Dariush v parádní technické bitvě vybodoval Gamrota a poslal vzkaz do trpícího Íránu

Dariush v parádní technické bitvě vybodoval Gamrota a  poslal vzkaz do trpícího Íránu Mateusz Gamrot vs. Beneil Dariush | zdroj: Profimedia

Beneil Dariush dokázal ubránit většinu Polákových pokusů a takedown a připsal si důležité vítězství v rámci lehké divize.

 

 

Američan s íránskými kořeny Beneil Dariush nepatří mezi největší hvězdy UFC. Tato skutečnost se dá nejspíše přičíst jeho velmi skromnému vystupování a nulové tendenci k trashtalku, protože se jinak jedná o jednoho z nejlepších bojovníků našlapané lehké váhy, kde k dalšímu zápasu nastoupil už se 7 výhrami v řadě.

Soupeřem mu v Abú Dhabí byl Mateusz Gamrot, bývalý šampion pérové i lehké váhy KSW, který přišel do UFC jako nadějný prospekt v roce 2020. Prohrál zde sice sporným rozhodnutím rozhodčích první zápas s Kutateladzem, ale poté potvrdil svou kvalitu čtyřmi výbornými výkony, které mu zajistily posun do první desítky žebříčku.

Vzhledem k postavení obou borců šlo tak v tomhle souboji o hodně a spekulovalo se, že vítěz bude mít velmi blízko k titulkové šanci. Ostatně Dariush už v podobné situaci byl, v únoru tohoto roku se měl utkat s Makchachevem a místo prvního vyzyvatele. Jenže se zranil a dagestánský bojovník si po jednoduché výhře nad Bobbym Greenem zajistil místo v titulové bitvě i bez Beneila.

Oba protagonisti dnešního střetnutí platí za všestranné zápasníky, kteří ale přece jen o něco více preferují boj na zemi. Zvláště Gamrot spoléhá na své tvrdošíjné single-leg strhy společně s nevyčerpatelným kardiem. A hned na úplném začátku úvodního kola se po jednom takovém strhu vrhnul. Beneil jej však v pohodě ubránil a vlastně tím předznamenal průběh celého zápasu.

Své snažení totiž Polák krátce na to zopakoval a oba fighteři skončili v divoké výměně na zemi, kde se oba snažili získat výhodnější pozici. Ani jednomu se to ale nepodařilo a zápas pokračoval opět v postoji. Podobná situace se opakovala v první rundě ještě dvakrát, přičemž Beneil několikrát neúspěšně hrozil pákou na Mateuszovu nohu. První kolo plné zajímavých grapplerských výměn tak skončilo poměrně nerozhodně, Gamrot hýřil aktivitou v podobě strhů, ale na zemi byl nebezpečnější Dariush se svými pokusy o submise.

Druhou pětiminutovku začal Polák opět aktivně, jenže jeho pokusy o strh začal Dariush bránit čím dál tím úspěšněji a vypadalo to, že začíná mít navrch i v postoji. Gamrot měl již v minulém zápase problém s obranou před kopy na tělo a Beneil byl evidentně dobře připraven, protože na Poláka s úspěchem vysílal velmi podobné útoky. Tahle runda šla jasně za Američanem.

Poslední kolo přineslo opět stejný příběh, Gamrot neúnavně chodil do nástupů na strh, které výborně kondičně připravený Dariush skvěle bránil. Přesto svým neustálým tlakem stále cítil šanci, že by zápas mohl překlopit na svou stranu. Jenže zhruba dvě minuty před koncem poslal na Beneila pravý kop na těla a ten kontroval nádherným levým hákem, po kterém „Gamer“ prakticky odletěl na zem do středu klece. Gamrot ale má nejspíše bradu ze žuly, protože se okamžitě oklepal a opět přešel do ofenzivy se svým oblíbeným takedownem. Ten se mu nakonec povedlo dotáhnout, ale Dariushe udržet na zemi příliš dlouho nedokázal a celý zápas tak skončil zase v postoji.

Beneil Dariush tak vyhrál po výborném výkonu nad nebezpečným soupeřem na body a připsal si velmi důležité vítězství, které by mu mohlo zajistit některou z dalších titulových šancí. Přímo v oktagonu poté věnoval své vítězství íránskému lidu, který v posledních týdnech bojuje protesty proti autoritářskému režimu. „Mí krajané v Íránu, vím, že trpíte. Vím, že bojujete za svobodu. Chci abyste věděli, že se za vás modlíme a milujeme vás,“ prohlásil v rozhovoru s Danielem Cormierem.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články