Zabiják vychovaný v dagestánské škole se utká o post vyzyvatele s „Bostonským finišerem“

Zabiják vychovaný v dagestánské škole se utká o post vyzyvatele s „Bostonským finišerem“ zdroj: Profimedia

Souboj mezi Magomedsharipovem a Kattarem bude hlavním zápasem na sobotním UFC v Moskvě.

Již dnes se v Moskvě utká v hlavním zápase večera ruský bijec Zabit Magomedsharipov s „Bostonským finišerem“ Calvinem Kattarem. Je dost pravděpodobné, že vítěz se stane vyzyvatelem o post šampiona pérové váhy UFC, takže můžeme očekávat, že budou létat jiskry. Zápas, ačkoliv bude hlavním zápasem večera, je naplánován pouze na 3 kola, protože teprve nedávno nahradil původní hlavní zápas mezi Alexandrem Volkovem a Juniorem Dos Santosem, kterého nahradil Greg Hardy.

Zabit Magomedsharipov je jedním z nejzajímavějších bojovníku současnosti. Sice toho moc nenamluví a neřve do světa silácké řeči, ale když vstoupí do oktagonu, dostojí svému jménu a stane se z něj stroj na likvidaci svých soupeřů.

Pět stran světa

Zabit pochází z ruského Dagestánu, který je líhní vynikajících bojovníků a kde je boj pro místní chlapce denním chlebem. Již od 10 let dělal zápas a Sandu a když se ve 12 letech rozhodoval co dál dělat, bojová umění pro něj byly jasná volba. Rodiče jej tedy poslali na studium do místní školy bojových umění s názvem „Pět stran světa“.

Tato škola nebyla obyčejná základka, kam byste asi dali své děti. Kromě běžných předmětů se zde totiž kladl důraz na výuku bojových umění, které se zde trénovalo 3x denně. Ve škole, která připomínala slavný chrám Shaolin tak studenti získali detailní znalost Wushu, zápasu, Jiu Jitsu, Sandy a dalších disciplín, přičemž domů děti mohly jen jeden den v měsíci. Malý Zabit zde strávil celých 10 let, během kterých se z něj stal komplexní bojovník.

S výučním listem, jaký Zabit v této škole dostal, bylo asi jasné, že nejlepší uplatnění najde mezi pletivy oktagonu. Zabit se tak v roce 2012 vrhnul do světa MMA, kde si brzy podmanil ruskou MMA scénu a o pět let později, s bilancí 13 výher a 1 porážkou se upsal UFC.

Zabit Magomedsharipov zdroj: Profimedia

Akční debut

Ve svém debutu v UFC proti Mikovi Santiagovi Zabit ukázal, proč je černým koněm pérové váhy. Po prvním kole, kde svými neortodoxními kopy a skvělým časování přejel Zabit svého soupeře, mu ve druhém kole nedal šanci a zápas ukončil na škrcení. Za svůj divácky velice atraktivní styl dostal bonus za výkon večera. Následovaly další vítězné zápasy, které probíhaly ve stejném duchu, kdy Zabit dominoval jak v postoji, tak i v klinči a na zemi a ve kterých získal další bonusy za výkony a za zápas večera.

Zápas proti Brandonu Davisovi byl navíc zajímavý tím, že z něj Zabit udělal lidský „preclík“, když jej ukončil technikou „Suloev stretch“ což je zvláštní verze kneebaru, a kterou do té doby udělali pouze dva zápasníci v historii UFC (shodou okolností tu samou submisi jako druhý v UFC ukázal pár zápasů před Zabitem v ten samý večer Aljamain Sterling). Poslední zápas proti bombardérovi Jeremy Stephensovi už nebyl tak jednoznačný, nicméně Zabit si těsné vítězství na body zasloužil.

Asi největší devízou Zabitova stylu boje je jeho komplexnost. Málokdo by to do tohoto pohublého Rusa s vizáží Abrahama Lincolna řekl, ale jeho styl nemá moc děr, kterých by soupeři mohli využít. Je vynikající v postoji, kde disponuje skvělou technikou, skvělým timingem a nepředvídatelností, kterou úspěšně dokáže zmást soupeře, ale stejně dobře dokáže dominovat i v klinči nebo na zemi. V boji se snaží neinkasovat a ostřelovat soupeře zdálky svými ostrými kopy a údery, ale nebojí se jít i do divokých přestřelek, pokud je nutné zjednat si respekt.

Díky jeho univerzálnosti je jeho taktika hodně nepředvídatelná a Zabit neváhá využít příležitosti dominovat ve všech oblastech MMA. Navíc je to tvrďák, který nastoupil do zápasu proti Kylovi Bochniakovi i se zlomenou rukou, aniž by to komukoliv řekl (včetně svého trenéra) a dokázal přesvědčivě vyhrát. O tom, že Zabit dokáže ukončovat zápasy a že to umí udělat ve velkém stylu svědčí taky jeho statistika, kdy z 18 zápasů vyhrál 17 a 13 z nich ukončil před limitem.

Jeho soupeř Calvin Kattar, je solidní boxer s granáty v obou rukách a s velice dobrou obranou proti takedownům, kterého by Zabit neměl určitě podceňovat. Jeho statistika, která je podobná té Zabitové – 20 výher a pouhé 3 prohry, z toho 9 KO a 3 submise napovídá, že se jedná o zkušeného borce, který ví jak ukončovat zápasy před limitem. Jeho taktika je vesměs stejná ve všech jeho zápasech. Calvin se snaží držet zápas v postoji, kde neustále tlačí svého soupeře a zasypává ho svými tvrdými ránami, které si připravuje kvalitním jabem. Calvinovou slabinou jsou většinou lowkicky, které vykrývá jen zřídka a raději se soustředí na kontr některým ze svých tvrdých úderů. Zabit naopak umí lowkicky rozdávat velice dobře, ale bude si muset dávat pozor na Calvinův okamžitý kontr.

Oba borci jsou na pérovou váhu dost vysocí (187 cm pro Zabita a 180 cm pro Calvina) a mohlo by to hrát faktor minimálně pro Zabita, který je zvyklý bojovat proti mnohem menším soupeřům a ostřelovat je svými dlouhými kombinacemi z dálky. Všechno nasvědčuje tomu, že budeme svědky atraktivního zápasu, u kterého bychom neměli moc mrkat, protože stát se může cokoliv, a to pěkně rychle.

 

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články