Deprese a myšlenky na konec kariéry. Poirier přiznal, čím si procházel po drtivém KO od Gaethjeho

Deprese a myšlenky na konec kariéry. Poirier přiznal, čím si procházel po drtivém KO od Gaethjeho zdroj: Foto: Getty Images

Prohry nejsou pro Dustina Poiriera ničím neznámým, sám sebe nazývá "mistrem odrazů", ten poslední byl ale opravdu těžký.

Kdo nikdy nezažil, jaké je to prohrát důležitá zápas na KO, může jen těžko pochopit, čím si po tom prochází bojovníci. Mnohdy to s sebou totiž kromě fyzických následků nese i ty psychické. Vyrovnávat se s nimi musel i Dustin Poirier, který loni v ostře sledované odvetě s Justinem Gaethjem padl po tvrdém highkicku. Celou věc pak jistě zhoršilo i to, že byl v sázce unikátní BMF pás pro největšího tvrďáka.

"Začal jsem po tom zápase chodit na terapii," přiznal Poirier v pořadu The MMA Hour. V těžkých časech se měl naštěstí o koho opřít. "Spousta lidí mi pomohla. Kamarádi, mí podnikatelští partneři tady v Lousianě, a hlavně má žena, fakt, jsem jí opravdu vděčný. Dostal jsem se do takového bodu, že být v její pozici, nevím, jestli bych to ustál."

Objevily se prý u něj velmi temné myšlenky a také s nimi spojená krize identity. "Bojování bylo pro mě všechno, byl to celý můj život. Hodnotil jsem to, kým jsem, jen na základě zápasení. Pokud nejsem fighter Dustin, tak kdo jsem?" popsal, co se mu honilo hlavou.

Svou MMA kariéru nakonec naprosto přehodnotil. "Zápasení je jen něco, co dělám. Je to součástí mého života. Bylo to vozidlo, které mě a mou rodinu dostalo tam, kde jsem potřeboval být, abych založil nadaci a mohl pomáhat lidem."

Během přípravy na zápas proti Benoitu Saint Denisovi mu prý také pomohlo omezit čas strávený online a kontakt s lidmi. Svému otci prý dokonce nezvedal telefony. Naopak do svého života zakomponoval ranní ranní procházky, během nichž si mohl srovnat myšlenky a připomenout si vděčnost za život, který žije. Vyplatilo se, Francouze nakonec dokázal knockoutovat ve 2. kole. Kamery v tu chvíli zachytily jeho kolegy z American Top Teamu, kteří se z jeho úspěchu srdečně radovali. A trochu překvapivě podobně reagoval i jeho poslední přemožitel Justin Gaethje.

Kdo ví, co by následovalo, kdyby Poirier nezvítězil. Možná by přišlo ukončení kariéry, před zápasem koneckonců naznačoval, že už se blíží. Nakonec to ale vypadá, že se "Diamant" odrazil ode dna. Šéf UFC Dana White ho zase označil za legendu a manažer šampiona lehké váhy Islama Makhacheva mu dokonce nabídl titulový zápas. Je tedy možné, že v létě o pás opět zabojuje.

Mnohem důležitější je ale to, že Dustin nalezl psychickou pohodu. "Myslím, že je důležité se otevřít a mluvit o tom, jak se cítíte. Víte, jsme v záři reflektorů vykresleni jako tvrďáci, ale jsme taky jen lidi," apeluje na ostatní. Jemu samotnému koneckonců pomohlo, když o pozápasové depresi mluvil Alexander Volkanovski, v tu chvíli si totiž uvědomil, že prochází něčím podobným a rozhodl se to řešit.

Zdroje:  The MMA Hour

Nejnovější články