Na odvetu čekal "Rocky" 7 dlouhých let. Podaří se mu napodruhé zdolat "Nigerijskou noční můru" a usedne na trůn UFC?

Na odvetu čekal "Rocky" 7 dlouhých let. Podaří se mu napodruhé zdolat "Nigerijskou noční můru" a usedne na trůn UFC? Kamaru Usman | zdroj: Profimedia

Odvety mají své kouzlo, obzvlášť, pokud se uskuteční po několika letech a oba bojovníci od prvního zápasu neprohráli. Oplatí Leon Edwards porážku "neporazitelnému" Kamaru Usmanovi?

Britský vyzyvatel Leon "Rocky" Edwards se konečně dočkal a utká se o titul welterové divize (77,1 kg) s "Nigerijskou noční můrou" Kamaru Usmanem.

Oba se velice dobře znají, utkali se už v roce 2015. Edwards tehdy přivítal Usmana v UFC a byl z toho skvělý zápas. Edwards byl sice lepší v postoji, ale Nigerijec předvedl skvělý wrestling a britského bojovníka dokázal uválet na zemi, což mu zajistilo vítězství na body.

Pro Edwardse to byla skvělá lekce a mladý bojovník pochopil, že na té nejvyšší úrovni to jen v postoji nepůjde. Začal proto usilovně studovat wrestling i grappling a záhy se ukázalo, že jeho úsilí nese ovoce, protože hodit ho na zem se stalo pro soupeře téměř nemožné.

„Sedm let jsem se na to soustředil. Zlepšoval jsem se a dostával se do situací, kde si to moc neužívám, což byl wrestling a grappling. Dokonce i můj mentální stav se změnil a také to, jak moc tomu dneska rozumím. A od té doby jsem neprohrál,“ hodnotí změnu přístupu sám Edwards.

Aktuálně má Leon na kontě 9 výher v řadě. Kamaru byl ale ještě o dost aktivnější, vyhrál 13 zápasů, z toho 6 titulových, v nichž čelil těm nejlepším bojovníkům z welterové divize.

„Věděl jsem, že nakonec, pokud oba dva nepřestaneme vyhrávat, se znovu potkáme. A když ten čas nastane, vím, že budu připravený a bude to úplně jiný výsledek než v tom prvním zápase,“ věří si na vítězství Edwards.

Také Usman prozradil, že s odvetou počítal. „Uvnitř jsem věděl, že v budoucnu se s tímhle chlapem budu muset znovu utkat.“ Zároveň ale na "Rockyho" nešetří chválou a určitě ho nebere na lehkou váhu. „Leon je ten největší a nejzlejší týpek ve welterové divizi. Znamená pro mě největší ohrožení. Ale jako šampion je moje práce mu ukázat, že jeho čas ještě nenadešel.“

Usmanovo sebevědomí je opodstatněné, lepší se s každým zápasem a z čistokrevného wrestlera se pod vedením Trevora Wittmana stal komplexní bojovník, který je pro soupeře hrozbou i v postoji. Ukončení Jorgeho Masvidala zadním direktem bylo doslova umělecké dílo.

„Jestli do toho dáváte úsilí každý den, dostáváte příležitost být o procento lepší, než jste byli včera. A já z toho těžím,“ prozradil Kamaru svůj recept na úspěch.

Dominantnímu šampionovi nahrává také jeho zápasová aktivita. Za poslední 3 roky dokázal pětkrát obhájit svůj pás proti těm nejlepším v divizi, zatímco Leon se za stejné období podíval do oktagonu jen dvakrát. Nebyla to však jeho vina, spíše se jednalo o neuvěřitelnou smůlu. Jeho zápasy byly (většinou kvůli covidu) zrušeny celkem šestkrát, a když už bojoval s Belalem Muhammadem, píchnul jej nechtěně do oka, takže byl zápas ukončen bez výsledku. Nakonec aspoň odbojoval 5 kol s Natem Diazem, kterého porazil a chtěl se utkat s velkým rivalem Jorgem Masvidalem, který ale ze zápasu kvůli zranění vycouval.

UFC si ale řeklo, že smolař Leon si s devíti vítězstvími v řadě titulovou šanci přece jen zaslouží a o víkendu se tak na turnaji UFC 278 konečně dočká vytoužené titulové šance.

„Tentokrát budu připraven,“ věří si. „Mám zkušenosti ve wrestlingu, chápu, že je to součástí MMA a půjdu tam, abych mu ublížil. On není tím, co chce, aby mu každý věřil, že je nezranitelný. A opravdu věřím, že po UFC 278 budu šampionem UFC.“

Zdroje:  YouTube UFC

Nejnovější články