Khabib chtěl s Eagle FC udělat díru do světa. Ambiciózní projekt ale zřejmě skončí v propadlišti dějin

Khabib chtěl s Eagle FC udělat díru do světa. Ambiciózní projekt ale zřejmě skončí v propadlišti dějin Hasbulla s krajanem Khabibem Nurmagomedovem, těžko říct, kdo je slavnější... | zdroj: Profimedia

Slavný Dagestánec se před více než rokem stal promotérem vlastní organizace Eagle FC. Velké plány na expanzi však nahradil rádiový klid, přerušovaný pouze výčitkami ze strany jimi podepsaných zápasníků.

 

 

 

S velkou slávou oznamoval na konci roku 2021 Khabib Nurmagomedov vstup své organizace Eagle FC na americký trh. Připravoval se první galavečer v základně  na Miami, byla vytvořena nová divize do 165 liber (74,8 kg), odhaleno první velké jméno v podobě bojovníka Kevina Leeho a spekulovalo se o příchodu dalších, například Juniora Dos Santose.

„Mám spoustu znalostí a můžu je sdílet s hodně lidmi. Můžu vytvořit příjemné prostředí pro hodně bojovníků z celého světa. Právě teď vytváříme nový systém. A vy všichni se brzy dozvíte více o téhle platformě, kde zápasníci budou šťastní. Šťastnější, než v ostatních organizacích. Nic proti našim velkým bratrům, ale tenhle byznys se musí posunout,“ nechal se tehdy slyšet sám Khabib.

Znělo to skutečně nadějně a i u nás v redakci jsme měli od nového hráče na poli MMA organizací velká očekávání. Nová divize 165 liber, po které zvláště v minulosti volalo spousty zápasníků, příslib férovějšího rozdělování zisku a hlavně osoba samotného Khabiba, který je stále jednou z nejznámějších figur celého sportu.

Organizace Eagle FC nebyla Khabibem vybudovaná od píky, jde o přebrandovanou regionální ruskou Gorilla FC, kterou bývalý šampion koupil na konci roku 2020 a přejmenoval podle své přezdívky „Orel“. A jak již bylo řečeno, na konci roku 2021 byla oznámena expanze na americký trh, kde Eagle FC našlo domov ve FLXcast aréně v Miami. První galavečer se odehrál již v lednu a hlavním tahákem měl být zápas Tyrona Sponga s Antoniem „Bigfoot“ Silvou. Souboj boxera s postarším zápasníkem, který v posledních letech našel upřímnou zálibu v nechávaní se brutálně knockoutovat asi nebyl pro úvodní turnaj nejlepší volbou, což nejspíše napadlo také někoho z organizátorů a Silvu nahradil zkušený Kharitonov.

První turnaj se tak nakonec dal označit za relativní úspěch, akce dostala, opět hlavně díky Khabibovi, velký mediální prostor, k tomu hvězdný komentátorský tým Chael Sonnen, Henry Cejudo, Kamaru Usman nebo Felicia Spencer a vše vypadalo velmi nadějně. Ve stejném duchu se v zásadě odehrály také další dva turnaje, březnový Eagle 46, v němž se střetli dva UFC veteráni Kevin Lee a Diego Sanchez a Eagle 47 s fightem Junior Dos Santos vs. Yorgan Castro. Sportovně to zvláště v hlavních zápasech nebylo vždy úplně ideální, navíc Dos Santos se nepříjemně zranil, leč nějak se začít musí. Jenže květnový turnaj byl tím posledním galavečerem, který mladá organizace na americké půdě doteď uspořádala.

Od té doby se kolem Eagle FC prakticky nic neděje. Organizace sice stále pořádá turnaje v Rusku a v přilehlých zemích, prakticky jde ale o návrat k regionálním akcím bez velké odezvy v zahraničí. Jedinými zajímavějšími zprávami byly občasné komentáře jejich vlastních zápasníků.
„Po 7 nebo 8 měsících problémů získat zápas pod Eagle FC, mi dovolili odstoupit od exkluzivní smlouvy, kterou jsem s nimi podepsal, takže si můžu najít práci jinde,“ napsal například UFC veterán Cody Gibson, který nastoupil v organizaci k jedinému zápasu v lednu 2022.

