Fabricio Werdum, bývalý šampion těžké váhy UFC, se po dvou letech zákazu bojování vrací do klece

Fabricio Werdum, bývalý šampion těžké váhy UFC, se po dvou letech zákazu bojování vrací do klece zdroj: Profimedia

Fabricio Werdum si odpykal trest za dopingovou kauzu a o víkendu se představí na turnaji UFC 249.

Většina z vás už jistě ví, že o následujícím víkendu se konečně dočkáme dlouho očekávaného turnaje UFC 249, který bude mít opravdu nabitou kartu. My se dnes zaměříme na bývalého šampiona těžké váhy a veterána Fabricia Werduma, který se na preliminary kartě utká s Alexeyem Oleinikem. Jejich duel byl původně vypsaný až na akci s číslem 250, ale kvůli všem posunům se objeví zde.

Dvaačtyřicetiletý Werdum, který se narodil v brazilském Porto Alegre, patří k opravdu nejzkušenějším aktivním MMA bojovníkům a má za sebou neskutečně bohatou kariéru. Tento vynikající grapler začínal jako většina mladých bojovníků v jeho domovině s brazilským jiu jitsu, ve kterém začal poměrně rychle zářit a vyhrál několik regionálních soutěží.

Ve svých 22 letech se odstěhoval za svoji matkou, která žila ve španělském Madridu, a i přesto, že disponoval pouze bílým a modrým pásem, stal se poměrně záhy v BJJ mistrem světa. Černý pásek obdržel od mistra Sylvia Behringa až tři roky po tomto skvělém úspěchu.

V tu dobu už začal také poprvé koketovat s MMA, kde ihned skvěle využíval svoje zemařské schopnosti. O tom, jak skvělý Werdum na zemi je, svědčí také to, že ho do dnešního dne nikdo nedonutil odklepat a on tak v životě nezažil porážku submisí. Jeho schopností si v roce 2005 všimli ve slavné, dnes už neexistující, organizaci PRIDE.

  Fabricio Werdum Fabricio Werdum | zdroj: Profimedia

Tam dokázal Werdum během dvou let porazit taková jména jako Alistair Overeem, kterého ve druhém kole dostal do kimury nebo Alexander Emelianenko, kterého už v první rundě uškrtil arm-triangle chokem. To mu také zajistilo vstupenku do UFC, kde ho sice hned v prvním zápase na body porazil Andrei Arlovski, ale další dva duely už Werdum zvládl vítězně.

Ve čtvrtém fightu, ale nestačil na debutujícího Juniora dos Santose, který ho už po minutě a půl naprosto vypnul ostrým zvedákem na bradu. Werdum se nedokázal domluvit s UFC na nové smlouvě, a tak odešel do třetí slavné organizace Strikeforce, ve které dokázal opět submisí porazit například šampiona z PRIDE Fedora Emelianenka.

Pak sice přišla další prohra v odvetě s Alistairem Overeemem, ale paradoxně se mu po tomto zápasu opět ozvalo UFC a domluvili se na novém kontraktu, díky čemuž začalo Werdumovi nejlepší období kariéry, které po několika výhrách v řadě vyeskalovalo až do podoby duelu o dočasný titul (interim) šampiona těžké váhy.

Fabricio Werdum Fabricio Werdum | zdroj: Profimedia

Werdum v této době změnil styl a začal být neskutečným univerzálem a i v postoji je od té doby velice nebezpečný. O tom se přesvědčil také Mark Hunt, kterého Werdum v klání o dočasný šampionský pás zničil neskutečným letícím kolenem, které se stalo legendárním a ještě dlouho po zápase se objevovalo na televizních obrazovkách a kolovalo po internetu.

Werdum navíc po půl roce získal i právoplatný titul šampiona proti Cainu Velasquezovi, kterého ve třetím kole porazil guillotine chokem. Toto šťastné období by mu vydrželo možná dost dlouho, ale to by za dalších pár měsíců nesměl narazit na aktuálního držitele pásu Stipeho Miocice. Ten se s Werdumem vůbec nemazal a tvrdým KO mu po necelých třech minutách ukázal, kdo je nejlepší.

Werdum od té doby začal podávat nestabilní výkony a v roce 2018 pro něj přišel další nepříjemný úder. Po prohře s Alexandrem Volkovem byl americkou antidopingovou komisí USADA obviněn z braní zakázané látky trenbolon, který patří do skupiny anabolických steroidů. Za to mu byl udělen dvouletý zákaz bojování.

Právě nyní mu tento trest vypršel a on se tak bude pokoušet proti Alexeyi Oleinikovi dokázat, že ze svých bojových schopností nezapomněl vůbec nic. Aby vám čekání na tento zápas a celý víkendový turnaj lépe uteklo, můžete se pod článkem podívat na nejlepší Werdumova ukončení, protože všechna stojí opravdu za to.

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články