UFC má nového krále! Podceňovaný „Rocky“ brutální kopačkou knockoutoval Usmana v poslední minutě

UFC má nového krále! Podceňovaný „Rocky“ brutální kopačkou knockoutoval Usmana v poslední minutě Leon Edwards brutálním kopem knockoutoval šampiona Kamaru Usmana v poslední minutě zápasu. | zdroj: Getty Images

Leon Edwards ukončil nadvládu do té doby neohroženého šampiona Kamaru Usmana, když jej v poslední minutě vypnul šíleným highkickem.

Nic netrvá věčně, ani nadvláda do dneška neohroženého šampiona Kamaru Usmana. Ten musel svůj titul nečekaně odevzdat britsko-jamajskému bojovníkovi Leonu Edwardsovi, který jej knockoutoval v pátém kole brutálním highkickem.

Většina fanoušků i bojovníků oceňovala kvality Leona „Rockyho“ Edwardse, ale jen málokdo věřil, že by skutečně mohl porazit tak dominantního šampiona, jakým je americko-nigerijský bojovník Kamaru Usman. Ten nastupoval do zápasu jako favorit a není se co divit. Welterovou váhu v podstatě ovládl a svůj šampionský pás uhájil před těmi nejlepšími zabijáky. K úplnému „vyčištění“ divize mu ještě chyběla výhra nad Edwardsem, kterého ale porazil na body už před sedmi lety.

Už první kolo zápasu bylo velice zajímavé. Po krátké „oťukávací“ výměně v postoji natlačil Usman Edwardse na klec, v úmyslu dostat jej na zem. Jenže Leon si udělal domácí úkol ve wrestlingu a nejen, že se nenechal hodit, ale sám šampiona zaskočil a povalil jej na zem rovnou do mountu. Ve snaze dostat se ze špatné pozice se Usman pod Edwardsem protočil a nabídl mu záda, která britský bojovník s radostí vzal a zamkl šampiona do body trianglu. Odtamtud se jej snažil uškrtit, ale šampion dokázal škrcení dobře bránit a z nebezpečí jej vysvobodil konec kola.

Ve druhém kole chtěl Usman ukázat, že nepovedený začátek byla jen náhoda, a že on je tady pořád pán. Zatlačil tedy Edwardse ke kleci a pustil se do něj pěstmi. Leon dokázal zachovat klid a nedostal se do větších potíží, ale tempo zápasu diktoval šampion. Ten jej na konci kola dokázal i vzít na zem, kde jej posledních 20 vteřin trápil.

Třetí i čtvrté kolo probíhalo velice podobně. Leon byl poměrně pasivní a couval před Usmanem, který jej pomocí úderů tlačil na klec, kde se jej snažil brát na zem, což se mu místy dařilo, ale nikdy ne na dlouho.

„Rockyho“ trenéři už začali bít na poplach a neskrývali před svým svěřencem, že pokud něco neudělá, titul mu proklouzne mezi prsty. „Musíš začít pořádně boxovat,“ křičel na něj jeho kouč. Na druhé straně v Usmanově rohu vládl klid a spokojenost s vývojem zápasu. „Vedeš si skvěle, jen nesmíš udělat žádnou chybu,“ říkal mírným tónem Usmanův trenér Trevor Wittman. Jenomže jakoby to zakřikl a právě jedna jediná chyba stála šampiona jeho titul.

Na začátku pátého kola bylo Leonovi jasné, že musí Usmana ukončit, jinak se stane jen dalším jménem na jeho seznamu poražených. Šampion znovu zatlačil britského vyzyvatele ke kleci a zdálo se, že už si poslední část zápasu pohlídá. Jenomže Leon Edwards z v poslední minutě vytáhl z rukávu eso, kterým šokoval všechny diváky. Naznačil zadní direkt, kterému Usman uhnul přesně do dráhy následného highkicku. Edwardsova holeň dopadla přesně na čelist šampiona a ten se skácel k zemi. Britskému bojovníkovi bylo jasné, že další rány nejsou potřeba a ani se o ně nesnažil. Rozhodčí zápas okamžitě ukončil a Edwards jenom zvedl ruce nad hlavu a slavil vítězství.

„Všichni jste tvrdili, že to nedokážu. Podívejte se na mě teď! Kop do hlavy. Mrtvý. Tak to je,“ křičel emocionálně Edwards do mikrofonu po zápase.

„Jsem na to takhle stavěný. Bojuju dokud nezazní závěrečný gong! Podívejte se na mě teď! Říkal jsem vám, že to dokážu. Pound-for-pound šampion? Ten pás nenáleží nikomu!“ narážel Edwards na skutečnost, že právě porazil šampiona, který byl mnohými považován za nejlepšího bojovníka bez rozdílu vah. Král je mrtev, ať žije král!

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články