Edson Barboza chce opustit UFC: „Prosím, nechte mě jít“

Edson Barboza chce opustit UFC: „Prosím, nechte mě jít“ zdroj: Profimedia

Elitní brazilský zápasník Edson Barboza náhle požádal o uvolnění z UFC.

Edson Barboza pravděpodobně končí v UFC. Rodák z Ria de Janeira, skvělý MMA bojovník v lehké váze, který je známý především svým skvělým strikingem a neskutečnými kopy, požádal Danu Whita o rozvázání smlouvy a svou další kariéru patrně spojí s jinou zahraniční organizací. 

Barboza dlouhé roky patřil mezi elitu lehké váhy a získával jeden pozápasový bonus za druhým. Barboza neumí udělat nudný zápas a v každém z jeho představení bylo na co koukat. V UFC zápasil od roku 2010 a vybojoval čtrnáct vítězství. Evana Dunhama ukončil tvrdými kopy do žeber, Dan Hookera rozebral údery do oblasti těla, Beneila Dariushe vypnul kolenem, Rafaella Oliveiru porazil ostrými low kicky. Největší highlight své kariéry, si připsal v utkání proti Terry Etimovi na UFC 142. Po dvou minutách třetího kola ukázal své umění, když kopem z otočky, jak vystřiženém z akčních filmů, poslal Etima do bezvědomí. Jednalo se o první KO kopem z otočky v dějinách UFC a Barboza se nesmazatelně zapsal do historie bojových sportů.

Edson Barboza Edson Barboza dává KO Terrymu Etimovi | zdroj: Profimedia

K jeho smůle však vždy, když byl nablízku titulové šanci, prohrál s některým z elitních zápasníků a k šanci na šampionský opasek v UFC se tak nikdy neprokousal. Podlehl Cerronemu, Fergusonovi i Khabibovi. Poslední dva zápasy s Justinem Gaethjem i Paulem Felderem (tady však hodně těsně) prohrál a možná i proto požádal o ukončení smlouvy.

Gaethje, který sám využívá tvrdých low kicků dokonce řekl, že je Barboza nejlepší kopáč v divizi a takovou sílu v kopech nemá téměř nikdo.

Edson v neděli na Twitteru napsal, že žádá Danu Whita a Seana Shelbyho, o ukončení stávající spolupráce:

„Jsem velmi vděčný za skoro 10 let, během kterých jsem pracoval pro tuhle společnost! Do každého zápasu jsem dal to nejlepší co jsem mohl, abych udělal skvělou show pro fanoušky, ale myslím, že je čas, abych šel dál. Nemůžu čekat moc dlouho. Prosím, nechte mě jít.“

V zákulisí se spekuluje, jaké důvody ho vedly k odchodu z UFC. Možná si je sám vědom, že v nejlepší světové organizaci mistrovský pás již nevybojuje a raději zkusí štěstí jinde. V Bellatoru či asijské ONE FC nejsou v lehké váze tak kvalitní soupeři a šance uspět, je tam rozhodně větší. Navíc ve svých čtyřiatřiceti letech pravděpodobně začíná pomalu myslet na sportovní důchod a je dost možné, že mimo UFC získá lepší finanční ohodnocení.

Pokud skutečně opustí největší světové podium MMA, UFC přijde o velice atraktivního bojovníka, který bavil diváky po celém světě. Za celou redakci přejeme Edsonovi hodně štěstí a mnoho dalších sportovních úspěchů.

Zdroje:  Edson Barboza - Twitter

Nejnovější články