Usman myslí útok na titul v polotíze vážně a dal by mu přednost před Chimaevem. Nežertuju, vzkazuje pochybovačům

Usman myslí útok na titul v polotíze vážně a dal by mu přednost před Chimaevem. Nežertuju, vzkazuje pochybovačům Kamaru Usman si poměřuje bývalého šampiona polotíhy Jana Blachowicze a malý oproti němu rozhodně není. | zdroj: Profimedia

Vypadá to, že ve své váhové kategorii nemá Kamaru Usman konkurenci, a tak začíná pokukovat po výzvách výše, láká ho titul v divizi do 93 kg.

Tento víkend čeká šampiona welterové váhy UFC (77,1 kg) Kamaru Usmana další obhajoba titulu, v pořadí už šestá, divizi kraluje od roku 2019. Jeho neporaženost trvá ještě déle, prohrál jen ve svém druhém profesionálním zápase před 9 lety.

Na druhou stranu oktagonu se tentokrát postaví Leon Edwards, ani on není zvyklý prohrávat. Posledním, komu se ho podařilo v UFC přebodovat, byl právě Usman. Oba od té doby ušli pořádný kus cesty, Angličan s jamajskými kořeny bude přesto do odvety nastupovat jako obrovský outsider. Není se čemu divit, úřadující šampion jako by neměl slabiny.

Možná proto už Usman kouká za horizont. Aktuálně vévodí oficiálnímu žebříčku bojovníků napříč všemi váhovými kategoriemi a jeho jméno se kloňuje v debatách o nejlepším bojovníkovi v historii welterové divize, jenže to urostlému šampionovi nestačí. Sám si nejspíš ve svých 35 letech uvědomuje, že na vrcholu sil nebude věčně, a rád by se tedy do dějin MMA zapsal něčím opravdu velkým.

Nejprve volal po souboji s fenomenálním boxerem "Canelem" Alvarezem, tam šlo ale spíš o vidinu tučné výplaty a naštěstí zájem fanoušků nebyl tak velký, aby se promotéři rozhodli utkání zrealizovat. Usman tedy začal uvažovat o přechodu do vyšší váhové kategorie, aby se zařadil do elitního klubu dvojitých šampionů. Za normálních okolností by štěstí zkusil ve střední váze (83,9 kg), jenže té aktuálně kraluje jeho kamarád Israel Adesanya a nevypadá to, že by se měl v dohledné době trůnu vzdát. Kamaru si ale věří i na polotěžkou váhu (93 kg), kde aktuálně vládne Jiří Procházka.

Jestli na přesun o dvě váhové kategorie výš skutečně dojde, zatím není jasné. Dana White se totiž před pár dny nechal slyšet, že pokud Khamzat Chimaev porazí Nathana Diaze, dají mu nejspíš šanci zabojovat o titul.

"Myslím, že každý další můj zápas bude gigantický," nechává si Usman otevřené dveře, ale zároveň nezastírá, čemu by on sám dal přednost. "Už jsem řekl, že chci pás v polotěžké váze. Pro spoustu lidí to zní šíleně, ale dost věcí se zdá být šílených, než se uskuteční. Po tomhle vítězství si sednu s Danou Whitem a probereme to."

Kamaru má pravdu, jeho nápad se zdá být přinejmenším hodně odvážný. Šampion polotěžké divize Jiří Procházka mu sice vzkázal, že v jeho divizi to nebude mít tak snadné, jak si možná myslí, ale zároveň dodal, že na váhové kategorie nevěří a Usmana by bral jako výzvu. A Nigerijec novináře na tiskovce před víkendovým UFC ujistil, že svůj nápad myslí vážně.

"Vy si myslíte, že kecám? Většinou se směju, když si dělám srandu, ale já si ji nedělám. Všichni si mysleli, že jsem si jen tak hrál i s tou situací okolo Canela. Nehrál. Opravdu jsem ten zápas s ním chtěl. Tehdy to nedopadlo a kdo ví, co přinese budoucnost, ale ten pás polotěžké váhy... Neříkám, že bych přejel celou divizi, nechápejte mě špatně, ale myslím, že na špici bych to mohl zvládnout."

Váhu by prý žádnou přibírat nemusel. Lidé podle něj nechápou, jak velkou sílu má. Nutno uznat, že ve welterové váze působí oproti svým konkurentům obrovským dojmem a ani při nedávném "přátelském" staredownu s Janem Blachowiczem za bývalým šampionem polotěžké divize nijak výrazně opticky nezaostával. Bylo by tedy určitě zajímavé sledovat, jak by si s většími chlapy poradil, byť by někteří bojovníci, kteří si tam brousí zuby na titul, určitě proti jeho loupežnému výpadu protestovali.

Zdroje:  Tisková konference UFC

Nejnovější články