Fenomén jménem Conor McGregor - muž, který změnil MMA

Fenomén jménem Conor McGregor - muž, který změnil MMA zdroj: Profimedia

Conor McGregor se vrací do boje! Připoměňte si neuvěřitelný příběh muže, který změnil svět MMA. 

 V uplynulé dekádě jsme sledovali mnoho skvělých sportovců, kteří posouvali hranice lidských možností o pořádný kus dál. Málokdo kdo však získal tak velký ohlas, jako Conor McGregor. Irský fenomén, který z MMA vytvořil mainstreamový sport a především úspěšný milionový byznys. 

První superstar mezi bojovníky

Od práce instalatéra, po světovou sportovní celebritu během pár let? Conor McGregor od počátku věřil, že dokáže naplnit své sny a stane se zaopatřeným milionářem, který jezdí každý den v jiném autě a léta soukromým tryskáčem. Ve složitých začátcích mu pomáhala dlouholetá přítelkyně Dee Devlin, která chodila do práce, aby se Conor mohl naplno věnovat bojovým sportům. Dnes žije jako v pohádce a vychovává s McGregorem dvě děti. Od premiéry v UFC k miliónové odměně ze zápasu s Floydem Mayweatherem uplynuly pouhé čtyři roky. Tak málo stačilo, aby se z irského pobírače sociálních dávek stala globální celebrita, kterou sledují miliony lidí na všech světadílech. Trénuje s Cristianem Ronaldem, létá na utkání Bostonu Bruins, popíjí s Arnoldem Schwarzeneggerem. Jako vážený VIP host sledoval fotbalové mistrovství světa, kde se setkal i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Své aktivity směřuje do různých směrů a všude je úspěšný. Prodává vlastní značku whiskey, která se okamžitě stala prodejním hitem. Conor jednoduše zná recept na úspěch, na velmi rychlý úspěch. 

Šampiónem za 13 vteřin

Přál si hrát profesionálně fotbal, ale divoký Dublin, kde nejdete pro ránu daleko, Conora nasměroval k bojovým sportům. Pod svá křídla si bouřlivého mladíka vzal John Cavanagh, trenérský mág, který McGregora provází celou kariéru a nedávno prohlásil, že nikdy neviděl Conora, tak skvěle připraveného, jako před utkáním s Cowboyem. Conor si profesionální premiéru odbyl v roce 2007 a pět let získával zkušenosti v menších britských organizacích, než vstoupil do sledované Cage Wariors. Zde poprvé držel v rukou dva šampionské pásy najednou. Po zisku titulu lehké váhy, se na silvestra 2012 utkal se slovenským bojovníkem Ivanem Buchingerem. Ivan schytal tvrdé KO a Conor další highlight do sbírky. UFC neunikla velká popularita, kterou McGregor v Británii získal a napsalo Conora na startovní listinu turnaje UFC Stockholm. Další knockout v prvním kole a padesát tisíc dolarů k tomu. Conor potvrzoval své kvality a stoupal žebříčkem pérové váhy. Mimo jiné porazil Maxe Hollowaye a Dustina Poiriera, současné hvězdy UFC. Velký hype a především obrovské sportovní kvality vynesly Conorovi v roce 2015 vytoužený titulový zápas. Deset let neporažený šampion Jose Aldo a nová irská krev, takový zápas si UFC nemohlo nechat ujít. Do té doby nevídané promo udělalo ze zápasu dosud největší událost v dějinách MMA. Jenže v červnu se Aldo zranil a z utkání odstoupil. Short notice nabídku přijal americký wrestler Chad Mendes, ale bez tréninkového kempu nebyl ani zdaleka ve formě a prohrál v druhém kole na TKO. McGregor tedy získal prozatimní pás šampiona pérové váhy, ale to nejlepší si schoval na prosinec téhož roku. V utkání o sjednocující titul vypnul Jose Alda po třinácti vteřinách a ukončil panování brazilské legendy. Šokující knockout obletěl svět a McGregor se definitivně zařadil mezi sportovní superhvězdy. 