Větší ohlas ale vzbudila hlavní hvězda Eagle FC, Kevin Lee. Američan v listopadu minulého roku zveřejnil na twitteru následující zprávu: „Možná by byl Khabib radši, kdybychom to řešili veřejně?“ Svůj tweet sice velmi rychle smazal, ale v následujících rozhovorech přiznal, že má s Eagle nějaké problémy týkající se jeho výplaty. A nejspíše také nemožnosti dostat další zápas, kvůli čemuž si bude muset s Khabibem velmi vážně promluvit. Těžko říct, jestli jejich rozmluva tváří v tvář proběhla, ale před pár dny Kevin přiznal, že si hledá nové angažmá.

A do toho přišla na začátku tohoto roku zpráva, že se Khabib rozhodl opustit svět MMA ve všech svých dosavadních rolích. Probíral se hlavně jeho konec jako trenéra, ale je třeba tyto zkazky, zčásti potvrzené samotným Nurmagomedovem, vztáhnout i na promotérství Eagle FC.

Kde se tedy stala chyba? Co zapříčinilo, že plány na vybudování mezinárodní organizace ztroskotaly? Důvodů může být hned několik.

Tím prvním může být finanční stránka celé věci. Není sice jasné, kdo konkrétně kromě Nurmagomedova za organizací stál, ale je dost dobře možné, že po třech velkých akcích v USA mohly zkrátka vyschnout finanční toky. Rozhodně nepomohl výběr obskurního hlavního sponzora, technologické firmy Saitama stojící za kryptoměnou a tokenem stejného jména. S touto firmou podepsala Eagle FC v březnu 2022 víceletou smlouvu. K tomu navíc Khabib zakázal ve své organizaci jakékoliv sponzory z řad sázkových kanceláří.

Spekulovalo se, že za Eagle FC můžou stát velké peníze z blízkého východu, případně peníze oligarchů. Nejsou však proto žádné hmatatelné důkazy a jestli se na celé expanzi podílel z velké části finančně sám Khabib, mohlo mu rychle dojít, že to tak dál nepůjde.

Druhým aspektem neúspěchu mohlo být personální složení. Prezidentem Eagle FC se stal (a dodnes je) Khabibův bratranec Shamil Zavurov, zatímco výkonným ředitelem se stal jeho další blízký přítel Rizvan Magomedov. Když odhlédneme od jejich malé zkušenosti při zastávání těchto pozic, zbydou nám jejich mírně řečeno velmi vřelé vztahy s Ramzamem Kadyrovem. Toto spojení, platící do jisté míry i o samotném Nurmagomedovi mohlo být rozhodně problematické v pořádání akcí na půdě USA, ať už v organizačních, legálních nebo finančních důsledcích. A to všechno zesíleno ruskou agresí na Ukrajině, kterou Kadyrov hlasitě podporuje. Jestli byla pozitivní nebo negativní všudypřítomnost šedé eminence nechvalně známého manažera Aliho Aliabdezize, posuďte už sami.

Třetím problémem, proč uchycení v USA nevyšlo, byl nejspíše sám Khabib. Tomu stále více času ubírala trenérská role, v níž dovedl k titulům Islama Makchacheva a Usmana Nurmagomedova. Na roli promotéra tak zkrátka už neměl dostatek prostoru. A ve chvíli, kdy celý projekt stojí a padá prakticky čistě na jeho osobě, je to velká překážka.

S pravděpodobností hraničící s jistotou tak mezinárodní expanze Eagle FC zmizí v propadlišti dějin jako velmi krátký a v zásadě neúspěšný projekt, který se navrátí do své původní pozice menší regionální organizace. Khabib svým časem na MMA už evidentně plýtvat nechce, minimálně ne v současné podobě. Spekulace o prodeji Eagle FC sice sám odmítl, ale prezident Zavurov pro ruská média prohlásil, že s Khabibem počítají v čistě reprezentativní roli. Zahraniční zápasníci se smlouvou s Eagle FC si budou muset , pokud tak ještě neučinili, hledat nové angažmá a lidé bažící po jakýchkoliv změnách ve světě MMA musí upřít oči spíše k PFL.

Zdroje:  Bloody Elbow , MiddleEasy.com , Sportskeeda

Nejnovější články