Derrick Lewis si to rozdá s talentovaným Cirylem Ganem. Vyhraje hrubá síla nebo skvělá technika?

Derrick Lewis si to rozdá s talentovaným Cirylem Ganem. Vyhraje hrubá síla nebo skvělá technika? zdroj: Getty Images

Neporažený Ciryl Gane jde do zápasu proti muži s nejvíce KO v dějinách těžké váhy UFC, Derricku Lewisovi. Ve hře bude pás prozatímního šampiona.

Na víkendovém turnaji UFC 256 konaném v americkém Houstonu, se v hlavním zápase večera představí dva těžkotonážníci – Derrick Lewis a Ciryl Gane. Obsazení tohoto zápasu slibuje velice atraktivní duel, ve kterém se bude navíc bojovat o pás prozatímního šampiona těžké váhy. Tento titul má však tak trochu pachuť křivdy vůči pravému šampionovi Francisi Ngannouovi.

Ten získal titul v březnu tohoto roku, když ve druhém kole knockoutoval legendárního Stipeho Miocice. Jaké pak bylo jeho překvapení, když UFC po třech měsících oznámilo, že bude pořádat souboj o titul prozatímního šampiona. Za normálních okolností se k prozatímním titulům přistupuje velice opatrně a až v krajních situacích, kdy šampion není schopen obhajovat svůj titul po delší čas. Jenže Ngannou držel pás pouhé 3 měsíce a navíc byl ochotný v září nastoupit do zápasu právě proti Lewisovi. Jeho rozčarování nad rozhodnutím UFC, které pravděpodobně chtělo Ngannouovi ukázat, kdo je tady pánem, tak bylo dost pochopitelné. Samo UFC se tento krok ani nesnažilo obhajovat (protože je v podstatě neobhajitelný) a zkrátka zápas s Lewisem a Ganem vyhlásilo jako titulový.

UFC tak obešlo také bývalého šampiona Stipeho Miocice, který je v žebříčku stále na prvním místě, a který z tohoto rozhodnutí také určitě není nadšený. I přes zákulisní hry UFC se ale můžeme těšit na velice zajímavý zápas. Oba bojovníci jsou totiž tak trochu přírodními úkazy.

Ciryl Gane je bezpochyby jedním z největších talentů, jaké má UFC aktuálně k dispozici. Tento 31letý francouzský obr začínal s thajským boxem a po 13 zápasech bez jediné porážky přesedlal na MMA. Svůj první zápas v této disciplíně měl teprve před třemi roky a už po třech výhrách v menší kanadské organizaci jej upsalo UFC. A Gane ukázal, že to bylo správné rozhodnutí. Také ve svých dalších šesti zápasech totiž pokaždé vyhrál a dostal se na třetí místo v těžké divizi.

Jeho soupeř Derrick Lewis za sebou takto hladkou kariéru sice nemá a několikrát se musel vypořádávat s porážkou, ale „The Black Beast“ se zlepšuje každým zápasem a zaslouženě okupuje druhou příčku v žebříčku těžké divize. Před 3 roky a jedním měsícem (když ještě Gane neměl odbojovaný ani jeden MMA zápas) porazil dokonce i nynějšího šampiona Francise Ngannoua a právě teď má za sebou sérii čtyř vítězství v řadě, takže by jejich odveta určitě dávala smysl.

Oba bojovníci upřednostňují striking, ale Ciryl Gane je přece jen komplexnější a nebojí se vzít zápas i na zem a tam ho třeba i ukončit submisí, jak už to předvedl ve svých třech zápasech. Zato Derrick Lewis si na válení na podlaze moc nepotrpí a jedná se o čistokrevného strikera s granáty v obou rukách. Z 25 vyhraných zápasů jich na KO ukončil 20 a v UFC drží rekord za nejvíce KO v těžké divizi (12).

Gane je naopak techničtějším a taktičtějším bojovníkem. Má úžasně rychlý pohyb na nohou, který místo těžké váhy připomíná lehkou a svým extrémně rychlým jabem dokáže diktovat tempo zápasu. Na svém kontě má 3 KO, ale jde vidět, že za ukončením nechodí s každou ranou jako Lewis a spíše se snaží svého soupeře vybodovat.

Jestli něco (kromě rozdávání KO) umí Derrick Lewis skvěle, tak je to zastírat svoji nebezpečnost. Tento obr totiž v oktagonu většinu času působí jako unavený a trošku i neohrabaný medvěd, kterému se vlastně ani nechce zápasit a nejraději by si lehl a spal. Klidně si nechá dát pár ran bez toho, aniž by na ně jakkoliv odpověděl a v momentě kdy takto svého soupeře ukolíbá, vyrazí do ničivého protiútoku, který většinou soupeř nečeká a často končí knockoutem.

Dá se tak očekávat, že Gane nebude chtít chodit s Lewisem do žádných přestřelek a bude se jej snažit ostřelovat z dálky, unavit jej a buďto vyhrát na body, nebo jej ukončit v pozdějších kolech. Naopak Lewis určitě půjde po knockoutu a bude Ganea tlačit a snažit se jej trefit jedním ze svých devastujících úderů. Tuto taktiku ostatně sám naprosto nepokrytě prozradil: „(Gane) má rád striking a vypadá přitom pěkně. Ale když se jej dotknu, vím, že padne. Bojujeme v mém městě, takže na něj vlítnu hned od začátku na 100 procent,“ řekl sebevědomě Lewis.

Také Gane si je vědom Lewisovy síly a nebezpečnosti, ale i tak si jako dosud neporažený bojovník věří, že tuto výzvu zvládne: „Většina fanoušků v USA očekává, že mě Derrick Lewis knockoutuje. Ale já na něj sáhnu a on na mě nikdy nedosáhne,“ poodkryl svou taktiku francouzský talent a dodal, že se mu líbí výzva, kterou Lewis představuje: „Má velkou knockoutovou sílu, ale já se ho nebojím. Je jedním z nejnebezpečnějších chlapů v těžké divizi. Je to pro mě dobrá výzva. Ale já si proti němu povedu velmi dobře,“ věří si.

Který z bojovníků si nakonec dokáže prosadit svůj styl zápasu a získá tak prozatímní šampionský pás se dozvíme na akci UFC 265 v neděli brzy ráno, souboj těžkotonážníků přijde na řadu kolem 6. hodiny.

Zdroje:  Sherdog.com , youtube - UFC

Nejnovější články