Kola se dala do pohybu, UFC už hledá v Anglii místo pro odvetu Edwardse s Usmanem

Kola se dala do pohybu, UFC už hledá v Anglii místo pro odvetu Edwardse s Usmanem Leon Edwards brutálním kopem knockoutoval šampiona Kamaru Usmana v poslední minutě zápasu. | zdroj: Getty Images

Jedna pohádka sice skončila, ale UFC se okamžitě chytlo dalšího příběhu a hodlá uspořádat odvetu, která by mohla bořit rekordy v návštěvnosti.

Kamaru Usman o víkendu natahoval ruku po 16. vítězství v UFC, čímž by vyrovnal rekord legendárního Andersona Silvy v nejdelší vítězné sérii a upevnil svůj statut nejlepšího aktuálního MMA bojovníka napříč všemi vahami. Pak plánoval zkusit štěstí o dvě váhy výše a ukořistit titul i v revíru Jiřího Procházky. 

Jenže 52 vteřin před koncem zápasu skvěle načasovaný kop Leona Edwardse všechno změnil. Usman šel po něm bezvládně k zemi a jeho velkolepé plány se rázem rozplynuly. Příběh se namísto výletu o dvě váhové divize výš stočil k tak trochu nečekanému třetímu dílu zápasové trilogie. To Dana White ostatně o pár minut později na tiskovce potvrdil a dokonce v žertu nadhodil jako dějiště stadion ve Wembley, druhý největší v Evropě.

"Tohle bude strašně velká věc nejen pro Velkou Británii ale i pro Evropu. Uděláme to v hlavním anglickém vysílacím čase," rozplýval se hlavní muž UFC na tiskovce po včerejší show DWCS. "Právě teď se díváme na všechny možnosti, na všechna možná místa v Anglii. Ne jen na Londýn, hledáme všude. V Anglii je hodně zákazů a dalších věcí, se kterými se tam musíme popasovat, ale dneska jsme na tom pracovali."

MMA je ve Velké Británii momentálně na vzestupu, o čemž se UFC přesvědčilo, když tam letos v březnu po dlouhé době uspořádalo turnaj. White byl tak nadšený, že neplánovaně přidal další na červenec. A po hvězdách jako je Paddy Pimblett, Molly McKann, Tom Aspinall či Paul Craig se teď šokujícím vítězstvím do nebe katapultoval také "Rocky" Edwards, když se stal teprve druhým šampionem UFC z britských ostrovů.

"Udělali jsme Fight Night (menší turnaj, pozn. red) v O2 aréně a vyprodal se během pár minut, tak si představte, co můžeme udělat s tímhle. Bude to tam masivní záležitost," maluje si White, který se prý se svou organizací původně nechtěl do Anglie v dohledné době vracet.

Zmiňovaný stadion ve Wembley má kapacitu 90 tisíc míst, mohl by tedy s přehledem stanovit nový rekord v návštěvnosti, ten dosud s počtem 57,127 drží UFC 243 v Austrálii. White už se ale několikrát nechal slyšet, že v Anglii kvůli častým výkyvům počasí nehodlá riskovat a pořádat turnaj pod otevřeným nebem. Třeba se ale tentokrát nechá přesvědčit.

Co se týče Leona, nový šampion je prý připraven pás obhajovat, podle šéfa ho ale doma v Anglii čekají nejprve pěkně turbulentní týdny, kdy se bude věnovat mediálním povinnostem. "Hodně věcí se změní, když získáte pás, takže se teď promění celý jeho svět, ale on je na to připraven."

Pro svého nového šampiona má White jenom slova chvály: "Byl to někdo, kdo neměl nic než jenom smůlu. A jedna z věcí, o kterých nemluvíme, je, že ten kluk přijal dvakrát nebo třikrát zápas s Khamzatem, který tehdy ani nebyl v žebříčku. Zasloužil si to, byl ochoten bojovat s kýmkoliv, kdykoliv a kdekoliv. Jen měl prostě fakt velkou smůlu."

Špatně na tom ale není zřejmě ani poražený Usman. "Mluvili jsme, má dobrou náladu," prozradil šéf UFC. "Samozřejmě chce opravdu hodně odvetu, ale taky řekl – Nemůžu ti ani říct, jak velká tíha ze mě spadla."

Pokud se odveta uskuteční, bude padlý šampion nastupovat jako favorit, po většinu zápasu měl totiž nad Edwardsem navrch. Otázkou ale je, jak mu inkasované KO otřese psychikou. Už jsme totiž v minulosti několikrát viděli, že se v bojovnících po tvrdé porážce něco zlomilo a už nikdy nedosahovali takových úspěchů.

Zdroje:  Tisková konference UFC

Nejnovější články