Krádež v Abú Dhabí? Rozhodčí darovali protežovanému O’Malleymu výhru nad bývalým šampionem

Krádež v Abú Dhabí? Rozhodčí darovali protežovanému O’Malleymu výhru nad bývalým šampionem zdroj: Getty Images

Tohle se rozhodčím opravdu nepovedlo a Petra Yana oloupili o vydřené vítězství. Američan O’Malley byl z výhry sám v rozpacích, ale vypadá to, že přijme souboj o titul.

 

Jen málokterý bojovník má v UFC takové speciální zacházení jako „Sugar“ Sean O’Malley. Americký bojovník je nepřehlédnutelný, polarizující a má velkou fanouškovskou základnu. K tomu umí ještě dobře bojovat a UFC si je velice dobře vědomo jeho marketingového potenciálu.

Proto také dostal obrovskou příležitost bojovat coby až jedenáctý muž žebříčku bantamové váhy s mužem číslo jedna – bývalým šampionem Petrem Yanem.

Není pochyb o tom, že tento zápas byl pro O’Malleyho zatím největší výzva, protože doposud byl jeho nejtěžším soupeřem Marlon „Chito“ Vera, který jej docela přesvědčivě „přejel“ hned v prvním kole. Petr Yan tak byl pasován na velkého favorita, a to i přesto, že je o hlavu menší a Sean O’Malley umí své výšky velice dobře využívat. A nakonec byla ze zápasu skvělá podívaná, která ale měla velice podivný a hořký konec.

Už od prvního kola začal Yan svého amerického soupeře tlačit, okopávat lowkicky a roundkicky, za které přidával údery. O’Malley byl v defenzívě, ale i tak se mu podařilo propašovat několik dobrých úderů, než jej dostal Yan na zem, kde na něm začal pracovat. Po chvíli se ale Sean postavil a zápas pokračoval podobným stylem v postoji. Dva ze tří rozhodčích připsali toto kolo O'Malleymu.

Druhé kolo začalo hodně divoce, O’Malley trefil Yana levačkou a dostal jej do úzkých. Jenže sibiřský bojovník je z tvrdého těsta a záhy odpověděl vlastním granátem, kterým Američana pořádně „nahulil“. Ihned pak po soupeři skočil a ve výprasku pokračoval i na zemi. Seanovi se sice po nějaké době přece jen podařilo zvednout, ale jen proto, aby jej Yan vytrestal tvrdými údery u pletiva. Na konci kola jej znovu hodil na zem a nebylo pochyb, že druhé kolo vyhrál bojovník ze Sibiře.

Třetí kolo vygradovalo ve skvělou bitku. O’Malley trefil Yana kolenem do hlavy a otevřel mu obočí, ze kterého začal ruský bojovník silně krvácet. Ten si to ale nenechal líbit a vrhl se do přestřelky. V té nakonec sežral highkick, ale nic to s ním neudělalo a vypadalo to, že takové kopačky snídá snad každý den. I tak se ale raději rozhodl pro takedown, který nakonec získal. Sean se ale znovu postavil a pořád hrozil v postoji. Třetí kolo bylo velice vyrovnané, ale teoreticky mohlo jít za O’Malleym. Tomu jej připsali i všichni tři rozhodčí.

Za normálních okolností by Yan vyhrál na body 29-28 a šel by slavit vydřené, ale zasloužené vítězství. Jenže dva rozhodčí se asi dívali na jiný zápas a přiřkli výhru O’Malleymu. Ten z toho byl sám docela překvapený a v pozápasovém rozhovoru řekl:

„Upřímně, nevěděl jsem. Myslel jsem si, že to mohl vyhrát kdokoliv. Budu se na to muset ještě podívat. Ale zápasení je nejšílenější sport na světě. Dostal jsem se tam, kde jsem ještě nikdy nebyl. To je to, co se stane, když zápasíte s bojovníkem číslo jedna na světě.“

UFC prezident Dana White už před zápasem řekl, že vítěz dostane šanci na titul a Sean tuto výzvu s rozpaky přijal:

„Upřímně, opravdu se chci na ten zápas ještě podívat. A rozhodnout se potom. Nevím, musím se na to podívat. Ale myslím, že lidi by si přáli mě vidět jako šampiona bantamové váhy, takže dáme lidem to, co chtějí.“

Tento verdikt se rozhodčím vůbec nepovedl a zápas měl objektivně vyhrát Yan. I tak ale O’Malley ukázal, že dokáže potrápit i takového zabijáka, jakým je sibiřský bojovník, a že má v bantamové divizi své místo mezi elitou.

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články