Jako hladový lev. Ex-šampion Charles Oliveira se již oklepal z těžké porážky, v sobotu se vydá na lov

Jako hladový lev. Ex-šampion Charles Oliveira se již oklepal z těžké porážky, v sobotu se vydá na lov zdroj: Profimedia

Charles Oliveira se po více než půlroční pauze vrací do hry, na turnaji UFC 289 udělá první krok na cestě za ztraceným titulem.

Mezi UFC šampiony se Charles Oliveira (33-9) zařadil v roce 2021, když ve druhém kole smazal Michaela Chandlera. Titul dvakrát obhájil, pak se ale na vrchol lehké divize probojoval Islam Makhachev, který jeho spanilou jízdu ukončil. Oliveira si souboj nerad připomíná, dokonce se prý ani nepodíval na záznam. “Pokud se jedná o poslední zápas – neviděl jsem ho,” řekl novinářům na tiskové konferenci před sobotním turnajem. “Nebyl jsem to já, nedostal jsem se do zápasu.” Podobné pocity přitom ještě nikdy nezažil, celá situace se mu špatně vysvětluje.

Po těžké prohře si chtěl trochu vydechnout, sundat nohu z plynu. “Potřeboval jsem si prostě odpočinout a být s mojí rodinou.” A jelikož si odpustil zpětnou analýzu zápasu, nic si z něj neodnesl, což sám přiznal v odpovědi na jednu z otázek.

 

Skoro se zdá, že se rozhodl vytěsnit prohru z hlavy a už se k ní nikdy nevracet. Jde zkrátka o uzavřenou kapitolu. “Teď je tu jiný Charles,” řekl s tím, že nyní už je konečně správně nastaven. “Uvidíte Charlese, kterého dobře znáte, který prahne po vítězství jako hladový lev během lovu.”

Jako někdejší šampion nyní nemá nárok na lehké soupeře, v kleci se srazí s rozjetou mašinou jménem Beneil Dariush (22-4-1). Nejde o žádného zelenáče, v UFC už působí skoro deset let. Od roku 2018 je navíc neporažen, nyní má osm zelených políček v řadě a skalpy velikánů jako je Tony Ferguson či Mateusz Gamrot. A jelikož si libuje v grapplingových výměnách, je zaděláno na atraktivní duel.

Sebevědomí Dariushovi rozhodně nebychybí. Na tiskové konferenci totiž prohlásil, že by s Oliveirou minimálně v devíti z deseti případů vytřel podlahu, pokud by se zápas odehrával na zemi. “Jsem všestranný MMA zápasník,” reagoval na to Brazilec, přičemž zdůraznil, že nejde o grapplingový zápas. “Pokud tak věří svému jiu-jitsu, tak má tři kola na to, aby mě dostal na zem. Pak se uvidí.”

Dariush se v týdnu nechal slyšet, že mu UFC přislíbilo pozici titulového vyzyvatele, pokud se mu na usměvavého Brazilce podaří vyzrát. A to samé očekává Oliveira, jenž se pomalu chystá na odvetnou akci proti Makhachevovi. “Vítěz sobotního zápasu půjde o titul. Jsem na řadě!”

Závěrem se sluší poznamenat, že je zápas vypsán pouze na tři kola, což je pro Oliveiru lehce neobvyklé. Na 15 minut se naposledy připravoval koncem roku 2020, když se chystal na duel s Fergusonem. Novináře však ujistil, že by klidně zvládl i pětikolový tanec.

Zdroje:  UFC - YouTube

Nejnovější články