Válka s Diazem a zápis do historie 

“Conore McGregore, vzal jsi mi všechno, na čem jsem pracoval, ty sr*ci.” prohlásil Nate Diaz v pozápasovém rozhovoru a odstartoval rivalitu, která vyvrcholila v jednu z největších rivalit v dějinách UFC. McGregor toužil získat další mistrovský pás a z kraje roku 2016 vyzval šampiona lehké váhy Rafaela dos Anjose. Ten se však čtrnáct dní před utkáním zranil a nabídku bojovat přijal svérázný chlapík z drsného amerického Stocktonu, černý pás v jiu jitsu - Nate Diaz. Nate se právě vrátil z dovolené a neshodil by do lehké váhy, proto se bojovalo v sedmasedmdesáti kilogramech. Conor si prohru nepřipouštěl, ale Diaz byl přece jen ostřílený válečník. Diaz využil své síly a v druhém kole trefil McGregora přesným a tvrdým úderem. Otřesený Ir se již nevzpamatoval a po neúspěšném pokusu o takedown skončil pod Diazem, který ho uškrtil. Nate Diaz šokoval svět, vydělal miliony dolarů a konečně získal zájem široké veřejnosti, který si dlouho přál. Odvetu si borci naplánovali na srpen a nastoupili v životní formě. Pětikolová válka nabídla naprosto vše a právem jbývá označována jako jeden z nejlepších zápasů v historii UFC. McGregor zvítězil těsně na body a srovnal bilanci na 1 - 1. Od té doby celý svět čeká, kdy přijde rozhodující třetí zápas. Snad se dočkáme letošní rok.

Po odbočce s Diazem, Conor znovu upřel svůj zrak na sbírání titulů. V historicky prvním MMA turnaji pořádaném ve státě New York, přepsal historii. Opět potvrdil svá slova a na turnaji UFC 205 nedal svému soupeři sebemenší šanci. Šampion lehké váhy, vynikající wrestler, Eddie Alvarez utkání psychicky neustál a nechal Conora souboj ovládnout. McGregor, narovnaný jako pravítko, rozdával jeden přesný úder za druhým. Alvarez byl několikrát knockdownován a viditelně otřesen. Po třech minutách druhého kola Conor vyslal kombinaci úderů, která duel ukončila. Rodák z Dublinu se tak stal prvním zápasníkem, který držel současně dva pásy UFC.

Z boxerského ringu k souboji s ruským medvědem

Pokud někdo opravdu miluje peníze,tak je to neporažený boxerský šampion Floyd Mayweather. Nejlépe placený sportovec současnosti se vrátil ze sportovního důchodu, aby boxoval v zápase který nemá obdoby. Nejlepší boxer historie proti borci bez profesionálního zápasu? V Conorově světě není nic nemožné. Zástupci obou borců se dali dohromady a během několika měsíců postupně budovali souboj, který překonal televizní rekordy ve sledovanosti. V srpnu roku 2016 vidělo Las Vegas boxerský duel, který aktérům vydělal stovky milionů dolarů. Conorovi se podařilo přesvědčit nejen fanoušky, ale i odborníky, že najde recept a otřese světem boxu, když porazí neporaženého fenoména. Nestalo se. Prohrál v desátém kole na TKO, ostudu ale neudělal a především vydělal finanční prostředky, které neutratí ani několik příštích generací McGregorů.

Jenže sláva a peníze dokáži člověka negativně změnit. A své o tom ví i irská superstar. Conor se dopustil několika prohřešků. Opilý urážel svého fanouška, jinému zničil mobilní telefon. Skočil do klece po utkání v Bellatoru či naposledy uhodil seniora v irském baru, protože odmítl pít jeho whiskey. Největší přešlap si schoval na jaro roku 2018, kdy se svou partou napadl autobus zápasníků UFC. V něm seděl i Conorův nový nepřítel, šampion lehké váhy Khabib Nurmagomedov. Conorovi se nelíbilo, když Khabib a jeho parta uráželi Artema Lobova, dlouholetého McGregorova kamaráda a sparring partnera a chtěl se pomstít. Situaci ovšem trošku přepískl, když prohodil železný vozík oknem autobusu a opět skončil u soudu. Za mřížemi samozřejmě neskončil a tak mohlo UFC uspořádat nejsledovanější duel v dějinách - Khabib vs. McGregor. Conor se do MMA vrátil po dvou letech a přinesl vše, co UFC chybělo. Zápas prodal nejvíce pay-per-view a vysílal se do rekordního počtu států. Turnaj UFC 229 se bezesporu zapsal do historie. Khabib ukončil Conora ve čtvrtém kole, ale místo převzetí mistrovského pásu, skočil mezi diváky a napadl McGregorův trenérský štáb. Strhla se obrovská mela, do které se zapojily desítky lidí. V hale vznikl naprostý zmatek a Khabiba musela odvést až ochranka. Conor sice skončil poražen, ale na pozápasové tiskové konferenci ihned prohlásil, že se nevzdává a půjde po odvetě.

Uplynulo patnáct měsíců a král se vrátil. Zanechal zhýralého života, omezil obchodní aktivity, přestal pít alkohol. Ale především v sobě znovu nalezl potřebný oheň a touhu zápasit. Uvidíme v této dekádě další historický zápis? Irský král si brousí zuby na třetí mistrovský pás, tentokrát ve welterové váze. Svou novou pouť odstartuje v duelu s veteránem UFC Cowboyem Cerronem. Máme se na co těšit!   

Zdroje:  UFC

Nejnovější články