Dagestánský basketbal: Tvrdá míčová hra, kterou hraje i Khabib Nurmagomedov

Dagestánský basketbal: Tvrdá míčová hra, kterou hraje i Khabib Nurmagomedov Khabib Nurmagomedov | zdroj: Getty Images

Už jste slyšeli o dagestánském basketbalu? Vězte, že s klasickou košíkovou toho má společného opravdu málo.

O nejjižnější republice Ruské federace, která nese název Dagestán, už jistojistě slyšel každý fanoušek MMA. Tento stát totiž chrlí neskutečné množství kvalitních bojovníků, kterým vévodí nikdy neporažený Khabib Nurmagomedov, jenž sice oznámil konec kariéry, ale oficiálně je stále šampionem lehké váhy UFC.

Bojová umění jsou mezi místními tak oblíbená, že je dokonce namixovali do míčové hry, ve které byste je velice pravděpodobně nikdy nehledali. Tento sport se nazývá dagestánský basketbal a je určený pouze pro tvrdé chlapy. Pravidla jsou tu totiž opravdu hodně upravená.

Klasickému basketbalu se tato hra podobá pouze tím, že se útočí na dva koše k čemuž se používá důvěrně známý oranžový míč. Neexistují tu však žádná omezení pro kroky nebo pro hraní mimo určenou plochu. A co je nejdůležitější – nejsou tu ani žádné fauly. Finální produkt tak působí jako kombinace ragby, zápasení a grapplingu.

Není proto divu, že si tuto hru několikrát zahrál i sám Nurmagomedov, pro kterého to bylo vždy skvělé zpestření přípravy a dobré zahřátí před tréninkem. Kolikrát totiž vůbec nemusel věnovat pozornost poskakujícímu míči a místo toho se vesele pustil do klinče se soupeřem a přes takedown přešel rovnou do škrcení. Ano i takto se zde dá bránit a je to vlastně hlavní náplní hry.

V USA, kde je nejslavnější basketbalová liga na světě (NBA), se tomuto sportu velice podivují a několik novinářů a expertů ho označilo dokonce za brutální. To je ale nejspíš až moc silné slovo, protože Dagestánci se přeci jen k sobě snaží být alespoň v rámci možností ohleduplní. I sám Khabib podotknul, že se zde sice můžete téměř vše, ale jednu důležitou věci si dávají všichni pozor. Nikdo nesmí nikoho zranit. 

Je pravdou, že pro zbytek světa působí lidé z Dagestánu často jako z jiného vesmíru. Jejich zvyky a tradice můžou být pro někoho podivné, ale díky jejich vášni k bojovým uměním tento národ slaví úspěchy na všech frontách a stále můžeme vidět nové a nové talenty, jenž se protloukají na nejvyšší příčky. A některým z nich dost možná ke zlepšení techniky pomáhá i tento sport.

Zdroje:  YouTube - Anatomy of Fighter

Nejnovější články