Jaké zápasy si nenechat ujít na premiérovém turnaji UFC v Paříži?

Jaké zápasy si nenechat ujít na premiérovém turnaji UFC v Paříži? Premiéře UFC ve Francii vévodí duel Ciryl Gane vs. Tai Tuivasa | zdroj: Profimedia

Ve Francii bylo MMA dlouho zakázáno, to už ale neplatí, a tak tam v sobotu zavítá i UFC. Které zápasy si nenechat ujít?

UFC zavítá o víkendu do Paříže, kde ještě nedávno nebyly turnaje MMA legální. Pokrok ale nejde zastavit, a tak se nakonec dostalo i na francouzské fanoušky, kteří budou moci o víkendu vidět elitní bojovníky naživo. Prelims karta turnaje UFC Paris začne v sobotu v 18 hodin našeho času a hlavní karta pak pokračuje v příjemných 21 hodin, takže tentokrát si nebudeme muset nařizovat budík na nekřešťanskou ranní hodinu. Pojďme se podívat, které zápasy si určitě nenechat ujít:

Ciryl Gane vs. Tai Tuivasa

Hlavní zápas večera obstará souboj těžkých vah, ve kterém se domácí borec Ciryl Gane utká s australským bombarďákem Taiem Tuivasou. Francouzský bojovník je v současnosti na prvním místě v žebříčku, hned za šampionem Francisem Ngannouem, který jej na začátku tohoto roku porazil na body. Tím mu vzal prozatímní titul, který Ciryl získal, když před rokem knockoutoval Derricka Lewise. Také Tuivasa, který okupuje třetí příčku v divizi, se může pochlubit Lewisovým skalpem, který získal, když jej uspal tvrdým loktem.

Tenhle souboj bude o to zajímavější, že oba borci mají úplně jiný styl. Ciryl bojuje velice technicky, opatrně a sází především na velkou rychlost a skvělý pohyb na nohou, který dělá těžkopádným soupeřům velké problémy. Tuivasa je naopak rváč s granáty v rukách. Jeho pohyb nevypadá tak ladně jako Francouzův, ale pokud se trefí, bývá obvykle po zápase. Je možné, že vítěz tohoto zápasu se utká o prozatímní titul, a tak se dá očekávat, že se borci nebudou šetřit.

Robert Whittaker vs. Marvin Vettori

Bývalý šampion střední váhy Robert Whittaker ve svém posledním zápase těsně nestačil na rivala Israele Adesanyu a zůstal tak v rámci divize mužem číslo 2. Tuto pozici by ale chtěl pro sebe italský hřebec Marvin Vettori, který už s Adesanyou také dvakrát neúspěšně bojoval a rád by si vysloužil trilogii. Vettori sází především na tlak, velice dobrý wrestling a tvrdou bradu, kterou proti Australanovi, který je vynikající postojář, bude pravděpodobně potřebovat. Whittaker je favoritem, ale rozhodně to pro něj nebude lehký zápas, protože Vettori umí být nepříjemný a dokáže si vynutit svůj styl boje.

Robert Whittaker vs Klevin Gastelum Robert Whittaker trefuje Kelvina Gasteluma svým rychlým jabem. | zdroj: Getty Images

Alessio Di Chirico vs. Roman Kopylov

Dalším italským zástupcem ve střední váze je Alessio Di Chirico, který bude chtít porazit „sibiřského divocha“ Romana Kopylova.

Di Chirico byl po třech porážkách v řadě kousek od vyhazovu, ale zachránil se skvělým highkickem, kterým knockoutoval Joaquina Buckleyho. Poté ale dostal stejnou medicínu od Abula Razaka Alhassana a další porážka by mu v očích vedení určitě moc neprospěla.

Také Kopylov nebude mít o motivaci nouzi, v UFC totiž absolvoval teprve dva zápasy a stále čeká na svoji první výhru. Oba borci jsou především postojáři, takže je velice pravděpodobné, že si to rozdají v postoji a bude z toho pořádná mela. To zřejmě očekávají i matchmakeři a proto tenhle duel do hlavní části večera.

John Makdessi vs. Nasrat Haqparast

Původně se spolu oba bojovníci měli utkat už v roce 2019. Osud jim tehdy ale nepřál, a tak se v zápase potkají až tento víkend. Kanadský veterán Makdessi vyhrál 4 z posledních 5 zápasů a teď má políčeno na německého zápasníka s afghánskými kořeny Haqparasta, kterému se aktuálně moc nedaří. Porážku utržil od Bobbyho Greena i Dana Hookera a dá se předpokládat, že udělá všechno proto, aby Makdessiho porazil. Oba borci jsou zkušení strikeři a nejspíše se tak zápas bude rozhodovat v postoji. Makdessi začínal s taekwondem, ale poté přešel na shotokan karate, ve kterém získal černý pás. Následoval kickbox, který si Makdessi zamiloval, jenže MMA bylo stále populárnější, a tak se kanadský bojovník rozhodl přeorientovat se na zápasy v kleci. Také Haqparast začínal s kickboxem, ale když uviděl MMA, propadl mu a nakonec to dotáhl až do UFC. Oba bojovníci mají na kontě 9 výher na KO a každý z nich by si určitě rád přidal do sbírky další knockout. Komu se to povede se dozvíme v sobotu večer.

Nassourdine Imavov vs. Joaquin Buckley

Tento zápas UFC dalo na prelims kartu, i když by si spíše zasloužil být v hlavní části večera. Imamov sice vyrůstal ve Francii, ale jeho dagestánská krev se nezapře a ve svých 26 letech už je na 12. místě ve střední divizi. Je komplexním bojovníkem a soupeře umí ukončit jak submisemi, tak i svými pěstmi. To se mu bude proti Buckleymu hodit, protože jde o velice explozivního striker, který soupeře ukončuje jak na běžícím páse. Je také autorem jednoho z nejlepších KO v historii bojových sportů, když v roce 2020 vypnul Impu Kasanganaye hrozivým kopem z otočky.

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články