Derek Brunson má od antidopingových kontrolorů nůž na krku, na oplátku zkritizoval jejich "zasekanou" aplikaci

Derek Brunson má od antidopingových kontrolorů nůž na krku, na oplátku zkritizoval jejich "zasekanou" aplikaci Derek Brunson (uprostřed) se svými kolegy z UFC | zdroj: Profimedia

Americký bojovník kritizuje antidopingovou agenturu USADA za způsob, jakým trestá neoznámení aktuální polohy atletů. Naznačil také nečestnost některých svých kolegů.

Americká antidopingová agentura, známá pod zkratkou USADA dohlíží na bojovníky UFC už od roku 2015 a za dobu vzájemné spolupráce se mnohokrát stala terčem kritiky, ať už od veřejnosti nebo i od samotných zápasníků. Jako zatím poslední se do ní pustil Derek Brunson.

„USADA musí mít úplně nejhorší antidopingový program,“ začal svůj tweet Američan, který je v současnosti na děleném čtvrtém místě žebříčku střední váhy v UFC. Následně pokračoval s důvody, které ho k takovému vyjádření vedly:

„Představte si, že se musíte starat o podnikání mimo oktagon a narychlo cestovat po celé zemi, máte rodinu a spoustu ostatních věcí. A když zapomenete aktualizovat tu jejich zasekanou aplikaci, tak je to jako byste neprošli testováním. Přitom je tady několik atletů, kteří berou zakázané látky, ale vždycky projdou.“

Jednou z hlavních podmínek úspěšného setrvání v programu USADA je být prakticky neustále k dispozici pro náhodné provedení testu na zakázané látky. K tomu je třeba, aby dopingoví komisaři věděli, kde se dotyční atleti právě nacházejí. A právě způsob nahlašování aktuální polohy je věc, která Brunsonovi vadí nejvíce. Samozřejmě je zde důvod, proč se k této problematice Derek vyjadřuje právě teď:

„Aby bylo jasno. USADA mi dala varování pro neohlášení místa pobytu. Tyhle varování mám teď dvě s tím, že když budu mít ještě jedno, tak můžu dostat stopku na dva roky,“ vysvětlil v dalším tweetu svoji současnou situaci. Skutečně, pokud zápasník nevyplní svou aktuální polohu nebo ho pověření komisaři na uvedeném místě nezastihnou, dostane varování. A pokud nasbírá tři takové v průběhu 12 měsíců, je s ním nakládáno stejně, jako kdyby užil zakázanou látku. Nedávnou nepříjemnou zkušenost s tímto pravidlem má například Yair Rodriguez, který si za jeho porušení odpykal v roce 2020 stopku na 6 měsíců.

V minulosti se měla poloha zjišťovat pomocí GPS, což však podle dalšího Derekova tweetu už nefunguje: „Kdysi to mělo lokalizaci skrze GPS, možná by bylo lepší to tam vrátit, protože to pro bojovníky fungovalo lépe.“

Věčné nahlašování místa pobytu rozhodně není nejvíce problematickou věcí týkající se antidopingového testování v UFC. Sám Derek ve svém tweetu napsal, že zápasníci, kteří si pomáhají nepovolenými substancemi, testováním bez obtíží procházejí. Velmi často se toto spojuje s bojovníky mimo USA.

„Někteří zápasníci, co žijí v Rusku, nejsou vůbec testovaní. V Thajsku taky ne. Jsou to cesty, jak to obejít. To je skutečnost. Každý, kdo jede trénovat do Ruska nebo do Thajska, tam dopuje. Berou steroidy,“ vyjádřil se v roce 2020 pod podmínkou anonymity jeden z bojovníků UFC pro server The Athletic. Problémem může být samotný proces testování. USADA samotná obvykle své komisaře mimo Spojené státy neposílá a řeší odběry a samotné laboratorní analýzy skrze subdodavatele. V praxi to tedy znamená, že například brazilského fightera bude testovat místní firma a odebrané vzorky bude analyzovat lokální laboratoř, která následně pouze pošle výsledky do USA. Asi není třeba dodávat, že tento systém s sebou nese značná rizika pro korektnost celého procesu.

Častému obviňování z užívání zakázaných látek se ale nevyhýbají ani bojovníci z USA, přičemž k dispozici mají taky několik cest, jak bezpečně proplout sítem testování. Jednou z nich můžou být právě nenahlášená místa pobytu, protože pokud fighter není k dispozici na testování pouze ve dvou případech za jeden rok, prakticky nic mu nehrozí. Navíc je počet takto zmeškaných testování čistě interní věc, která není nikde zveřejňována a podobná prohlášení, či přiznání, jako v případě Dereka Brunsona jsou velmi ojedinělá.

Přestože je zde hodně způsobů, jak můžou sportovci obcházet antidopingová pravidla v rámci UFC, a bez ukazování prstem se to zcela jistě stále děje, je třeba říct, že jde zatím o nejpropracovanější pokus o zajištění rovnějšího prostředí v MMA. UFC je jedinou velkou organizací, která bere boj proti dopingu vážně, alespoň zvnějšku. U těch menších, jako je třeba i náš Oktagon, jde minimálně v tuto chvíli o poměrně utopickou představu, zvláště kvůli enormním finančním výdajům, které jsou k zajištění něčeho takového nutné.

Zdroje:  Twitter , The Athletic

Nejnovější články