC 247 nadmíru spokojený. Přímo na místo se přišel podívat rekordní počet diváků a zápasy se musely líbit. Jedinou vadou na kráse tak byla kontroverzní práce bodových rozhodčí. Ti několikrát překvapili už během předzápasů a poslední hřebíček do rakve přidali v hlavním zápase večera.

První ukázka toho, že během večera (rána) se můžeme těšit na nevyzpytatelná rozhodnutí, byl hned druhý zápas. Ewell s Martinezem předvedli skvělý boj, který však zůstal ve stínu špatného rozhodnutí. Rozhodčím se nejprve pokazil počítač, kam zapisovali výsledky. Následovala tedy chvíle napětí a po ní pro mnohé velké překvapení. Každý z rozhodčích asi sledoval jiný zápas, protože jeden viděl těsně vyhrát Ewella, druhý naopak Martineze, misku vah tak převážil až třetí sudí Joe Solis, který viděl ve všech kolech dominovat Ewella.

"To je směšné," dal svůj nesouhlas okamžitě najevo komentátor Joe Rogan. "Kdokoliv, kdo řekne, že Ewell vyhrál všechna tři kola, je kriminálník. To je zločin. Martinez předvedl skvělý výkon. Ve dvou kolech Ewella několikrát tvrdě trefil, kopal ho do těla, zničil mu nohy, donutil ho hrát jeho hru, ukázal skvělou obranu. Jsem v šoku!"

Spolukomentátor Joe Anik přitakal. "Nechápu, jak někdo střízlivý může dát to třetí kolo Andre Ewellovi."

Bývalý šampion bantamové váhy Dominick Cruz pak vysvětlil pravděpodobnou příčinu: "Já to vidím tak, že tady máme boxerské rozhodčí a Ewell boxoval. Martinez kickboxoval." 

Další rozčarování pak pro mnohé přineslo vyhlášení hlavního zápasu večera. Vyzyvatel Dominick Reyes předvedl skvělý výkon a mnozí ho viděli vyhrát první tři kola. Pak mu ubyla energie a Jones převzal otěže. Vítězství sice nakonec mohlo jít na obě strany, avšak každý sudí asi opět sledoval jiný zápas. Všichni sice viděli Reyese vyhrát první kolo, dál se ale jejich pohledy lišily. Chris Lee mu přisoudil také druhé kolo, Rosales pro změnu třetí a korunu všemu nasadil opět Joe Solis, který mu přiznal pouze jedno z pěti kol.

"Kdokoliv si myslí, že to bylo 4-1 pro Jona Jonese, tak je šílený. Oni jsou blázni. Dominick Reyes udělal sakra dobrý zápas, a takhle zneuctít jeho výkon tímhle bodováním, to je šílený," ozval se opět Joe Rogan. Problém je v tom, že UFC si rozhodčí nevolí ale jsou přiděleni od atletických komisí jednotlivých států. Často se tak tedy stává, že rozhodčí v různých státech bodují trochu jinak, což je matoucí především pro samotné bojovníky a jejich trenéry. Dominick Cruz navrhuje praktické řešení, aby bodování nebylo tajné a bojovníci tak po každém kole jasně věděli, na čem jsou. 

Spokojený nebyl ani šéf UFC Dana White. "Před posledním kolem jsem to měl 3-1 pro Reyese. Moje děti mě terorizují, že to bylo zfixlované. Jak se tohle mohlo stát, tati? Reyes ten zápas vyhrál," prozradil na tiskové konferenci. "Každý to viděl jinak. Ale skutečnost je taková - koho to sakra zajímá? Nejsme rozhodčí, nikdo z nás není, oni to rozhodli a je to prostě tak."

White si však moc dobře uvědomuje, že tohle by se stávat nemělo, podle něj si chyby ale musí přiznat samy atletické komise. Zároveň se zastal svých bojovníků, kteří podle něj musí tréninku obětovat strašně moc a nezaslouží si být obětí špatného rozhodnutí sudích. "Nikdy to nebude perfektní, ale musí to k tomu mít blízko," uzavřel debatu o kontroverzním bodování.

Nehledě na výsledek, Jones a Reyes na něj udělali obrovský dojem. "V zákulisí jsem dělal nějaké rozhovory, když kolem prošel Jon Jones, nohy celé zaledované. A Dominicka Reyese kolem nesli. A když zahlédnete takovou věc, tak víte, že jste právě viděli úžasný zápas. A jestli si myslím, že si zaslouží odvetu. Určitě jo, ale uvidíme, co se stane."

jones vs reyes zdroj: Profimedia

O tom, že zápas byl skutečně vyrovnaný svědčí i reakce ostatních bojovníků. Chris Weidman viděl například vyhrát Reyese. Dlouholetý Jonesův rival Daniel Cormier se zase ohradil proti tomu, že právě on by jasně vyhrál: "Nebyla to krádež. Vyrovnaný zápas, mohlo to jít na obě strany. 3-1 nebo 2-2 před pátým kolem. Myslel jsem, že to bylo 3-2 pro Reyese, ale byl to tak těsný zápas, že mohli vyhrát oba."

Bývalý šampion pérové váhy Max Holloway se přidal ke Cruzovi a vybídl k zamyšlení nad celým systémem, sám na něj totiž v nedávném zápase s Volkanovskim doplatil, protože byl až do vyhlášení přesvědčen, že má nabodováno. "Je náš sport jediný, kde nevidíš skóre dokud není zápas u konce? Co by rozhodčím udělalo, kdyby ukázali skóre po každém kole?"

Dá se očekávat, že v následujících dnech bude probíhat bouřlivá debata, je však nepravděpodobné, že bychom se v brzké době dočkali nějakých zásadních změn. "Křivdy" se navíc stávají, i když rozhodují lidi přímo z oboru. 

Zdroje:  tisková konference

Nejnovější články