Reyes vs. Jones: Souboj neporaženého s neporazitelným

Reyes vs. Jones: Souboj neporaženého s neporazitelným zdroj: Profimedia

Jaké šance má vyzyvatel proti neohroženému šampionovi? Podívejte se na naši analýzu zápasu.

V hlavním zápase UFC 247 se představí šampión Jon „Bones“ Jones (25-1-1) a neporažený prospekt Dominick „The Devastator“ Reyes (12-0). Potvrdí Jones svou dominanci nebo se dočkáme obrovského překvapení a poznáme nového krále polotěžké váhy?

I přesto, že jsou oba dva skoro stejně staří (Jones 32, Reyes 30 let), Jones má dvojnásobné zkušenosti oproti jeho vyzyvateli. Jon sám dokonce řekl, že když zápasil o titul s Cormierem, Reyes bojoval na dvorku za pár tisíc dolarů. Zkušenosti tedy hrají jednoznačně do karet zápasnické legendy a Jones umí s tlakem pracovat, jako málokdo. Do klece nastupuje uvolněný, necítí žádnou nervozitu, je klidný, vyrovnaný a jde vyhrát. Reyes se musí vypořádat s mediálním tlakem a zájmem fanoušků, který do té doby nepoznal a jak všichni víme, psychika hraje v zápase důležitou roli a zde bude mít Jones jednoznačně navrch.

Oba borci měří 193 centimetrů a většinou oba nastupují proti menším soupeřům. Především Reyes se nepotkal se zápasníkem, který má lepší fyzické předpoklady než on sám. Jones má největší rozpětí paží napříč UFC (neuvěřitelných 215 cm) a této přednosti dokonale využívá. Reyes se ale dokáže velice dobře pohybovat a rychle zkracovat vzdálenost, takže recept, jak sebrat šampiónovi jeho výhodu, by mít mohl. Navíc má Jones obecně větší problémy s vyššími bojovníky (např. Gustafsson) a to dává vyzyvateli určitou šanci na úspěch. 

Jon Jones zdroj: Profimedia

Reyes je výbušným typem bojovníka, který soupeře přejíždí v prvních kolech. Devět soupeřů z dvanácti vypnul během pár minut a naposledy daroval tvrdé KO i bývalému šampiónovi střední váhy, Chrisi Weidmanovi. Taková rychlá ukončení jsou hodně impresivní, ale v titulovém zápasu můžou být brány i jako nevýhoda. Reyes se totiž ještě nikdy nedostal do "hlubokých vod" a nikdy nebojoval déle, než 3 kola. Natož s takovým skupeřem, jako je Jon Jones. Jones na druhou stranu má v titulových zápasech obrovské zkušenosti a pokud tento zápas vyhraje, stane se šampionem, který vyhrál nejvíce titulových zápasů v historii UFC. Dosud drží Jon Jones tento rekord v počtu 13 titulových zápasů spolu s Georgesem St-Pierrem.

Dominick Reyes je bývalý hráč amerického fotbalu a odtud si do MMA přinesl nejen vynikající fyzickou kondici a výbušnost, ale i schopnost pracovat v prostoru a skvělou orientaci. To v kleci perfektně využívá, když své soupeře zasypává údery a kopy ze všech stran. Bojuje v obráceném gardu a když trefí levou zadní, soupeři většinou končí bezvládně na zemi. Skvělým příkladem byl souboj s Ovincem Saint Preux, kterého trefil více než padesáti údery a nakonec ho poslal k zemi levým hákem na konci třetího kola. Reyes by se měl zaměřit na Jonovu přední nohu a tu neustále okopávat low kicky, stejně jako to dělal Jonesův poslední soupeř, Thiago Santos a slavil s tím úspěch. Santos Jonese viditelně zpomalil a šampion se od druhého kola nepohyboval tak výbušně, jak byl zvyklý. Reyes je především boxer, ale svými kopy dokáže soupeře nejen zpomalit ale i ukončit. Tvrdým high kickem poslal do bezvědomí Jordana Powella v roce 2017.

Weidman Reyes zdroj: Profimedia

Jon Jones se neustále vyvíjí a už to není ten nerozvážný mladík, který v oktagonu působil chaos a zmatek. Šampion je vyrovnaný a diktuje tempo zápasu. Svým soupeřům v podstatě vnutí svou hru a nedá jim šanci, využít svých předností. Anthony Smith i Thiago Santos jsou výbušní knockoutéři a do zápasu šli s taktikou tlačit na Jona v úvodních kolech a rozhodit přesně trefeným úderem. Jenže to se příliš nedaří. Jon využívá svých předností naprosto dokonale. Hledá slabiny v soupeřově obraně, skvěle pracuje přední rukou, kterou hlídá soupeřovi pravici a nedovolí mu ji patřičně využívat.

Jakmile stojíte před Jonesem delší dobu, on si vždy najde skulinu k nějakému úderu. Skvěle střídá úrovně a úhly svých úderů i kopů. Ve druhém zápase s Gustafssonem se výborně držel zvolené taktiky. Low kick, round kick, úder na hlavu a tak pořád dokola. Alex v zápase v podstatě nedostal šanci a Jones ho rozebral jak lego. Je dost pravděpodobné, že pokud Reyes v úvodu zápasu Jonesem výrazně neotřese, v další fázi začne mít šampión převahu a utkání si pohlídá. Uvidíme, zda Jones bude chtít využít svého wrestlingu a BJJ. Jones je v těchto disciplínách nezastavitelný a dokazuje to jeho skóre, kdy utáhl šest soupeřů na submisi. V této disciplíně má nad Reysem nespornou výhodu. Dominick má sice dobrou obranu proti takedownům, ale Jones zatím dostal na zem v podstatě každého, koho chtěl. Ubránit takedown se nepovedlo ani Cormierovi či Alexi Gustafssonovi.

Co nového může Reyes Jonesovi ukázat? Šampión již v oktagonu potkal všechny typy zápasníků, od wrestlerů přes boxery s KO úderem. Jones dokáže přijmout tvrdý úder i kop, Anthony Smith ho trefil tvrdým high kickem, ale s Jonem to vůbec neotřáslo. Reyes pravděpodobně zvolí taktiku tlaku v prvním kole s cílem soupeře buď ukončit nebo alespoň pořádně zranit. Pokud ale dovolí Jonesovi hrát jeho hru, nejspíše bude dalším zářezem na pažbě šampiona. I přesto, že je Jones favoritem, v MMA se může stát úplně všechno a Reyesovo resumé potvrzuje, že Jones se už dlouho neutkal s tak kvalitním bojovníkem a lehké to mít rohodně nebude.

Jak to dopadne, můžete sledovat v neděli, od 4 hodin ráno na Nova Sportu, nebo sledujte náš web, kde vám bleskově přineseme reportáž ze zápasu.

Na promo k zápasu, který se pravděpodobně zapíše do dějin MMA, se můžete podívat zde:

Zdroje:  UFC

Nejnovější články