Je to trochu stupidní. Vracející Kevin Lee si stěžuje na turnaje v tiché centrále UFC

Je to trochu stupidní. Vracející Kevin Lee si stěžuje na turnaje v tiché centrále UFC Daniel Rodriguez - Kevin Lee | zdroj: Profimedia

Bývalý titulový vyzyvatel Kevin Lee se tento víkend opět představí v UFC. Pro návrat by ale evidentně ocenil lepší diváckou kulisu, než jakou dokáže nabídnout místo konání turnaje - studio UFC Apex.

Když v roce 2020 naplno propukla koronavirová epidemie, profesionální sport byl jedním z mnoha odvětví každodenního života, které se prakticky zastavilo. A týkalo se to samozřejmě také největší MMA organizace na světě. V období od března do května bylo zrušeno pět naplánovaných turnajů a nevypadalo to, že by mělo dojít v blízké budoucnosti k nějaké změně. UFC ale dokázalo najít cestu, jak i v nelehké době rozjet svůj provoz prakticky naplno – začali pořádat turnaje za zavřenými dveřmi ve své centrále v Las Vegas v tzv. Apexu a na ostrově Yas ve Spojených arabských emirátech. Když pak v roce 2021 epidemie a s ní spojené restrikce z velké části utichly, UFC se z Emirátů prakticky stáhla. Pořádání turnajů v komorním Apexu se ale stalo od té doby standardem, který trvá do dnešních dnů.

Jeden takový turnaj nás čeká už tuto sobotu a představí se na něm taky „ztracený syn“ Kevin Lee. Tento bývalý titulový vyzyvatel v lehké váze byl z UFC vyhozen v roce 2021 a útočiště našel v projektu Khabiba Nurmagomedova, organizaci Eagle FC, jenž se v té době pokoušela dostat na americký trh. Po třech turnajích v USA ale Eagle FC své snažení vzdala a v tichosti se vytratila zpátky do Ruska a Kevin zůstal bez angažmá. Na počátku letošního roku se pak vrátil zpátky do UFC, přestože se kdysi se svými šéfy nerozešel v dobrém, k čemuž mohl přispět fakt, že Lee nechodí pro pádné slovo daleko. A to předvedl i na tiskové konferenci před sobotním turnajem, kde se utká s nebezpečným Rinatem Fakhretdinovem.

Nebral si totiž servítky při odpovědi na otázku, jestli by radši nebojoval ve vyprodané aréně:

„Nebudu lhát, přál bych si, aby to bylo před větším počtem diváků. Nevím, kolik lidí bude v APEXu, ale je to tak trochu stupidní. Nevím co tím sledujou, jestli mi rozumíte. Pandemie skončila. Nevím, jestli to všichni zachytili, jestli dostali tu zprávu, ale pandemie je pryč. Nevím, co furt děláme tady.“

Turnaje v Apexu jsou sice od konce pandemie přístupné také fanouškům a podle všeho by toto studio mělo mít kapacitu až 1500 lidí. Obvykle ale UFC prodá lístků mnohem méně a při zápasech je tak takřka nulová atmosféra, přičemž jediné doprovodné zvuky obstarávají bojovníci a jejich týmy.

"Chápu, že je to o penězích, ale je to trochu hloupé. Je to úplně jiná energie, když tisíce a tisíce lidí skandujou. Je to úplně jiný pocit… Přál bych si, aby to tak bylo, ale udělám co je třeba i tak. Půjdu tam v sobotu před 200, 300 zazobanců, kteří mě chtějí vidět cedit krev a to my doručíme,“ dodal poté Kevin s narážkou na finanční stránku věci, která je nejspíše hlavním důvodem pokračujících akcí v Apexu. UFC se tak může zbavit velké části výdajů na produkci, které by jinak musela vynaložit na přesuny lidí a materiálu nejen po USA, ale taky po celém světě. A jen málo co je pro velké společnosti tak atraktivní jako výdajové škrty. Navíc si slušně přilepší i díky těm nižším stovkám platících diváků v Apexu. Lístek na tyto turnaje se v současnosti prodává za 1750 dolarů za osobu (přes 38 tisíc korun), což už těch několik fighterů se základním platem 10 tisíc dolarů za zápas v klidu pokryje.

Škoda Apexu je nejen kvůli atmosféře, jejíž absence je silně patrná i z televizního přenosu. Hodně se tím také snižuje například šance na uspořádání turnaje UFC v České republice. Toto domácí útočiště totiž obslouží velkou většinu akcí nižší kategorie UFC Fight Night, jenž by právě dávaly smysl pořádat i v tuzemsku.

„Měli bychom být ve vyprodaných arénách nacpaných šílejícími fanoušky. A bohužel budeme muset začít znovu cestovat do všech těch měst, ale je to tak správně. Tohle tady je jednoduché, líné, příjemné a doteď to bylo super. Ale snad už s tím bude konec,“ řekl k využívání Apexu sám šéf Dana White. Jenže tento citát bohužel pochází z tiskové konference po UFC 260, které se uskutečnilo už v březnu 2021. Restrikce kvůli pandemii od té chvíle skutečně víceméně zmizely, turnaje z tichého studia ale stále zůstávají. A nevypadá to, že by se na tom v nejbližší budoucnosti mělo něco změnit.

Zdroje:  mmafighting.com , ufc.com , bloodyelbow.com

Nejnovější články